Για το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Πάρου, αναφορικά με τον τουρισμό, μιλά η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Δήμου Πάρου, κ. Δώρα Σαρρή

Τουριστική ανάπτυξη με πολλά «πρόσωπα»

  • Τρίτη, 20 Ιουνίου, 2017 - 06:18

Σχετικά με τις συντονισμένες προσπάθειες, στις οποίες προχωρά ο Δήμος Πάρου, στην κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, μιλά η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Δήμου Πάρου, κ. Δώρα Σαρρή.

Τα τελευταία χρόνια, η Πάρος γνωρίζει μία κατακόρυφα ανοδική τουριστική ανάπτυξη, η οποία το τελευταίο διάστημα εκτοξεύτηκε, με λαμπρές προοπτικές για το μέλλον, από τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του νέου αερολιμένα Πάρου, που υλοποιήθηκε, χάρη στις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών φορέων, αλλά και τη συμβολή, βάσει της ελκυστικότητας του προορισμού, μεγάλης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας.

Φέτος, η Πάρος θεωρείται ένας από τους πλέον δυνατούς «παίκτες» στον κλάδο του τουρισμού πανελλαδικά. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Πάρου, κ. Δώρα Σαρρή, η προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός πολυποίκιλου, αλλά και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, συνεχίζεται.

Κυρία Αντιδήμαρχε, αν σας ζήταγα να μου περιγράψετε με δύο λόγια το νησί της Πάρου, τι θα μας λέγατε;

Δ. Σαρρή: Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε και την ευκαιρία που μου δίνετε να σας ξεναγήσω στο όμορφο νησί της Πάρου.

Η Πάρος είναι νησί των Κυκλάδων, απέχει από τον Πειραιά μόλις 90 ναυτικά μίλια και είναι σταυροδρόμι θαλάσσιων δρόμων από όλη την Ελλάδα.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Πάρου και ξεχωρίζει για τα κυκλαδίτικα χρώματα, τα πανέμορφα στενά δρομάκια, τα αρχοντικά και τα μπαλκόνια στην παραλία με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. Το αρχαίο νεκροταφείο, το ιερό του Ασκληπιού, το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος στο Δήλιο και το Αρχαιολογικό μουσείο είναι κάποια από τα αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής. . Σημαντικότερο μνημείο και από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία του Ελλαδικού χώρου είναι η εκκλησία Παναγιά η Εκατονταπυλιανή.

Στο βόρειο μέρος του νησιού, γύρω από ένα γραφικό ενετικό λιμάνι έχει αναπτυχθεί από τα βυζαντινά χρόνια, το ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια  των Κυκλάδων, η Νάουσα. Συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, και τις όμορφες παραλίες με τη νυχτερινή ζωή.  Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης, τις λαογραφικές συλλογές και τα θρησκευτικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Στο ορεινό κέντρο του νησιού είναι χτισμένες οι Λεύκες, που διατηρούν μέχρι σήμερα την παράδοση, και τη φυσική τους ομορφιά ανεπηρέαστες από τον χρόνο και την τουριστική δραστηριότητα. Το σπίτια και τα εκκλησάκια του χωρίου είναι κατασκευασμένα με την κυκλαδίτικη λαϊκή τεχνοτροπία και τη χρήση ασβέστη, μαρμάρου και σχιστόλιθου. Υπάρχουν όμως και νεοκλασσικά κτίρια όπως το σχολείο και το κεντρικό καφενείο. Στο χωριό λειτουργεί ακόμα το παραδοσιακό χειροκίνητο λιοτρίβι, κατάλοιπο της εποχής που το χωριό είχε το μεγαλύτερο ελαιώνα του νησιού.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου Κέφαλος είναι χτισμένη η Μάρπησσα. Το χωριό έχει παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παλιές κατοικιές,  ανεμόμυλους, γραφικά στενάκια και εκκλησίες. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένες πανέμορφες παραλίες, όπως το Πίσω Λιβάδι, ο Λογαράς, η Χρυσή Ακτή και η Πούντα- οργανωμένη παραλία, που προτιμούν οι νέοι.

Στο νησί υπάρχουν πολλά ακόμα παραδοσιακοί οικισμοί όπως τα χωριά Κώστος, Πρόδρομος, Μάρμαρα, γραφικά ψαροχώρια όπως η Αλυκή και οργανωμένες παραλίες όπως Κολυμπήθρες, Φάραγκας κ.α.

Για ποιο λόγο να επισκεφτεί κανείς το νησί της Πάρου;

Δ. Σαρρή: Η Πάρος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, γιατί απλά η  Πάρος τα έχει όλα. Τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα είναι η αυθεντική νησιώτικη ομορφιά, οι υπέροχες ακρογιαλιές, το τοπικό χρώμα και  η Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η αιγαιοπελαγίτικη φιλοξενία.

Η λαμπρή πορεία της στο χρόνο αποκαλύπτεται μέσα από τους διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους της, τα εκθέματα των μουσείων της, τις εκκλησίες της αλλά κυρίως διαφαίνεται στην ιδιαίτερη κουλτούρα των Παριανών.

Έχει όμως και θαλάσσια σπορ, αξιόλογη νυχτερινή ζωή, εκπληκτική γαστρονομία, χαρτογραφημένες περιπατητικές διαδρομές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που κερδίζουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του Τουρισμού;

Δ. Σ.: Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός και πολυδιάστατος. Έχει να κάνει κυρίως με την δημιουργία και διατήρηση υποδομών  όπως λιμάνια, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο, διαχείριση υδάτινων πόρων, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες, φροντίδα και ανάδειξη των αρχαιολογικών και θρησκευτικών χώρων αλλά και υπηρεσιών όπως υγείας.

Επίσης, ηγείται της συνολικής προσπάθειας του τουριστικού τομέα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μέσα από την υλοποίηση δράσεων προώθησης και προβολής σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού Και συμβάλλει στη δημιουργία τουριστικής επαγγελματικής συνείδησης,  κάτι που θα εγγυηθεί την διαρκή βελτίωση της σχέσης κόστους και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει ο Δήμος Πάρου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού;

Δ. Σ.: Τα κυριότερα έργα που μας απασχολούν σήμερα αφορούν τη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς όπως  η λειτουργία του νέου αεροδρομίου και  η αναβάθμιση του κεντρικού Λιμένα Πάρου καθώς και η αύξηση του ακτοπλοϊκών δρομολογίων και της προσπελασιμότητας από άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εστιάζουμε κυρίως στη λειτουργία του νέου αεροδρομίου καθώς οι απευθείας αφίξεις τουριστών από μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και πόλεων του εξωτερικού θα συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική κίνηση ολόκληρης της περιοχής. Σήμερα, έρχονται η Aegean και η Sky express όμως υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για την προσέλκυση και άλλων αεροπορικών εταιριών και ευρωπαϊκών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Ποιες προκλήσεις παρουσιάζει το μέλλον του τουρισμού στην Πάρο;

Δ.Σ.: Την παρούσα χρονική στιγμή, ο Δήμος Πάρου με  τους επαγγελματίες του Τουρισμού στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, εστιάζει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη και στο άνοιγμα σε νέες και ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα αγορές, όπως αυτή της Κίνας και της Ρωσίας.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάδειξη των πολιτιστικών μας πόρων, τη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ένταξη Εναλλακτικών μορφών τουρισμού υψηλής αξίας στο Τουριστικό μας προϊόν.

Ποιο είναι το υφιστάμενο τουριστικό προϊόν της Πάρου, παραδοσιακό ή και εναλλακτικής μορφής;

Δ. Σ.: Σε ότι αφορά το προσφερόμενο προϊόν, κυριαρχεί ο τουρισμός παραλίας. Η Πάρος όμως δεν έχει προσφέρει μόνο τον ήλιο, τη θάλασσα και τις υπέροχες παραλίες. Λόγω της ιστορικής της διαδρομής έχει πληθώρα ιστορικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων και μουσείων με σπουδαιότερο τη Παναγία Εκατονταπυλιανή, και μπορεί να εστιάσει και στον Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Τουρισμό.

Η Πάρος έχει επίσης αρκετά λιμάνια που ευνοούν την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και την προσέλκυση περισσοτέρων σκάφων αναψυχής και ιστιοπλοϊκών, καθώς επίσης πανέμορφα χαρτογραφημένα μονοπάτια και σχεδιασμένες διαδρομές μέσω παραδοσιακών  οικισμών που προσφέρονται για εξερεύνηση και περίπατο.

Τέλος, η ασφάλεια και η γαλήνη του νησιού, οι φιλικές προς τα παιδιά παραλίες, το καλό οδικό δίκτυο και το πλήθος δραστηριοτήτων που προσφέρεται την αναδεικνύουν ως έναν ιδανικό προορισμό οικογενειακών διακοπών.

Υπάρχει στο νησί επαρκής ξενοδοχειακή υποδομή για να φιλοξενήσει την αναμενόμενη αυξανόμενη κίνηση που φέρνει το νέο αεροδρόμιο;

Δ. Σ.: Η Πάρος διαθέτει πολύπλευρη ξενοδοχειακή κουλτούρα και υπερέχει σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς στην οργάνωση και τη λειτουργία των ξενοδοχειακών της μονάδων. Στο νησί συνυπάρχουν μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια πολλά από τα οποία λειτουργούν σε παραδοσιακά ή σε διατηρητέα κτίρια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καταλύματα πολυτελείας στην Πάρο, αλλά και πολλές τουριστικές επαύλεις που μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες που επιθυμούν πολυτελείς διακοπές

Πως προβάλλεται σήμερα το νησί της Πάρου ως τουριστικός προορισμός;

Δ. Σ.: Το Παριανό τουριστικό προϊόν έχει μία πολυδιάστατη παρουσία κυρίως στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αποτελούν τα πλέον σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα στην τουριστική προβολή. Όμως, η επικοινωνιακή μας πολιτική δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη και προβολή του τουριστικού της προϊόντος, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που απευθύνεται σε συγκεκριμένες αγορές στόχους και η προβολή του Νησιού σε διεθνείς Εκθέσεις και Εκδηλώσεις Τουρισμού σε συνεργασία με ταξιδιωτικούς Δημοσιογράφους, Πράκτορες και Παράγοντες του εξωτερικού.

Τι επιβάλλεται να δοκιμάσει ή να κάνει ο τουρίστας κατά την επίσκεψή του στην Πάρο;

Δ. Σ.: Τα προϊόντα της Πάρου είναι ποικίλα και άριστης γαστρονομικής ποιότητας. 'Οταν επισκεφτείτε το νησί, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά τυριά (γραβιέρα, κρασοτύρι, λαδοτύρι, ξυνομυζήθρα), λάδι, κάπαρη, θυμαρίσιο μέλι,  παστέλια και τους παραδοσιακούς ζαχαρομπακλαβάδες. Επίσης, στις ταβέρνες του νησιού θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια, καλαμαρούδι, εκλεκτούς ψαρομεζέδες, σαλάτες και πίτες,  με συνοδεία τοπικής σούμας ή μπύρας από μικρές μονάδες ποτοποίας του νησιού. Τέλος, από τους αμπελώνες της Πάρου, παράγονται εκλεκτά κρασιά που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο με Προστατευμένη Ονομασία προέλευσης.

Τέλος, γιατί κάποιος θα πρέπει να επισκεφτεί το νησί της Πάρου;

Δ. Σ.: Διότι η Πάρος συνδυάζει αρμονικά παραδοσιακούς οικισμούς, υπέροχες παραλίες, σημαντική πολιτισμική κληρονομιά, δραστήρια και έντονη αστική και νυχτερινή ζωή, ασφάλεια, ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο απευθείας πτήσεων, αλλά και ήπιο και ευχάριστο κλίμα που επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν βόλτες και μικρές εξορμήσεις σε άλλα Κυκλαδονήσια ή να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Ετικέτες: