Προϋπολογισμός: Με αψιμαχίες Χατζηδάκη – αντιπολίτευσης ξεκίνησε η διαδικασία στη Βουλή

  • Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023 - 18:48

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του ‘24. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών καθώς και την ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά. Οι ομιλητές κατά την διάρκεια της πενθήμερης διαδικασίας αναμένεται να ξεπεράσουν τους 150. Η πρώτη μέρα της συζήτησης ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών αλλά και την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ωστόσο ότι τη στάση των κομμάτων την έχει σχολιάσει ήδη ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το νέο έτος, πέρασε χωρίς καμία παρατήρηση από το Eurogroup, καθώς κινείται στις γραμμές του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα βρίσκεται στη τρίτη θέση στην Ευρώπη στον τομέα της ανάπτυξης αλλά και των επενδύσεων. Επιπλέον, όπως τόνισε, η Ελλάδα κατέχει ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές. Ωστόσο, μιλώντας για το δημόσιο χρέος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σε υψηλά επίπεδα λόγω της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, όμως όπως είπε, η χώρα μας έχει τη ταχύτερη αποκλιμάκωση.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το ‘24, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι είναι ρεαλιστικοί στόχοι και αρκετά συγκρατημένοι. Στην κατακλείδα της ομιλίας του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική η οποία παράγει αποτελέσματα για τους πολίτες ειδικά για τους ευάλωτους. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί κάνουμε τη δουλειά μας μετά την πολυετή κρίση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από το πατριωτικό μας καθήκον, θα προχωρήσουμε μαζί και θα σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση. Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν μια αύξηση του μισθού που υπολείπεται το 5%. Πρόσθεσε, ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Πάρης Κουκουλόπουλος, χαρακτήρισε άδικο τον προϋπολογισμό γιατί χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων, δεν προστατεύει από την καταιγίδα της ακρίβειας και πρόσθεσε πως είναι ανεπαρκής γιατί υποστηρίζει μια ανάπτυξη που στηρίζεται στον τουρισμό και την κατανάλωση. Το ΠΑΣΟΚ πάντως, θα υπερψηφίσει μόνο τις δαπάνες για την Άμυνα.

Την πρόθεση τους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό έχουν ξεκαθαρίσει και τα υπόλοιπα κόμματα δηλαδή το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας ενώ έχουν εκφράσει την επιφύλαξη τους οι Σπαρτιάτες.