Δημόσια αντίδραση του Επάρχου Μυκόνου για τις προσβλητικές αναφορές του Δ. Σαββόπουλου με φόντο την προγραμματισμένη συναυλία του στη Δήλο

“Τιμή και σεβασμός στο έργο, όχι όμως στην απρέπεια”

Καλεί τον Δήμο Μυκόνου να άρει τη στήριξή του στην πολιτιστική εκδήλωση του Σαββάτου

Τη δημόσια αντίδραση του Επάρχου Μυκόνου, Στέλιου Μπρίγγου προκάλεσε η στάση του μεγάλου τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου να “προωθήσει” τη μουσική συναυλία του με τίτλο “Φορτηγό” που έχει προγραμματισθεί για τις 10 Ιουνίου στη Δήλο, μέσω προσβλητικής αναφοράς του δεύτερου σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης και σε επίσημη προσωπική σελίδα του, η οποία κι αφορούσε στο νησί των ανέμων.

 

Το αιρετό μέλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου άμεσα προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση – απάντηση προς τον γνωστό τραγουδοποιό, καθιστώντας με σαφήνεια πως, μπορεί ο σεβασμός και η τιμή προς το πρόσωπο του κ. Σαββόπουλου να είναι δεδομένη με βάση την αξιέπαινη μουσική πορεία του και τον μουσικό πολιτισμό που αναπτύσσει, ωστόσο, δεν είναι αποδεκτή, αλλά ούτε και ανεκτή η “απρέπεια”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπρίγγος επισημαίνει επιπλέον, την απαίτηση αντίδρασης κι εκ μέρους του Δήμου Μυκόνου, μέσω της άρσης της απόφασης στήριξης της εν λόγω συναυλίας, αφού όπως εξηγεί οι δηλώσεις του Διονύση Σαββόπουλου θίγουν συνολικά την τοπική κοινωνία. Μάλιστα ο ίδιος, καλεί τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε λήψη σχετικής απόφασης μέσω σύγκλισης των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

 

Σε καυστικό και προσβλητικό τόνο οι αναφορές Σαββόπουλου

Συγκεκριμένα, ο μεγάλος τραγουδοποιός μέσω ανάρτησης στον προσωπικό λογαριασμό του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προλογίζοντας την προγραμματισμένη εκδήλωση στο ιερό νησί της Δήλου, τη διοικητική επίβλεψη του οποίου έχει ο Δήμος Μυκόνου, σχολιάζει τα ακόλουθα με τόνο ιδιαιτέρως καυστικό, αλλά κυρίως προσβλητικό: “Στη Δήλο μόλις βγεις με το καϊκάκι αριστερά είναι όλα τα ιερά, οι βωμοί, τα αγάλματα των θεών, τα ερείπια των αρχαίων ναών. Δεξιά όμως, είναι τα ερείπια από τις αρχαίες ταβέρνες τους, από τους αρχαίους οίκους ανοχής. Λέω: ''Κοίτα ένα περίεργο πράγμα τώρα: Το ιερό στοιχείο από τη Δήλο, με τα χρόνια μετακόμισε στο διπλανό ακριβώς νησί, στην Τήνο, στο νησί της Παναγίας, που απαγορεύονται οι ντισκοτέκ και τα λοιπά. Και το άλλο. Το ξ...λο (στοιχείο) πήγε και μετακόμισε στο άλλο νησί, στη Μύκονο. Θα παίξουμε στις 10 Ιουνίου, αλλά δεν έχω αποφασίσει που θα στήσουμε την εξέδρα μας, στο ιερό μέρος, ή προς το άλλο, το ξ....λο”.

 

Δεν κρίνω το έργο του. Θίγεται η ηθική μίας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας”

Από την πλευρά του Επάρχου Μυκόνου, αμέσως μόλις τέθηκε υπόψιν του η δήλωση του κ. Σαββόπουλου υπήρξε άμεση αντίδραση, θεωρώντας την εν λόγω αναφορά ως προσβολή σε ηθικό επίπεδο για τους Μυκονιάτες. Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο έπαρχος Μυκόνου, διευκρίνισε πως, “ο καταξιωμένος κ. Σαββόπουλος έρχεται να κάνει μία συναυλία στη Δήλο, όπου για να φθάσει φυσικό σκαλοπάτι είναι η Μύκονος. Δεν τοποθετήθηκα δημόσια για να κρίνω το έργο του. Είναι ένας πολύ καταξιωμένος καλλιτέχνης και ο σεβασμός απέναντί του είναι δεδομένος και τεράστιος”. Ωστόσο, όπως προσθέτει, “θίγεται η αξιοπρέπεια και η τιμή αλλά και η ηθική των Μυκονιατών και δεν μπορείς να τα ισοπεδώνεις όλα στο βωμό του ότι κάτι μπορεί να “πουλάει””.

Ως εκ τούτου και θέλοντας να υπογραμμίσει πως, ένα νησί όπως η Μύκονος που προσφέρει πολλά από οικονομικής απόψεως στη χώρα συνολικά, δεν μπορεί να “απαξιώνεται”. Χαρακτηριστικά ο Στέλιος Μπρίγγος υποστηρίζει πως, “Η Μύκονος είναι σήμερα μία επιτυχημένη Τουριστική Βιομηχανία μίας πληγωμένης εθνικής οικονομίας, που συνεισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερο από αυτό που της αναλογεί, βρισκόμενη μάλιστα στις πρώτες θέσεις στους δύο βασικούς τουριστικούς δείκτες, των ταξιδιωτικών εισπράξεων και διανυκτερεύσεων”. Πρόκειται όπως εξηγεί για “ένα μεγάλο επίτευγμα, αποτέλεσμα των ανθρώπων του Τουρισμού, της βαθιάς γνώσης και του επαγγελματισμού, του ζήλου με τον οποίο εργάζονται αλλά και της αγάπης για τον τόπο τους και γιαυτό που υπηρετούν”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει, “Παρ΄όλες τις πρωτιές που το νησί κατακτά σε ετήσια βάση, είναι σύνηθες φαινόμενο να στοχοποιείται τόσο από πολιτικό προσωπικό, όσο και από τον καλλιτεχνικό κόσμο”.

Διευκρινίζοντας δε, πως, η κριτική του δεν εστιάζει επ΄ ουδενί στο καλλιτεχνικό έργο του Διονύση Σαββόπουλου, αλλά στις υποτιμητικές αναφορές για τη Μύκονο, συμπληρώνει πως, “Με απεριόριστο σεβασμό στην καλλιτεχνική πορεία και το έργο του κ. Σαββόπουλου, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την απαράδεκτη του δήλωση περί "νησιού ξεκ..λου", ενός νησιού που θα στήριζε την συναυλία του, σε έναν από τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, την Δήλο. Αρκετά πια με την απαξίωση της Μυκόνου, με χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν ούτε στους ανθρώπους της, ούτε στην ιστορίας της, ούτε στο πολλά υποσχόμενο μέλλον της”.

 

Να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του δε, εξηγεί πως, δεν είναι λίγες οι φορές που καλλιτέχνες και αξιόλογοι μουσικοί έχουν επιλέξει τη Μύκονο για θερινές συναυλίες, προκειμένου να αποσπάσουν ένα οικονομικό όφελος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Ας αναρωτηθούν οι λεγόμενοι έντεχνοι και ποιοτικοί πως ένα τέτοιο νησί κατορθώνει να διαπρέπει παγκοσμίως, παλεύοντας με πολλές δυσκολίες από την απουσία του κεντρικού κράτους, και ας αναρωτηθούν τους λόγους που επιλέγουν την Μύκονο για συναυλίες και παραστάσεις, μόνο κ μόνο για να αυξήσουν το εισόδημά τους”.

Κλείνοντας μάλιστα, ο Στέλιος Μπρίγγος επαναλαμβάνει πως οι αναφορές του μεγάλου τραγουδοποιού θίγουν τη Μυκονιάτικη κοινωνία. “Οι δηλώσεις αυτές κ. Σαββόπουλε είναι κατακριτέες, θίγουν και προσβάλουν έναν λαό, της Μυκόνου, που κρατά ψηλά την σημαία της Χώρας στο εξωτερικό και κάθε χρόνο την βγάζει ασπροπρόσωπη. Τιμή και σεβασμός στο έργο σας, όχι όμως και στην απρέπεια σας. Καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου να συνεδριάσει εκτάκτως για να αρθεί η απόφαση περί υποστήριξης του Δήμου Μυκόνου στην συναυλία του κ Σαββόπουλου. Αποτελεί χρέος όλων των Δημοτικών Συμβούλων,όταν θίγεται η αξιοπρέπεια και η τιμή των συμπολιτών που τους εξέλεξαν να δρούν άμεσα. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν”.