Τσίπρας: Μαζί την Κυριακή, μαζί και την επομένη

  • Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2023 - 09:14

Το μήνυμα ότι θα παραμείνει μάχιμος την επόμενη ημέρα των εκλογών, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμείνει ο κορμός της προοδευτικής παράταξης και κόμμα εξουσίας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα πάμε μαζί μέχρι την κάλπη να δώσουμε τη μάχη και θα είμαστε μαζί και την επόμενη των εκλογών στις μάχες που έρχονται», υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤRA.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο ποσοστό θα εκτιμούσε ότι θα είναι ένα καλό εφαλτήριο για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι θέμα ποσοστού, αλλά ότι αυτό που «έχει αξία, είναι να παλέψουμε τούτη την ώρα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ψήφο την ψήφο, άνθρωπο τον άνθρωπο, με στόχο να ανατρέψουμε αυτό το αποτέλεσμα συνολικά». Γι’αυτόν το λόγο, κάλεσε όλους τους πολίτες «να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί με το αν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πάει από το 7% στο 8%, ή με το αν κάποια κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου, πάνε από το 2,5% στο 3% και κάτι».

Κληθείς να εξηγήσει ποια είναι αυτά τα κόμματα «που δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου», αφού είπε αρχικά ότι ο «κόσμος γνωρίζει ποια είναι αυτά, [είναι] αυτά τα οποία βρήκαν τρομακτική στήριξη επικοινωνιακή, μιντιακή, όλο το προηγούμενο διάστημα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι μιλά τόσο για την Πλεύση Ελευθερίας όσο και για το ΜέΡΑ25.

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των « απατηλών » προεκλογικών του υποσχέσεων, κάνοντας λόγο για «απάτη» από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «πώς θα μπορέσει να τη δικαιολογήσει» μετεκλογικά, τονίζοντας ότι ενώ υποστήριζε πως όλες οι εξαγγελίες είναι κοστολογημένες γιατί περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, « αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καταθέσει τίποτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Επισήμανε, δε, ότι ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε αυτήν την « απάτη » γιατί παραδέχθηκε δημόσια ότι οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και σχολίασε πως αν έλεγε « ψέμματα θα είχε αποπεμφθεί όπως οι άλλοι τρεις υποψήφιοι της ΝΔ ».

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές και κατά του « μιντιακού συστήματος », καθώς όπως είπε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή δεν είχε εντάξει τις εξαγγελίες του στις « δεσμεύσεις με τους εταίρους », θα « ξεκινούσαν με αυτήν την είδηση » , αλλά « τώρα δεν υπάρχει πουθενά ».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σύντομα μπροστά στις « απατηλές του υποσχέσεις ».

«Είναι επιλογή πολιτική η διάλυση του ΕΣΥ»

Συγκεκριμένα για το ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως η ΝΔ έχει μια « εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική » που όμως είναι « φούσκα » και πως η πραγματικότητα είναι πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση « πλήρους διάλυσης ». Μάλιστα, τόνισε πως αυτό δεν γίνεται από « λάθος αλλά από « πολιτική επιλογή », γιατί όπως είπε, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που παρά τα μνημόνια επέλεξε να « κρατήσει όρθια τα νοσοκομεία », η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να αφήσει τα το ΕΣΥ να καταρρεύσει , αν και μπορούσαν λόγω πανδημίας χωρίς πίεση να δαπανήσουν 60 δισ . « Είναι επιλογή πολιτική και το δίλημμα της κάλπης έχει να κάνει και με το ΕΣΥ » είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως από τη μια είναι « ένα αξιόπιστο, προσβάσιμο ΕΣΥ για όλους, ανεξάρτητα των οικονομικών του δυνατοτήτων » και από την άλλη ένα ΕΣΥ « διαλυμένο » προκειμένου « να δοθεί χώρος στην ιδιωτική υγεία ».

Όσον αφορά το θέμα της Ροδόπης, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τον Κ. Μητσοτάκη ότι προσπάθησε « με ερασιτεχνικό τρόπο να στήσει μια άθλια παγίδευση » εναντίον του και σχολίασε πως αυτό δείχνει την « ανευθυνότητά » του στη « διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων », καθώς « καμία κυβέρνηση δεν έχει παίξει τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο θέμα » όπως είναι η Θράκη ούτε έχει « εργαλειοποιήσει τόσο χυδαία την ΕΥΠ ». Παράλληλα, τόνισε πως οι προηγούμενοι που είχαν ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους βουλευτές της μουσουλμανικής μειονότητας ήταν ο Κασιδιάρης και ο Μιχαλολιάκος και μάλιστα είχε αντιδράσει και η ίδια η ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι « ο αντίπαλος πόλος σε μια δεξιά, καθεστωτική αντίληψη και πολιτική »

Συνεχίζοντας στα θέμα που άπτονται της επερχόμενης κάλπης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως τον « τρομάζει » η επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει την Ελλάδα σε και δημοκρατία « τύπου Ουγγαρίας » αφού θέλει, όπως σχολίασε να είναι « ανεξέλεγκτος ηγεμόνας » μετά κι από αυτές τις εκλογές. Καταλόγισε μάλιστα στον πρώην πρωθυπουργό ότι « ελέγχει » την πλειοψηφία της ενημέρωσης και ότι το γενικότερο « κλίμα » λόγω και των παρακολουθήσεων μοιάζει με αυτό « των απολυταρχικών καθεστώτων ».

Δήλωσε, ωστόσο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ να δώσει αυτήν την μάχη και ότι θα είναι « ο αντίπαλος πόλος σε μια δεξιά, καθεστωτική αντίληψη και πολιτική ». Κάλεσε δε, όλους τους « δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες » να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή είναι η κάλπη που θα βγάλει κυβέρνηση και « θα διαμορφώσει τους όρους που θα παιχτεί το παιχνίδι στη χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια » αλλά και γιατί είναι αναγκαίος ένας « ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ » για να « αποτρέψει τις αντιλαϊκές, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι « ποτέ δε σκέφτηκε το πολιτικό κόστος » και πρόταξε τις « αξίες » είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθύμισε την πολιτική που άσκησε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του είτε αφορούσε τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους συμβιβασμούς για να βγει η χώρα από το μνημόνιο, είτε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό.

Όσον αφορά, δε, το θέμα του φράχτη ξεκαθάρισε ότι το « πρόβλημα δεν είναι ο φράκτης αυτός καθ’ αυτός » αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τον μετατρέψει σε « εθνικό σύμβολο » και ότι δημιουργεί την « ψευθαίσθηση ότι ότι ένα τόσο « σύνθετο » ζήτημα όπως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό « λύνεται με φράχτες ».

«Η Πλεύση Ελευθερίας προωθήθηκε με την ευγενική χορηγία του Μ. Μαξίμου»

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για την ανατροπή του αποτελέσματος, «να μη δημιουργηθεί η αίσθηση μιας ανεξέλεγκτης, ασύδοτης, καθεστωτικής εξουσίας». Κάλεσε τους πολίτες «να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί αν ένα κόμμα πάει απ’ το 7% στο 8% ή με το αν κάποια κόμματα που δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου πάνε από το 2,5% στο 3% και κάτι, κόμματα που βρήκαν τρομακτική μιντιακή στήριξη όλο το προηγούμενο διάστημα». Ερωτηθείς αν αναφέρεται στην «Πλεύση Ελευθερίας», απάντησε: «ναι νομίζω ότι είναι ένα καραμπινάτο παράδειγμα αυτό, σκανδαλώδες». Πρόσθεσε ότι αυτό το κόμμα ήταν από πριν, δεν δημιουργήθηκε «με τη χορηγία του Μ. Μαξίμου», αλλά ότι «εμφανίστηκε ως κόμμα που διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή, που προωθήθηκε, με την ευγενική χορηγία του Μ. Μαξίμου». Σχολίασε ότι «υπήρξαν άλλα κόμματα που ήταν στη Βουλή και δεν είχαν τη μιντιακή στήριξη που είχε αυτό το κόμμα», όπως το ΜέΡΑ25, «βέβαια και ο Βαρουφάκης βοήθησε στο να έχει αυτό το αποτέλεσμα ο ίδιος».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο ήταν να ελέγξει τη δεξιά πολυκατοικία. «Κάποια κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας τέθηκαν εκτός, κάποια άλλα όμως που εκτιμούσαν από το Μαξίμου ότι δεν παίρνουν ψήφο από τη δική τους δεξαμενή αλλά από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, προωθήθηκαν σκανδαλωδώς». Πρόσθεσε ότι διάβασε δημοσιεύματα «που έλεγαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας είχε σοβαρότατες παρατυπίες στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν 3 ομογενείς στο Επικρατείας αλλιώς είναι άκυρα, και δεν είχε, έβαλε τώρα». Τόνισε ότι ο σχεδιασμός Μητσοτάκη είναι να υπάρξει μεγάλος κατακερματισμός, να έχουμε 7κομματική ή 8κομματική βουλή, να έχει όλα τα ΜΜΕ υπό έλεγχο, «είναι η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε, αυτό πρέπει να σπάσουμε».

«Αυτό που θα μας δώσει ο λαός θα το αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά»

Ερωτηθείς για τις εσωτερικές αλλαγές που έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρώτες κάλπες σε πρόσωπα, είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό που θα δώσει ο λαός στον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου «θα το αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά». «Αλλά ναι ήταν μήνυμα της κάλπης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε και πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές που έχουν να κάνουν όχι τόσο στο ποιες είναι οι θέσεις του και τι λέει αλλά πώς το επικοινωνεί στους πολίτες. Θέλει να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και ένα σχέδιο σημαντικών αλλαγών που θα διαμορφώσει μια νέου τύπου επικοινωνία με τον πολίτη γιατί πρέπει να παίρνεις τα μηνύματα από την κοινωνία», τόνισε. Υποστήριξε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησαν τις δυνατότητες της σύγχρονης επικοινωνίας αλλά τα μέσα που χρησιμοποιούσαν και ο αγώνας αυτός είναι άνισος, «γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις καλή επικοινωνία όταν σχεδόν η πλειοψηφία των ΜΜΕ συντονίζεται με τη δική σου στρατηγική κι όταν κάνει ένα σαρδάμ ο πολιτικός αντίπαλος σου το κάνουν πρώτη είδηση, ενώ όταν εσύ έχεις σοβαρές αστοχίες περνά απαρατήρητο». «Δεν θεωρώ ότι αυτό για μας είναι μια δικαιολογία, αντιθέτως σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να βρούμε τους τρόπους που θα επικοινωνήσουμε καλύτερο το μήνυμα μας στους πολίτες», υπογράμμισε.

«Θα είμαστε μαζί και την επομένη των εκλογών στις μάχες που έρχονται»

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν έχει πάρει την απόφαση ότι θα ηγηθεί του κόμματος και την επόμενη μέρα, με βάση την αποστροφή που χρησιμοποιεί στις τελευταίες ομιλίες του ότι θα είναι παρών και μετά τις 26 Ιουνίου. Ανέφερε ότι χωρίς να αισθάνεται ότι η Ιστορία του χρωστά, θα είναι μάχιμος την επόμενη μέρα ώστε με τη συμβολή του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να γίνει κυβέρνηση. «Θα πάμε μαζί μέχρι την κάλπη να δώσουμε τη μάχη και θα είμαστε μαζί και την επόμενη των εκλογών στις μάχες που έρχονται», επανέλαβε.

Ειδικότερα, απάντησε ότι πότε δεν λιποτάκτησε, «αισθάνομαι ότι το χρέος μου απέναντι στη χώρα το έχω πράξει και με το παραπάνω όταν με καλούσε η Ιστορία να το πράξω. Όμως το χρέος μου δεν είναι μόνο απέναντι στη χώρα, είναι και απέναντι στην παράταξη που εκπροσωπώ», πρόσθεσε. «’Αρα, χωρίς να αισθάνομαι ότι η Ιστορία μου χρωστάει, θα είμαι την επόμενη μέρα μάχιμος για να δημιουργήσω μέσα από τη συμβολή μου τις προϋποθέσεις σύντομα η προοδευτική παράταξη του τόπου, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είναι και θα παραμείνει ο κορμός της -διότι είναι το μόνο κόμμα εξουσίας στον προοδευτικό χώρο, απ’ την άλλη είναι το ΚΚΕ που είναι κόμμα διαμαρτυρίας και δεν θέλει να συμμετάσχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα και δεν το νοιάζει πώς θα ζουν οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα αρκεί να κρατά τα λάβαρα του ψηλά. Κι απ’ την άλλη είναι ένα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που από το 2012 είναι συμπλήρωμα στα σχέδια της Δεξιάς, κυβερνητικό συμπλήρωμα, και δεν θα γίνει κόμμα εξουσίας όσο κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ταύτισης με τη ΝΔ…».

Συνεχίζοντας την απάντηση του, πρόσθεσε ότι «εμείς θα είμαστε απέναντι στη Δεξιά και τις πολιτικές της και θα είμαστε εδώ ώστε σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να γίνει κυβέρνηση, γιατί απέναντι στη δεξιά πάντα πρέπει να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος που να δίνει μια άλλη προοπτική για τον τόπο και η προοδευτική παράταξη θα κυβερνήσει τη χώρα σύντομα». «Θα συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια. Δεν με αφορά προσωπικά αυτό, είναι ένας στόχος που τον έχουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον έχουμε όλοι οι σοβαροί προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες που δεν τους ενδιαφέρει κάτι προσωπικά, τους ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε. «’Αρα λοιπόν αυτές τις προϋποθέσεις κι αυτές τις διεργασίες θα κοιτάξουμε, πρώτα απ’ όλα στη μάχη μέχρι την Κυριακή- γιατί πρέπει να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο περισσότερο ενισχυμένος είναι δυνατόν να βγει, πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το δυσμενές αποτέλεσμα της 21ης Μάη, είναι μια άλλη εκλογική αναμέτρηση, τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά πριν κριθεί οριστικά από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού-, αλλά το είπα σε πολλές μου ομιλίες και το επαναλαμβάνω: Θα πάμε μαζί μέχρι την κάλπη να δώσουμε τη μάχη και θα είμαστε μαζί και την επόμενη των εκλογών στις μάχες που έρχονται», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: