Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαντορίνη σε εκδήλωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την 70χρονη πορεία της

Ανάπτυξη μέσω της παραγωγής

Β. Αποστόλου: Μονόδρομος η σύνδεση των κρασιών της Σαντορίνης με τον τουρισμό
  • Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 31 Ιουλ. 2017 - 15:00

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, προσκεκλημένος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σαντορίνη, όπου και μίλησε στις εκδηλώσεις για το κρασί (Γιορτή της Βεντέμας).

Η φετινή εκδήλωση για την αμπελουργία στη Σαντορίνη πραγματοποιείται στο πλαίσιο και του εορτασμού των 70 ετών από την ίδρυση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η οποία έχει ως στόχο τη διαφύλαξη και την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών καλλιεργειών και προϊόντων του νησιού.

Συμβολή του αγροτικού χώρου στην ανασυγκρότηση της χώρας”

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αναφορά στη σημασία της επίτευξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μέσω του αγροτικού χώρου, τονίζοντας σχετικά: Επιτρέψτε μου να σταθώ για λίγο στην τεράστια συμβολή του αγροτικού χώρου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που οργανώνουμε αυτήν την περίοδο στη χώρα, που μάλιστα έχουν φέρει και αναστάτωση στην αξιωματική αντιπολίτευση”.

Μάλιστα επεσήμανε πως, “Αν στα κατοχικά και μεταπολεμικά χρόνια η γεωργία στην Ελλάδα με το μεγάλο ποσοστό τότε συμμετοχής στο ΑΕΠ, συνέβαλλε αποφασιστικά στο να επιβιώσει ο ελληνικός πληθυσμός της χώρας μας, σήμερα αποδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας στο να βγει η πατρίδα μας από την ασφυκτική δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση που βιώνει”.

Και το γεγονός αυτό, όπως πρόσθεσε παρακάτω, “το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, σήμερα,  οι πολιτικές δυνάμεις, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επενδυτές και κυρίως οι παραγωγοί.

Η ελληνική γεωργία παρά τη στρεβλή και χωρίς κατεύθυνση ανάπτυξης που είχε τα προηγούμενα χρόνια, κατέθεσε,  ιδιαίτερα την περασμένη διετία, τα διαπιστευτήριά της, τη δυνατότητά της να παράγει σήμερα υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία”.

Θα σταθούμε αρωγοί στην αμπελουργική και οινική παράδοση”

Εστιάζοντας την ομιλία του στην οινική παραγωγή της Σαντορίνης, ανέφερε πως, “Η άμπελος και το κρασί της Σαντορίνης, συνδεδεμένα άρρηκτα με την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου, είχαν πάντα το στοιχείο της σημαντικής οικονομικής αξίας. Αξία την οποία μετάγγισαν μέσα στους αιώνες μέχρι σήμερα και βοηθούν με τον δικό τους τρόπο στον οικονομικό πολιτισμό των σύγχρονων κοινωνιών”.

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, “Αν αναλογιστεί κανείς την πορεία της Σαντορίνης μέσα στο χρόνο, την ιστορία των κατοίκων της αλλά και την ιστορία και την εξέλιξη του χώρου, δεν μπορεί παρά να μείνει άναυδος με όλα αυτά τα σημαντικά και μεγάλα που έχουν γίνει εδώ. Τόσο σημαντικά και μεγάλα που είναι σαν να αποφάσισε η ίδια η φύση να κρατήσει, να προφυλάξει και να συντηρήσει τα αποτυπώματα ενός πολιτισμού τόσο μακρινού που χάνεται μέσα στους αιώνες”.

Από την πλευρά του, ως αρμόδιος Υπουργός για την αγροτική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της παραγωγής, επεσήμανε πως, με την παρουσία του στη φετινή “Βεντέμα”, “θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες του χώρου και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, θα σταθούμε με κάθε τρόπο αρωγοί στην αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της Σαντορίνης”. Μάλιστα γνωστοποίησε πως, “σε συνάντηση που είχαμε το μεσημέρι με το Δ.Σ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων συζητήσαμε κάποια ζητήματα που όμως χρειάζεται να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από την Κυβέρνησή μας”.

Συμπλήρωσε δε πως, “Δεν θα πω ότι κάναμε πολλά, προσπαθήσαμε μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και υπό την πίεση σκληρών συμφωνιών να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της εξόδου από τα μνημόνια. Ήδη όλοι συμφωνούν ότι τα καταφέραμε. Μερικοί, ειδικά στη χώρα μας, συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο..., αυτό των εκλογών..., δεν θα τους ακολουθήσουμε”.

Απαντήσεις σε πεπραγμένα και δεσμεύσεις

Προτού ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Βαγγέλης Αποστόλου προέβη εμμέσως σε απαντήσεις αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση αλλά και με φόντο τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ έδωσε δεσμεύσεις σχετικά με τη στήριξη της οινικής παραγωγής το προσεχές διάστημα, βάσει των μέχρι σήμερα εξαγγελιών της.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως, “Tο ζήτημα της φορολόγησης των αποθεματικών των συνεταιρισμών, άλλοι ξαφνικά το δημιούργησαν το 2013” επισημαίνοντας δε, πως, “Εμείς ήδη έχουμε δρομολογήσει την επαναφορά του αφορολόγητου. Περιμένω την απάντηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που θα είναι, όπως πιστεύω θετική και τότε θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών”.

Επιπρόσθετα, σημείωσε σχετικά με τις “ανακτήσεις χρεών από παλιές ρυθμίσεις” πως, “μας επέβαλλε η Ε.Ε. να ανακτήσουμε από τους συνεταιρισμούς πάνω από 500 εκατ. παλιών ρυθμίσεων” κι αυτό καθώς όπως πρόσθεσε, “γιατί οι προκάτοχοί μας (εννοώ αυτοί που πριν 20 χρόνια κυβερνούσαν) δεν είχαν την πρόνοια όχι μόνο να ζητήσουν την έγκριση αλλά ούτε και να ενημερώσουν την Ε.Ε”. Επανέλαβε κατηγορηματικά μάλιστα πως, “Εμείς είμαστε σε διαπραγμάτευση μείωσης και ρυθμίσεων με δόσεις. Έχουμε χρόνο μπροστά μας” κάνοντας αναφορά παρακάτω και για το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Κρασιού (ΕΦΚ). “Όπως έχω ξαναπεί η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα καταργήσει τον ΕΦΚ στο κρασί”.

Επιβεβλημένη η ανταπόκριση παραγωγών

Ο αρμόδιος Υπουργός στον επίλογο της ομιλίας του, κάλεσε το σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών να ανταποκριθούν σε προσκλήσεις μέτρων που θα ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή της χώρας, τονίζοντας τα ακόλουθα: “Επιτρέψτε μου όμως να σας καλέσω κι εγώ να ανταποκριθείτε σε ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου: α. Στα μέτρα και τις δράσεις του ΠΑΑ 2014 – 2020 που υπηρετούν τον κλάδο της αμπελουργίας και της οινοποίησης. β. Στην προστασία της αμπελουργίας της Σαντορίνης. Αποτελεί πολύ μεγάλο θέμα για την προστασία των εδαφών αλλά και για την προστασία από την επίθεση από τις ελληνοποιήσεις που δέχεται το κρασί. Αναγκαιότητα και η σύνδεση των κρασιών της Σαντορίνης με τον τουρισμό”.

Έκλεισε τον χαιρετισμό του δε, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο και οι παραγωγοί κάθε τόπου οφείλουν “να δρομολογήσουν, να διορθώσουν και να βελτιώσουν εκείνα που θα επιτρέψουν στο μέλλον να αντικρίζουμε την καθημερινή ζωή στη Σαντορίνη με ακόμη περισσότερη χαρά και αισιοδοξία”.