Παρέμβαση του Επάρχου της ΠΕ των Δυτικών Κυκλάδων, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για ακτοπλοϊκό, ενδοκυκλαδικά και καταπολέμηση του μονοπωλίου

Αίτημα παρεμβάσεων για το ακτοπλοϊκό

  • Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2017 - 06:17

Επιστολή, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή και τον Γ.Γ του υπουργείου κ. Καλαματιανό, απέστειλε ο Έπαρχος της Π.Ε. Μήλου, κ. Βενάκης Νικόλαος, με θέμα τα ζητήματα του ακτοπλοϊκού σε ό,τι αφορά στις Δυτικές Κυκλάδες.

Η ημερίδα, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με θέμα «Συμβάσεις Ανάθεσης της Δημόσιας Υπηρεσίας και Παράγοντες Ανάπτυξης της Νησιωτικότητας», ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Μεταφορών, στη Νάξο, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, φιλοξενεί ομιλητές και θεματολογία, που αφορά κυρίως στο τεράστιο ζήτημα του ακτοπλοϊκού και των πιθανών λύσεων, που μπορούν να δοθούν.

«Κρίση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις»

Εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, στη Νάξο, αδράχνοντας την ευκαιρία που μου προσφέρει, η διοργάνωση της ημερίδας με θέμα «Η ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων. Συμβάσεις Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας και Παράγοντες Ανάπτυξης της Νησιωτικότητας» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και από τη θέση του Επάρχου Μήλου, ο κ. Βενάκης προχωρά σε μία ενημέρωση της ηγεσίας του Υπ. Ναυτιλίας, σε ότι αφορά σε ζητήματα που «ίσως δεν είναι γνωστά σε όλους, αλλά ταλανίζουν τους κατοίκους των Δυτικών Κυκλάδων, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα τους, επιτείνοντας την ανασφάλεια και την αγωνία τους που υπάρχει ούτως ή άλλως, λόγο της έλλειψης υποδομών (π.χ. Νοσοκομεία) και εμποδίζουν την οικονομική τους πρόοδο».

Όπως εξηγεί, «οι Δυτικές Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια, βιώνουν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, πέρα από την οικονομική, μία ακόμα κρίση, την κρίση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Την περίοδο από Οκτώβριο έως Απρίλιο, οι ακτοπλοϊκές ανάγκες των νησιών μας «καλύπτονται» από το δρομολόγιο ενός μόνο πλοίου, τέσσερις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο), με αποτέλεσμα, πέρα από την αυτονόητα, ανεπαρκή εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, να μη λειτουργεί και ο ανταγωνισμός, με συνέπεια υψηλά κόμιστρα για επιβάτες, οχήματα και εμπορεύματα».

«Μνήμες από τη δεκαετία του ’60»

Παραδεχόμενος το γεγονός, ότι «η επιβατική κίνηση, για τα νησιά μας (Δυτικές Κυκλάδες), την περίοδο του χειμώνα, είναι μικρή και δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των ακτοπλοϊκών εταιριών, που επιχειρηματικά ορθά, επιδιώκουν το κέρδος», επισημαίνει ωστόσο, ότι «για μας η ακτοπλοϊκή σύνδεση, μεταξύ των νησιών μας, με την έδρα του νομού και με τον Πειραιά, είναι αναγκαίο αγαθό, είναι ρυθμιστής του βιοτικού μας επιπέδου και προϋπόθεση για την επιβίωση μας οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική».

Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Βενάκη, «θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, γι’ αυτό το διάστημα, να κηρυχτούν στο σύνολο τους (από τον Πειραιά), άγονες οι γραμμές προς Μήλο και προς Σίφνο και όχι μόνο στο τμήμα τους, από τα δύο αυτά νησιά και κάτω. Απόρροια μια τέτοιας ενέργειας, θα ήταν η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των ακτοπλοϊκών εταιρειών, με συνεπακόλουθο την δρομολόγηση ταχύτερων, μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων πλοίων σε αυτές τις γραμμές, γραμμές στις οποίες τα σημερινά δεδομένα, ξυπνούν στους νησιώτες μας, μνήμες από τη δεκαετία του ’60.Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα η αρμόδια αρχή, λαμβάνοντας υπόψη της, τη μονοπωλιακή κατάσταση που υπάρχει, να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της τιμής του εισιτηρίου».

Κλείνοντας, ο Έπαρχος Μήλου, εν συντομία αναφέρεται στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, τονίζοντας, ότι «επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση “κάθε πέρυσι και καλύτερα”, θα ήταν προς όφελος των νησιωτών μας, αλλά και των τουριστών που μας επισκέπτονται, τα δρομολόγια να επανέλθουν σε αυτά που ίσχυαν το 2015, δρομολόγια που σαφώς κάλυπταν, καλύτερα τις ανάγκες μας».

Ενεργή παρουσία του Υφυπουργού

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην ημερίδα για το ακτοπλοϊκό, που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο και στην οποία συζητήθηκαν θέματα, όπως οι συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας περιουσίας, ο σχεδιασμός για τις άγονες γραμμές, τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, η κρουαζιέρα, αλλά και το ζήτημα των υδατοδρομίων, για το οποίο μίλησε ο Project Manager του έργου της ΠΝΑι, κ. Ιωάννης Μπρας, συμμετείχε τόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΝΑΝΠ, κ. Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός.

Ο Υφυπουργός, κ. Σαντορινιός, στο πρόγραμμά του είχε και έχει συναντήσεις, τόσο με τους εκπροσώπους των κατά τόπους φορέων, που έδωσαν το παρών στην ημερίδα, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, πριν την ημερίδα, ο κ. Σαντορινιός επισκέφτηκε το Κουφονήσι.

Παρόντες και συμμετέχοντες στην ημερίδα του ΥΝΑΝΠ και της Περιφέρειας, ήταν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Παροναξίας, κ.κ. Καλλίνικος, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, κ.κ. Μιχάλης Σακέλης και Θεόδωρος Κόντες, αντίστοιχα, οι κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος.

 

Ετικέτες: