Με αλλαγή ΑΦΜ, επωνυμίας και υποβολή πλήρους φακέλου δικαιολογητικών επανέρχεται στον Πάνορμο Μυκόνου η επιχείρηση που είχε προβεί το 2016 σε παρεμβάσεις και καταπατήσεις

Νέα επωνυμία, νέα άδεια λειτουργίας

  • Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2017 - 06:18

Στην επικαιρότητα ξαναφέρνει η δημοτική παράταξη της ΚΕΠΟΜ, το ζήτημα της προστασίας της παραλίας του Πανόρμου στη Μύκονο, με αφορμή παράτυπες εργασίες, που πραγματοποίησε στην παραλία επιχείρηση.

Η υπόθεση του Πανόρμου, έχει απασχολήσει επανειλημμένα τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω παρεμβάσεων, κυρίως από την πλευρά της ΚΕΠΟΜ, τα δημοτικά όργανα, αλλά και την τοπική κοινωνία, και αφορά στην περίπτωση επιχείρησης η οποία λειτουργεί ήδη από πέρυσι στο Πάνορμο, έχοντας προβεί σε παράνομες παρεμβάσεις στην προστατευόμενη παραλία και καταπατήσεις, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της, με την επιχείρηση να συνεχίζει κανονικά, αγνοώντας τη σφράγιση.

Παρ’ όλο που η δράση της επιχείρησης δείχνει συγκεκριμένη συμπεριφορά, απέναντι στη νομοθεσία και τα αρμόδια όργανα, σύμφωνα με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (ΚΕΠΟΜ), στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αισθητικής, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, πήρε προέγκριση για λειτουργία, με καινούριο ΑΦΜ και καινούρια επωνυμία. Επιπροσθέτως, προτού εκδοθεί η σχετική απόφαση Δημάρχου, που οριστικοποιεί την έγκριση λειτουργίας, η επιχείρηση διαδικτυακά, προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας της.

«Η Δ.Α. να λειτουργεί ως πολιτική Αρχή»

Όπως σημειώνει η ΚΕΠΟΜ, η επιχείρηση «παρανομεί απροκάλυπτα σε μια περιοχή προστατευόμενη, από πολλές διατάξεις, δεν συμμορφώνεται και προκαλεί, αλλά κυρίως, αγνοεί ελεγκτικούς μηχανισμούς, νόμους και διατάξεις, ερμηνεύει την νομοθεσία κατά το συμφέρον της και δεν διστάζει να απειλεί ακόμη και τους δημόσιους λειτουργούς, για να πετύχει τον σκοπό της. Επιμένει να λειτουργεί χωρίς άδεια, αποδεικνύοντας έτσι την ανυπαρξία του κράτους, αλλά κυρίως την εύνοια της Δημοτικής αρχής του Δήμου Μυκόνου, παρά τις δηλώσεις του ίδιου του Δημάρχου στο παρελθόν, για την προστασία της περιοχής και την αντίδραση και υποκριτική συναίνεση του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην συνεδρίαση αυτής, τον Μάιο του 2016».

Κατόπιν αυτών, η ΚΕΠΟΜ καλεί τον Δήμο Μυκόνου «να επανεξετάσει το ζήτημα του Πανόρμου, και τη μείζονα αντιπολίτευση να επανατοποθετηθεί -σύμφωνα και με τα νέα έγγραφα/εξώδικο- να ανακαλέσει τη θετική της ψήφο για την αδειοδότηση, να υπερασπιστεί το ρόλο της στην τήρηση των νόμων ως αυτοδιοικητική παράταξη και να συνταχθεί μαζί μας. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι πολίτες αυτού του τόπου. Να αποφασίσουν δηλαδή, τι μέλλον θέλουν γιατί η ευθύνη για την μοίρα του τόπου είναι κοινή και εμπεριέχει την ελευθερία της επιλογής».

Όπως αναφέρει, «ας μην ξεχνάμε ότι είτε πρόκειται για πεζουλάκι, πλατεία, ή παραλία και γενικά οποιονδήποτε Δημόσιο χώρο, η δημοτική αρχή που κάνει σωστά τη δουλειά της οφείλει να πράττει  ως αρχή πολιτική και όχι επιχειρηματική είτε συντεχνιακή και ως θεσμός αυτοδιοίκησης. Δεν πρέπει δηλαδή να υιοθετεί τις πρακτικές της πιο “σκοτεινής” πλευράς των  επιχειρηματιών που ανθούν πλέον στον τουρισμό και που είναι βαθιά αντικρατιστές (γεγονός που βαθμιαία γιγαντώθηκε με την κρίση), που έχουν μάθει να παρακάμπτουν θεσμούς, κρατικές δομές και νόμους προκειμένου να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, να μην λογοδοτούν και να αποφεύγουν ελέγχους. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Μυκόνου είναι νομικός και ακόμη και αν ψηφίζεται η παράταξή του από κάποιους από τους παραπάνω, δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτούς, αλλά αντίθετα να έχει σαν γνώμονα το συμφέρον όλων όσων ζουν και εργάζονται πάνω στο νησί».

Αλλαγή επωνυμίας, διατήρηση «συνηθειών»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΠΟΜ, η επιχείρηση «άλλαξε επωνυμία και ΑΦΜ χωρίς στην ουσία να αλλάζει μετόχους και συμπεριφορά. Στην συνεδρίαση στις 10/05/17 της Τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Μυκονίων, εξετάστηκε ο φάκελος προ έγκρισης του εστιατορίου στον Πάνορμο το οποίο έφερε αίτηση με καινούργια εταιρική μορφή. Στο φάκελο που εξέτασε το Συμβούλιο, είχαν κατατεθεί από την εταιρεία δύο βεβαιώσεις από την πολεοδομία Μυκόνου κατά τις οποίες βεβαιώθηκε η τακτοποίηση αυθαιρεσιών ακόμη και για κτίσματα μετά το 2011. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πολεοδόμος κ. Αντώνης Καστορίνης και τις δύο αιτήσεις της εταιρείας τις απάντησε αυθημερόν αποδεικνύοντας ότι όταν θέλει, μπορεί να λειτουργεί άμεσα παρά τη δικαιολογία της υποστελέχωσης και την παραφιλολογία ότι το τοπικό γραφείο έχει μεγάλο φόρτο εργασίας και καθυστερεί στις αποφάσεις».

Όπως επισημαίνεται, «στη συνεδρίαση αυτή, παρά την διαπίστωση του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη γύρω από τη μη ύπαρξη νόμιμων άδειων και την έλλειψη ελέγχου των αρμόδιων υπηρεσιών όπως επίσης και τις διαπιστώσεις της δικηγόρου του Δήμου που σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ιστορικό παραβατικότητας μέχρι σήμερα του εν λόγω εστιατορίου, δόθηκε νέα προέγκριση από το Δήμο. Η πολυπόθητη προέγκριση δόθηκε με έξι ψήφους υπέρ (πέντε της συμπολίτευσης και μία της μείζονος αντιπολίτευσης) και μία κατά, από τον σύμβουλο της Κ.Ε.Πο.Μ.».

Παρά το γεγονός, ότι «για την τελική άδεια και λειτουργία της επιχείρησης θα αποφανθεί ο Δήμος και η άδεια θα υπογραφεί από το Δήμαρχο, αφού στον φάκελο υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και σαφώς, η βεβαίωση της Αρχαιολογίας», η ΚΕΠΟΜ τονίζει, πως «το εστιατόριο όπως ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στα κοινωνικά δίκτυα άνοιξε στις 11/05/2017 χωρίς να έχει λάβει ακόμη οριστική άδεια λειτουργίας».

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσής της η ΚΕΠΟΜ, απευθύνει ερωτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στους λόγους που δεν έχει εκδοθεί από την πολεοδομία Μυκόνου, ως όφειλε, πρωτόκολλο κατεδάφισης την Άνοιξη του 2016, πότε προέβη σε νέα αυτοψία η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Μυκόνου, τους λόγους που η συγκεκριμένη επιχείρηση εξυπηρετήθηκε άμεσα από την Πολεοδομία, σε αντίθεση με άλλους πολίτες.

Υπενθυμίζεται, πως σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, για το ζήτημα της επιχείρησης στον Πάνορμο, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, είχε ξεκαθαρίσει, πως το ζήτημα των ελέγχων, για την τήρηση της νομιμότητας, τόσο στον Πάνορμο, όσο και στις άλλες παραλίες του νησιού, ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες του Δήμου και των δημοτικών οργάνων, ενώ σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητές του, ο Δήμος τηρεί τα προβλεπόμενα. 

Ετικέτες: