Πρόταση Δημάρχου Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

"Να απαιτείται η γνώμη του Δήμου για την έγκριση πλωτών εξεδρών"

  • Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2017 - 06:22

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς σε ακολουθία των προφορικών διαμαρτυριών, απέστειλε πρόταση νόμου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για την απαιτούμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις πλωτές εξέδρες. Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου και τη δέσμευσή του για την επανεξέταση του θέματος.

Συγκεκριμένα με την με αρ. πρωτ. 7681/16.08.2017 επιστολή του με Θέμα : «Αλλαγή νομοθεσίας αδειοδότησης πλωτών εξεδρών εντός και εκτός θαλάσσιας ζώνης λιμένα (ΘΖΛ) – Πρόταση τροπολογίας», ο Δήμαρχος Μυκόνου αναλύει τη νομοθεσία που διέπει την αδειοδότηση των πλωτών εξεδρών και εστιάζει στην σημερινή κατάσταση, όπου παρατηρείται η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση πλωτών εξεδρών από ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και πλωτά συστήματα φύλαξης σκαφών. Στη συνέχεια, επισημαίνει πως λόγω της κατασκευής πληθώρας κατοικιών πλησίον της θάλασσας, έχουν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες πλωτές εξέδρες με σκοπό την καθημερινή πρόσδεση των σκαφών τους, καταστρατηγώντας το σκοπό του νόμου με συνέπεια, η τοποθέτηση των πλωτών εξεδρών, να εξυπηρετεί θέσεις μονίμου ελλιμενισμού σκαφών.

Επιπρόσθετα, τονίζει πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να «ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια», αλλοιώνοντας το φυσικό κάλλος και την ακτογραμμή του νησιού.

 Καταλήγει πως θεωρεί αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που σχετίζεται άμεσα με την αισθητική του τόπου μας, να μην ζητείται η σύμφωνη τουλάχιστον γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Κανένας πλην του ντόπιου δεν γνωρίζει και δεν συναισθάνεται καλύτερα τις ανάγκες του τόπου του, ενώ ταυτόχρονα κανένας υπάλληλος οποιουδήποτε Υπουργείου δεν μπορεί να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε θέματα αισθητικής και διαφύλαξης του δικού μας θαλασσίου ή μη περιβάλλοντος.

Τέλος, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν επαναπροωθεί στον Υπουργό την υπ’ αριθ. 87/2015 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυκόνου, με την οποία διαμαρτύρεται έντονα, προς κάθε αρμόδια αρχή για την μη συμμετοχή του Δήμου με αποφασιστική γνωμοδότηση του σε αποφάσεις τοποθέτησης πλωτής εξέδρας και ζητά την άμεση τροποποίηση της με αριθμ.8220/131/14 υπουργικής απόφασης η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1651 Β΄/23 Ιουνίου 2014 με προσθήκη εδαφίου.

Συγκεκριμένα απαιτεί την κατάργηση του άρθρου 27 του Ν.4256/14 και επαναφορά της διάταξης του άρθρου 14 παρ.5 του Ν.2971/2001 που προέβλεπε σύμφωνη γνώμη των Ο.Τ.Α.