Σφοδρά κυβερνητικά πυρά κατά της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια

  • Πέμπτη, 10 Αυγούστου, 2023 - 09:05

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, για την εικόνα που παρουσίασε η Ελληνική Αστυνομία σε σχέση με τους χειρισμούς στα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν την άποψη ότι αυτές οι… «αρρυθμίες» της Ελληνικής Αστυνομίας «θολώνουν» το αφήγημα της κυβέρνησης για εμπέδωση ασφάλειας επί της διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Είναι τραγικά απαράδεκτο» δήλωνε στέλεχος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ενώ η αστυνομία γνώριζε για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν, κι ενώ απαγορευόταν η μετακίνηση οπαδών, τους επέτρεψαν να φτάσουν ανεμπόδιστοι στην Αθήνα.

«Ναι, το τραγικό συμβάν μπορούσε να αποφευχθεί… Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» τονίζει με έμφαση βουλευτής της ΝΔ.

Σε εξέλιξη η εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν αμφισβητείται και ότι η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν, με οποιαδήποτε μορφή.

Ήδη χτες ξεκίνησε η διενέργεια εσωτερικής έρευνας, που είχε ζητήσει ο Γιάννης Οικονόμου, για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων από την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα ως και την άφιξη τους στην Αθήνα, ώστε να εντοπισθούν και στη συνέχεια να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, κι ενώ έχει προηγηθεί η απομάκρυνση επτά στελεχών της ΕΛΑΣ.

Η έρευνα ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15 – 20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι εκτός από τις αναφορές των Αξιωματικών, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς, όπως εκτιμάται, μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛΑΣ να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Έρευνα προς πάσα κατεύθυνση από τη Δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Δικαιοσύνης, προς πάσα κατεύθυνση, για τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη να έχει παραγγείλει στις αρμόδιες αρχές, όχι μόνο να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική έρευνα για τα τραγικά συμβάντα, αλλά και να εποπτεύουν προσωπικά την έρευνα των αστυνομικών αρχών.