Την έκθεση ελέγχου του ορκωτού λογιστή για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Αμοργού για το οικ. έτος 2015 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

«Αγκάθι» η ακίνητη περιουσία

Εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Αμοργού, για το οικονομικό έτος 2015, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις από την πλευρά του ορκωτού λογιστή, που ανέλαβε τον έλεγχό τους, σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση των δημοτικών ακινήτων, αλλά και των φορολογικών του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, παρέστη ο ορκωτός λογιστής με έδρα την Σύρο, που υποστηρίζει λογιστικά τον Δήμο ως προς το διπλογραφικό σύστημα και τις εφαρμογές του και την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου και ο οποίος υπέβαλε προς έγκριση στον Δήμο τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσης, Αποτελέσματα Διάθεσης, Αποτελέσματα Εκμετάλλευσης, Προσάρτημα Ισολογισμού) για το οικονομικό Έτος 2015

Όπως διευκρινίστηκε, τα οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού περιγράφουν την περιουσία και τις υποχρεώσεις του Δήμου κατά την 31/12/2015, ενώ στα αποτελέσματα χρήσεως καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα της περιόδου από 1/1/2015 έως 31/12/2015.

Τα συνολικά οργανικά έσοδα του Δήμου για τη χρήση 2015 ανήλθαν στο ποσό των 1.461.624,18 ευρώ. Αν στο παραπάνω ποσό προστεθούν τα έκτακτα έσοδα που ανήλθαν στο ποσό των 716.459,54 ευρώ διαφαίνεται, ότι το σύνολο των εσόδων (έκτακτων και οργανικών) ανήλθε στο ποσό των 2.178.083,72 ευρώ. Τα συνολικά οργανικά έξοδα του Δήμου ανήλθαν σε 2.056.474,16 ευρώ και προσθέτοντας τα έκτακτα έξοδα που ανήλθαν στο ποσό των 161.301,72 ευρώ, το σύνολο των εξόδων (έκτακτων και οργανικών) ανήλθε στο ποσό των 2.217.775,88 ευρώ.

Μη απόδοση φόρων για την ακίνητη περιουσία

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του λογιστή, από τον έλεγχο προέκυψε ότι οι αξίες των α) Γηπέδων – Οικοπέδων, β) Αγρών – Δασών και γ) Κτηριακών Εγκαταστάσεων Κοινής Χρήσεως που απεικονίζονται στον λογαριασμό του ενεργητικού ΓΙΙ «Ενσώματες Ακινητοποιήσεις» του παγίου ενεργητικού του ισολογισμού, έχουν προσδιοριστεί με λογιστικό ισότιμο € 0,01. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία, τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, θα έπρεπε να είχαν αποτιμηθεί στην αντικειμενική τους αξία με συνέπεια οι αξίες των παγίων στοιχείων και των ιδίων κεφαλαίων του Δήμου να εμφανίζονται ισόποσα μειωμένες κατά ποσό που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί.

Επιπλέον, ενώ ο Δήμος, με επιστολή του, είχει ζητήσει από νομικό σύμβουλο να παρασχεθούν στη λογιστική εταιρεία πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τα κτίρια και οικόπεδα κυριότητας του Δήμου κατά τη 31/12/2015 καθώς και για τα βάρη που ενδεχομένως υπήρχαν σε αυτά την ημερομηνία αυτή, μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης ελέγχου οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν ληφθεί.

Ο λογαριασμός του παθητικού του ισολογισμού Γ ΙΙ 8 «Πιστωτές Διάφοροι» απεικονίζει, μεταξύ άλλων, υποχρέωση ΦΠΑ από επιχορηγούμενα έργα 2012 ποσού 48.850 περίπου ευρώ. Στο λογαριασμό αυτό απεικονίζονται οφειλόμενα προς Δημόσιο ποσά ΦΠΑ από την δραστηριότητα ύδρευσης – αποχέτευσης, διότι με τα ποσά αυτά έχει χρηματοδοτηθεί ο Δήμος για την εξόφληση τιμολογίων προμηθευτών του της δραστηριότητας αυτής. Τα ίδια ποσά ΦΠΑ διεκδικεί ο Δήμος από το Δημόσιο με τον συμψηφισμό τους με τον ΦΠΑ εκροών από την ίδια δραστηριότητα ύδρευσης – αποχέτευσης. Από τον έλεγχο που διενέργησε ο λογιστής στον λογαριασμό διαπιστώθηκε, ότι το οφειλόμενο ποσό το οποίο έπρεπε να εμφανίζει ο λογαριασμός στον ισολογισμό από επιχορηγούμενα έργα 2012 είναι 71.982,41 ευρώ. Με το ποσό της διαφοράς στα 23.132,34 ευρώ έπρεπε να είχε χρεωθεί ισόποσα ο λογαριασμός του παθητικού του ισολογισμού ΑΙΙ 4 «Επιχορηγήσεις επενδύσεων».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο Δήμος δεν έχει ελεγχθεί κατά την τελευταία δεκαετία - πέραν της οποίας παραγράφονται οφειλόμενοι φόροι και εισφορές - από τις φορολογικές αρχές για τους έμμεσους και παρακρατούμενους φόρους, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις καταβαλλόμενες εισφορές. Κατά συνέπεια, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του Δήμου για τις ανέλεγκτες χρήσεις. Η έκβαση των παραπάνω ελέγχων, ο λογιστής σημειώνει, πως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο και ως εκ τούτου, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με το θέμα αυτό.

Στις παρατηρήσεις του λογιστή τονίζεται, πως έως το διάστημα ελέγχου, ο Δήμος δεν υποβάλει δηλώσεις για την απόδοση των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας του (ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ).

Τέλος, υπογραμμίζεται, πως το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Δήμου και ειδικότερα σε ότι αφορά την βεβαίωση και είσπραξη των θεσμοθετημένων εσόδων του και τον προσδιορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ακίνητης περιουσίας του, χρήζει περαιτέρω βελτίωσης.

Παρατηρήσεις για τους λογαριασμούς τάξεως και τις οφειλές

Χωρίς να διατυπώνεται επιφύλαξη ως προς τα συμπεράσματα του ελέγχου, ο λογιστής επέστησε την προσοχή στο Σώμα, σε ό,τι αφορά στα εξής:

1) Σύμφωνα με το Π.Δ. 315/30.12.1999 στους λογαριασμούς του διπλογραφικού συστήματος περιλαμβάνονται και πρέπει να τηρούνται και οι λογαριασμοί τάξεως, οι οποίοι όμως δεν τηρήθηκαν στα λογιστικά βιβλία του Δήμου στην παρούσα χρήση.

2) Στο πλαίσιο της διενέργειας του ελέγχου εστάλησαν από το Δήμο επιστολές προς ορισμένους οφειλέτες, προμηθευτές και πιστωτές από τους οποίους ζητήθηκε να επιβεβαιώσουν, ανάλογα με την περίπτωση, το χρεωστικό ή πιστωτικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους με το οποίο ο κάθε ένας εμφανίζονταν στα βιβλία του Δήμου στις 31.12.2015. Μέχρι την ημερομηνία της έκδοσης της έκθεσης ελέγχου, όπως σημειώθηκε, δεν είχε ληφθεί ικανοποιητικός αριθμός απαντήσεων από τους αποδέκτες των παραπάνω επιστολών, ενώ διευκρινίστηκε, πως εφόσον από την εξέλιξη της παραπάνω διαδικασίας και με την λήψη περισσότερων απαντήσεων προκύψουν ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάζουν ουσιαστικά την οικονομική θέση του Δήμου αυτά θα γνωστοποιηθούν στη διοίκηση του Δήμου.

Οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Αμοργού για το οικονομικό έτος 2015, όπως αναπτύχθηκαν λεπτομερώς από τον ορκωτό λογιστή, με την επιφύλαξη των παρατηρήσεων οι οποίες διατυπώθηκαν εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού, με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ν. Ρούσσο να καταψηφίζει και το δημοτικό σύμβουλο κ. Δ. Πρέκα να ψηφίζει «παρών».

Ετικέτες: