Ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή

Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Ναυτιλίας για ακτοπλοΐα, νησιωτική πολιτική, άγονες γραμμές και μεταφορικό ισοδύναμο

  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:16

Βασικά θέματα νησιωτικής πολιτικής και νησιωτικότητας, με οικονομικά μεγέθη και τις προβλέψεις για το 2023, έθεσε στην ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα τον προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης ενισχύεται κατά 53% η ετήσια χρηματοδότηση των άγονων γραμμών, η οποία από τα 90 εκ. αυξήθηκε στα 138 εκ. ευρώ. Προστέθηκαν 24 νέες άγονες γραμμές στο ακτοπλοϊκό δίκτυο για την επαρκή σύνδεση των νησιών.

Πέραν αυτού, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ακτοπλοΐα στηρίχθηκε στην περίοδο της πανδημίας με 90 εκ. ευρώ, ενώ αναβαθμίστηκε η διαχείριση του δικτύου θαλάσσιων συγκοινωνιών με νέα μέσα και τεχνολογίες, με την ολοκλήρωση τεσσάρων εξαιρετικά σημαντικών έργων:

- Της «μελέτης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικτύου θαλασσίων συγκοινωνιών»,

- Την «ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων παρακολούθησης απόπλου – κατάπλου πλοίων και ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών παρακολούθησης και ενημέρωσης κίνησης επιβατών και οχημάτων στα λιμάνια της χώρας»,

- Την «απλούστευση και ψηφιοποίηση συστήματος διαχείρισης άγονων γραμμών» και

- Την «ανάπτυξη συστήματος αυτοματοποιημένης ενημέρωσης πολιτών για πληροφορίες ακτοπλοϊκού δικτύου».

Το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στην προκήρυξη πολυετών συμβάσεων για μικρές άγονες γραμμές, με πολυετείς συμβάσεις, με διάθεση 370 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Καταρτίζεται αναλυτικό σχέδιο - μελέτη για τη σταδιακή ανανέωση του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας της χώρας και τη μείωση του αποτυπώματος CO2, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εξασφαλίστηκε, στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027», χρηματοδότηση ύψους 600.000.000€ σε σύνολο προϋπολογισμού προγράμματος 2,1 δις €. Προτεραιότητα έχουν οι παρεμβάσεις σε επιλεγμένα νησιωτικά λιμάνια. Οι παρεμβάσεις αυτές θα συνδυαστούν με προώθηση της χρήσης καθαρών καυσίμων, την προετοιμασία νέου θεσμικού πλαισίου για τη λιμενική διαχείριση, καθώς και προετοιμασία για την πράσινη μετάβαση των λιμένων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Fit for 55. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση ακτοπλοϊκών συνδέσεων δημόσιας υπηρεσίας με την χρήση "πράσινων" πλοίων χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων και αποσκοπούν στη διασφάλιση της εδαφικής συνοχής στο νησιωτικό χώρο και στην εξασφάλιση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά.

Στον άξονα της νησιωτικής πολιτικής, υλοποιείται η εθνική στρατηγική για τη νησιωτικότητα. Η στρατηγική υλοποιείται με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα σε σχέση τόσο με την ανάπτυξη υποδομών όσο και με τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Το πρόγραμμα «Νέαρχος», που ενισχύει την τοπική ανάπτυξη, προβλέπει χρηματοδότηση για την ακτοπλοΐα και για έργα δημόσιου χαρακτήρα στα νησιά.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα υλοποιήσει μια σειρά δράσεων και έργων για την στήριξη έργων υποδομής και επιχειρηματικότητας στο νησιωτικό χώρο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του βαρόμετρου της νησιωτικής επιχειρηματικότητας το ΥΝΑΝΠ θα προβεί σε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον INSULEUR. Επιπροσθέτως δρομολογείται συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση δράσεων κλιματικής προσαρμογής για τα νησιά και δημιουργία μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης δικαιούχων για νησιωτικούς Ο.Τ.Α.

Τέλος, συνεχίζεται το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου Επιχειρήσεων, Καυσίμων και Επιβατών με την προσθήκη και άλλων νησιών. Επιπροσθέτως ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του μέτρου από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν εντός του 2023 και θα συμβάλλουν στην αναθεώρηση του μέτρου με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του.

Στο πεδίο της λιμενικής πολιτικής και των λιμένων, η περαιτέρω ανάπτυξη τους ενισχύεται με χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς έχουν ανευρεθεί και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δέσμευση 173 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ 2021-27 και 33 εκατ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή νέων υποδομών σε 31 νησιωτικούς λιμένες καθώς και ένταξη 18 έργων που αφορούν την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα τη διάβρωση των ακτών και την ανάπλασή τους στο σύνολο της χώρας.

Ναυτική εκπαίδευση

Η διατήρηση της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής ναυτιλίας βασίζεται και εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από ένα εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα: το ανθρώπινο δυναμικό και την ικανότητα προσέλκυσης νέων Ελλήνων και Ελληνίδων στο ναυτικό επάγγελμα.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των Δημόσιων Σχολών και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Ειδικότερα, επιδιώκεται η ολιστική διαχείριση και αντιμετώπιση της ναυτικής εκπαίδευσης από το Λύκειο μέχρι τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα κέντρα μετεκπαίδευσης των ναυτικών, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Ακαδημίες, η ενίσχυση και η ευελιξία στα προγράμματα σπουδών και προσαρμογή στα νέα δεδομένα εκπαίδευσης του ναυτικού επαγγέλματος.

Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου αναφορικά με δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης ναυτικών και υποστήριξης συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 € εκ των οποίων άνω των 12.000.000 € αφορούν σε τεχνικό/εκπαιδευτικό εξοπλισμό και ταυτόχρονα υλοποίηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτεταμένου προγράμματος έντεκα έργων ψηφιακού μετασχηματισμού ναυτικής εκπαίδευσης τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Εντάχθηκε πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» η πράξη για την Πρακτική Άσκηση σπουδαστών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) επί πλοίου για την εκπλήρωση του Β΄ Θαλάσσιου Εκπαιδευτικού Ταξιδιού τους, συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ. Με την επιδότηση του δεύτερου θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού, επιτυγχάνεται η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης επί πλοίου, πράγμα απαραίτητο για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών. Επιπρόσθετα, με τον τρόπο αυτό υποστηρίζονται έμπρακτα οι γυναίκες σπουδάστριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με την παροχή επιπλέον κινήτρων για τη ναυτολόγηση τους στα πλοία και την ισότιμη μεταχείριση τους. Τέλος, έχει εξασφαλισθεί για τη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27 χρηματοδότηση έργων ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ για την υποστήριξη του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης, κατάρτιση ανέργων ναυτικών, την οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών των ΑΕΝ, την πρακτική άσκηση σπουδαστών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) επί πλοίου για την εκπλήρωση του Α' και Β’ θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού καθώς και ύψους άνω των 32 εκ. ευρώ για την προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, με χρηματοδότηση από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.