Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη έστειλε μήνυμα προς τους ξένους επισκέπτες να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

Σήμα επανεκκίνησης του τουρισμού από τις Κυκλάδες

“Εκπέμπουμε την εικόνα ασφάλειας για το καλοκαίρι στην Ελλάδα”

Από το νησί της Σαντορίνης στις Κυκλάδες σήμανε την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα του Σαββάτου, με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας, στο πλαίσιο της σχετικής ομιλίας του, παρουσία δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς την πανδημία του κορωνοϊού και υπογραμμίζοντας πως μπορεί να αποτελέσει τον ασφαλέστερο προορισμό της Ευρώπης, απηύθυνε μήνυμα προς κάθε δυνητικό επισκέπτη από άλλες χώρες, να επιλέξει την Ελλάδα για τις φετινές διακοπές του.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός της χώρας έφθασε αεροπορικώς το Σάββατο στο νησί της Σαντορίνης και πλαισιωμένος από Υπουργικό κλιμάκιο μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου όπου και ξεναγήθηκε, στο Νοσοκομείο Θήρας, ενώ είχε συνάντηση και στη Μητρόπολη με τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο. Ξεχωριστή συζήτηση είχε με την πλευρά των παραγωγικών φορέων του νησιού, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με τον Δήμαρχο Θήρας, Αντώνη Σιγάλα και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο να καλωσορίζουν τον Πρωθυπουργό και να μιλούν για τα νησιά στο πλαίσιο μίας νέας κανονικότητας που “ξημέρωσε” για όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας.

Στο νησί της Σαντορίνης με φόντο την επανέναρξη του τουρισμού, βρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Κυκλαδίτης Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και άλλα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και δήμαρχοι των Κυκλάδων, όπως επίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.

Πρέπει να σημειωθεί πως παράσταση διαμαρτυρίας με φόντο την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων του Τουρισμού, έξω από το Νοσοκομείο Θήρας, κατά την επίσκεψη του ίδιου και του κ. Κικίλια σε αυτό.

Κ. Μητσοτάκης: Ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σοβαρός για την ελληνική οικονομία

“Πλέον περνάμε σε μία νέα κανονικότητα. Βεβαίως αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα γιατί το ελληνικό καλοκαίρι όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε δεν είναι απλά και μόνο η πανέμορφη θάλασσα και το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα είναι άποψη. Είναι άποψη ακριβώς όπως αναφέρει και η εκστρατεία μας. Είναι το αίσθημα της ευτυχίας, της ηρεμίας, της γαλήνης και τίποτα δεν μπορεί να μας αφαιρέσει αυτά τα συναισθήματα. Αυτά λοιπόν τα συναισθήματα θεωρώ ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ” σημείωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, αργά το απόγευμα του Σαββάτου απευθυνόμενος προς τα ξένα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους στην Καλντέρα της Σαντορίνης, προκειμένου να στείλει σαφή πρόσκληση προς κάθε δυνητικό επισκέπτη που θέλει να πραγματοποιήσει φέτος διακοπές.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως ακριβώς επειδή “ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σοβαρός για την ελληνική οικονομία”, εξήγησε πως, γι αυτό τον λόγο “δεν με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη, αλλά τον ασφαλέστερο στην Ευρώπη”.

Σε αυτή την κατεύθυνση κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της τουριστικής περιόδου σε αυτή τη νέα κανονικότητα που έθεσε η πανδημία, στο πλαίσιο και της σημερινής έναρξης λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Έχοντας επιλέξει ο ίδιος έναν κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό όπως είναι η Σαντορίνη για να απευθύνει το μήνυμά του για τη φετινή ιδιαίτερη σεζόν, ο ίδιος πρόσθεσε παρακάτω τα εξής: “Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε. Σήμερα το μήνυμά μου είναι απλό, ελάτε στην Ελλάδα, πείτε στους φίλους σας, στους αναγνώστες σας, στους ακροατές σας, στους τηλεθεατές σας ότι έχουμε ανοίξει κι ότι είναι καλοδεχούμενοι. Από τη Δευτέρα οι πτήσεις θα φτάνουν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε δύο εβδομάδες, από την 1η Ιουλίου, θα μπορείτε να φτάσετε από το εξωτερικό σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η χώρα προσεγγίζει με ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια το θέμα της ασφάλειας, εξηγώντας τα ακόλουθα: “Σαφώς, εξακολουθούμε να παίρνουμε πολύ σοβαρά τις ευθύνες μας για την ασφάλειά σας. Έτσι, εάν φτάνετε από συγκεκριμένα διεθνή αεροδρόμια είστε υποχρεωμένοι να υποβληθείτε σε τεστ τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, από την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα υποβάλλονται μόνο δειγματοληπτικά σε τεστ”.

Επίσκεψη στην Ελλάδα όλο τον χρόνο

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλησε να αναφερθεί και στη σημαντική στόχευση η χώρα να αποτελέσει επιλογή για τους δυνητικούς επισκέπτες όλο τον χρόνο. Ως εκ τούτου, ανέφερε πως, “Θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν μας και ο τρόπος να το κάνουμε είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι έχει πολλούς καλούς λόγους να έρθει στην Ελλάδα, όχι μόνον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο ηλιοβασίλεμα όχι μόνον κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, η Ελλάδα “έχει πολλά να προσφέρει πέραν του ήλιου και της θάλασσας, υπέροχα βουνά, μία πανέμορφη ηπειρωτική χώρα και μία απίστευτα πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που πιστεύω ότι δεν έχουμε δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε πλήρως”.

Ευκαιρία” για μεταρρυθμίσεις

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων για το σοβαρό θέμα της πανδημίας, πως, μπορεί να ήταν μία πρωτόγνωρη συνθήκη μέσα στην οποία έπρεπε να λειτουργήσει η χώρα, ωστόσο, όπως εξήγησε, παράλληλα, αποτέλεσε μία ευκαιρία για σοβαρές αλλαγές σε κάθε επίπεδο.

Χαρακτηριστικά σημείωσε τα εξής: “Πιστεύω ότι η Covid-19 ήταν προφανώς μία τραγωδία αλλά και μία σημαντική ευκαιρία να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που είχαμε ήδη σχεδιάσει, αλλά πια καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι πρέπει να επιταχυνθούν στον μέγιστο βαθμό”. Ενδεικτικά, ο ίδιος τόνισε πως, “το κράτος άρχισε να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες με απίστευτα ταχύ ρυθμό”, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες καταφέραμε να παράσχουμε ψηφιακές υπηρεσίες που δεν είχαμε προσφέρει επί χρόνια”.

Προτάξαμε την υγεία και γι αυτό θεωρούμαστε ασφαλής προορισμός”

Στον ίδιο τόνο και λίγο νωρίτερα από τη συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Σαντορίνης, με τους οποίους και συνομίλησε, πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο Θήρας και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου.

“Αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτή την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας πως φέτος, “φιλοδοξούμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα αγωνιστούμε”.

Στα παραπάνω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “όπως προτάξαμε την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα που η χώρα ανοίγει σε επισκέπτες”. Ο ίδιος αναγνώρισε και τόνισε δε πως, η Ελλάδα – σήμερα - βάζει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί από τη φετινή σεζόν, εξηγώντας παράλληλα πως στόχος είναι και η καλύτερη δυνατή προετοιμασία “για την πολύ δυνατή ανάκαμψη την οποία θα έχουμε το 2021” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όσο περισσότερο χτίζουμε στην ασφάλεια, τόσο περισσότερο τουρισμό θα περιμένουμε”

Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς, ο Πρωθυπουργός θέλησε να δώσει επανειλημμένως έμφαση στο θέμα της ασφάλειας, προκειμένου να εξηγήσει πως, όσο περισσότερο επενδύει η χώρα και οι άνθρωποί της σε αυτό το κομμάτι, τόσο περισσότερα θετικά αποτελέσματα θα μετρήσει τους επόμενους μήνες της θερινής περιόδου.

“Είστε ένας εμβληματικός προορισμός με επαγγελματίες υψηλότατου επιπέδου. Έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να καταφέρουμε να περάσουμε το φετινό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο χτίζουμε πάνω στην ασφάλεια τόσο περισσότερο τουρισμό θα μπορούμε να περιμένουμε προς το τέλος του καλοκαιριού” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ακόμη πως, “έχουμε σχέδιο και όπως πιστεύω ότι υποδειγματικά διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο υποδειγματικά θέλουμε να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια”.

Παρακάτω ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε προς τους παριστάμενους πως η επίσκεψή του στη Σαντορίνη ήταν προγραμματισμένη πριν την έλευση της πανδημίας, ωστόσο, αυτές οι έκτακτες συνθήκες, επεσήμανε πως μετέθεσαν αργότερα το “ραντεβού” του με το νησί.

“Την κάνουμε (σσ. την επίσκεψη) σε μία διαφορετική συγκυρία έχοντας, όμως, ακόμα πιο έντονο το ενδιαφέρον μας για το νησί, προτάσσοντας τις ίδιες προτεραιότητες, οι οποίες είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν” ανέφερε, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός πως, “σε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού υπάρχει μία συναντίληψη για τις μεγάλες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Σαντορίνη ως εμβληματικός προορισμός για τον ελληνικό τουρισμό”.

Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά επανέλαβε πως, η χώρα αντιμετώπισε μία πρωτοφανή κρίση με ιδιαίτερη συνέπεια και ωριμότητα, αλλά από μία “θέση αδυναμίας” καθώς όπως εξήγησε επί πολλά χρόνια το Σύστημα Υγείας έπασχε από υποχρηματοδότηση”.

“Δεν είδαμε τα χειρότερα και δεν τα είδαμε γιατί κράτος, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε και καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτή την κρίση με πνεύμα ενότητας, οργάνωσης και με το κράτος να τρέχει με ρυθμούς που δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν” δήλωσε κατηγορηματικά.

Αμέσως μετά από την τοποθέτησή του, ακολούθησαν ερωτήσεις ενώ εκ μέρους του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας, Αντώνη Ηλιόπουλου εκφράστηκε η πρόθεση των επιχειρηματιών του τουρισμού να λειτουργήσουν φέτος, όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στη Σαντορίνη, όπως επίσης αναφέρθηκε η απόφαση των μελών της Ένωσης να προχωρήσουν σε δωρεά ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου και 300 στολών στο νοσοκομείο του νησιού.

Ανοικτά θέματα της Σαντορίνης

Επιπλέον, σε απαντήσεις για ανοικτά θέματα της Σαντορίνης προχώρησαν κι άλλα Υπουργικά πρόσωπα που μετέβησαν στη Σαντορίνη.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι “η θέση του λιμανιού θα προσδιοριστεί μέσα από το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, με την ανάθεση να επισπεύδεται σε δύο μόλις μήνες και τη μελέτη να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο”. Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως “στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα ενταχθεί και η διαχείριση των απορριμμάτων”, εξηγώντας μάλιστα πως, “η δε μονάδα απορριμμάτων και η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα ολοκληρωθούν σύντομα μέσω ΣΔΙΤ” ενώ πρόσθεσε πως στόχος είναι “ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων προκειμένου η Σαντορίνη να μετατραπεί σε “πράσινο” νησί”.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε πως βρίσκεται “σε τροχιά υλοποίησης η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Σαντορίνης - Νάξου και ολόκληρη η διασύνδεση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί το 2024”.

Τέλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου συμπλήρωσε πως “το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ομπρέλα που θα ολοκληρώνει την ανάπτυξη στο νησί”.

Αμέσως μετά τη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο, πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Σαντορίνης και με Δημάρχους μικρότερων νησιών των Κυκλάδων.

Καμία έκπτωση στην ασφάλεια των επισκεπτών”

Στο Νοσοκομείο Θήρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σαντορίνης, Βασίλης Μαλαματένιος και εργαζόμενοι. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού ενώ έγινε ειδική μνεία στην προετοιμασία που έχει γίνει σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

“Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε αυτή την εικόνα ασφάλειας και οργάνωσης και στους επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, όπως την εκπέμψαμε όλους αυτούς τους μήνες που αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας” ανέφερε σχετικά, προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου ο Πρωθυπουργός με αφορμή την επανεκκίνηση του τουρισμού, ενώ αμέσως μετά συζητήθηκε “η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει νομικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρήση πτητικών μέσων για αεροδιακομιδές”.

“Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και η πρόθεσή μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια προφανώς του πληθυσμού και βεβαίως και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως, έχει ενημερωθεί για όλα τα θέματα του Νοσοκομείου.

“Είναι ένα νοσοκομείο στολίδι -όχι μόνο για τις υποδομές του τις οποίες χαίρομαι να βλέπω και ο ίδιος. Είχα δει μόνο τις σχετικές φωτογραφίες- αλλά είναι στολίδι γιατί εσείς το κάνετε στολίδι. Ένα νοσοκομείο με ντουβάρια, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, δεν λέει πολλά πράγματα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο και όπου υπάρχουν ακόμα αδυναμίες, ατέλειες, ελλείψεις, εδώ πέρα είμαστε να επιλύσουμε και αυτά τα προβλήματα” πρόσθεσε ο ίδιος.

Προσλήψεις και “οχύρωση” για Covid-19

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, “για την μακρόπνοη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νησιού, έχουν ήδη εγκριθεί οι προσλήψεις 15 επικουρικών γιατρών, ακόμα 14 συναδέλφων τους με μονοετή σύμβαση και 12 ατόμων λοιπό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου”.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του ΓΝΘ ειδικοί οικίσκοι τους οποίους και επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, ενώ την Παρασκευή παραδόθηκε στη δομή μοριακός αναλυτής για τη διάγνωση της ασθένειας CΟVID-19, προκειμένου να μην απαιτείται αποστολή δειγμάτων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. “Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα της χώρας με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα. Χωρίς πανικό, διότι ποτέ δεν ξέρουμε και ποτέ δεν ξέρετε ένα περιστατικό το οποίο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να είναι μια απλή γαστρεντερίτιδα αλλά θα υπόκειται πάντα στην υποψία ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αλλά μιλάω σε ανθρώπους οι οποίοι είναι έμπειροι να χειρίζονται μια τουριστική κίνηση μεγαλύτερη από αυτή που θα έχουμε φέτος εκ των πραγμάτων γιατί δεν θα έχουμε την ίδια τουριστική σεζόν που είχαμε, τουλάχιστον, πέρσι και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε εξαιρετικά. Και όταν θα κλείσει ο κύκλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να πούμε ότι δεν διαχειριστήκαμε απλά την πρώτη φάση της πανδημίας υποδειγματικά αλλά ότι βάλαμε και τον πήχη πολύ ψηλά στο πως μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τον τουρισμό πάνω απ’ όλα με ασφάλεια”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.