Κατηγορηματικά αρνητικό το δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου στο θέμα της παραχώρησης της παραλίας της Φτελιάς στο νησί

“Για το νησί τον πρώτο λόγο έχουν οι κάτοικοι”

Αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς την Υπ. Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και δημόσια τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου

Ομόφωνα υπέρ της προάσπισης του φυσικού κάλλους της παραλίας της Φτελιάς και του κηρυγμένου αρχαιολογικού τόπου στην ίδια θέση τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, στο πλαίσιο της απόφασης που εξέδωσε προ ημερών, γνωστοποιώντας την κάθετη διαφωνία του στην απόφαση του ΥΠΠΟ για δυνατότητα παραχώρησης απλής χρήσης του συγκεκριμένου χώρου.

Η συζήτηση επί του σοβαρού θέματος άνοιξε στο δημοτικό συμβούλιο από τον Δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης του ΥΠΠΟ με την υπογραφή της Υπ. Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στη νησιώτικη κοινωνία.

Τα αιρετά μέλη ενέκριναν ομόφωνα την αποδοχή της εισήγησης του κ. Κουκά, ο οποίος αιτήθηκε τη συζήτηση της εξέτασης του τρόπου που θα κινηθεί ο Δήμος Μυκόνου συνολικά και τη λήψη σχετικής απόφασης, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να αντιδράσει στην προσπάθεια εκμετάλλευσης της παραλίας της Φτελιάς, η οποία φαίνεται πως δρομολογείται.

Με υπογραφή Κονιόρδου η παραχώρηση της Φτελιάς

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκε τέλος Αυγούστου (25/8/2017) και φέρει την υπογραφή της κ. Κονιόρδου, τονίζει μεταξύ άλλων πως, ανοίγει η δυνατότητα παραχώρησης για απλή χρήση στην εν λόγω παραλία, προσδιορίζοντας επιπλέον, τον τρόπο που μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτή.

Αυτούσιο το κύριο κομμάτι της απόφαση του ΥΠΠΟ που αφορά σε διατύπωση σύμφωνης γνώμης σχετικά με το αίτημα της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, έχει ως ακολούθως: “Σας γνωρίζουμε τα εξής: Ι. Δεν έχουμε αντίρρηση ως προς την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στη θέση “Φτελιά” Δήμου Μυκόνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. ΙΙ. Η παρούσα σύμφωνη γνώμη μας ισχύει το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο άρθρο 6 της υπ΄ αρ. 9 του προοιμίου της παρούσας ΚΥΑ (ΦΕΚ 1636/Β΄/ 12-5-2017) και υπό την προϋπόθεση ότι για την παραχωρούμενη θέση θα ισχύσουν απαρεγκλίτως τα ακόλουθα: 1. Οι δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας δεν θα αναιρούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας. 2. Απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής εκσκαφική εργασία ή επιχωμάτωση και οποιαδήποτε κατασκευή ή διαμόρφωση στον περιβάλλοντα χώρο χωρίς την έγκριση των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. 3. Τα ομπρελοκαθίσματα να τοποθετηθούν αποκλειστικά στα σημεία που σημειώνονται στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα. Τα σκιάδια, τα καθίσματα δεν πρέπει να είναι ετερόκλητα μεταξύ τους προκειμένου η εικόνα να αρμόζει σε αρχαιολογικό χώρο. 4. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μόνιμη κατασκευή και οι κατασκευές θα εντάσσονται μορφολογικά με τον περιβάλλοντα χώρο. 5. Ο Δήμος Μυκόνου και ο εκμισθωτής θα φροντίζουν ανελλιπώς για την καθαριότητα της παραλίας του και περιβάλλοντος χώρου. 6. Για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση ή εργασία που δεν περιγράφεται στην υποβληθείσα αίτηση θα κατατεθεί νέο αίτημα στην ΕΦΑ Κυκλάδων και στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. 7. Η λειτουργία θα ασκείται την ημέρα και μέχρι τη δύση του ηλίου. 8. Όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίες θα πρέπει να ειδοποιηθούν εγκαίρως και εγγράφως πριν την έναρξη αυτών. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, θα διακοπούν όλες οι εργασίες και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 37 παρ.6 του ν. 3028/2002, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών. 9. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα της πρόσβασης ανά πάσα χρονική στιγμή στον χώρο προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι όροι. 10. Μετά το πέρας της θερινής περιόδου κάθε έτους, όλες οι κατασκευές θα αποσύρονται με ευθύνη του Δήμου Μυκόνου και ο χώρος θα επανέρχεται στην προτέρα του μορφή”.

Ρητή και κατηγορηματική η διαφωνία των αιρετών της Μυκόνου

Αμέσως μετά τη δημόσια γνωστοποίηση της απόφαση του ΥΠΠΟ, ο Κωνσταντίνος Κουκάς στη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου του δημοτικού συλλογικού οργάνου ζήτησε τη λήψη απόφασης από τους αιρετούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην εισήγησή του, η οποία και τέθηκε επί τάπητος εκτάκτως, στα εκτός ημερησίας θέματα πως, ο Δήμος διαφωνεί ρητά στη δυνατότητα παραχώρησής της.

Μάλιστα λήφθηκε η απόφαση αποστολής επιστολής διαμαρτυρίας στην αρμόδια Υπουργό, προκειμένου να προασπιστεί η συγκεκριμένη περιοχή σε κάθε επίπεδο.

Κατόπιν της συζήτησης των αιρετών, η εισήγηση του Δημάρχου να μην εκμισθωθεί η παραλία της Φτελιάς για τη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους και της προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω: α. Τη μη δυνατότητα παραχώρησης της παραλίας της Φτελιάς για απλή χρήση κατόπιν εκμίσθωσης διά δημοπρασίας είτε με απευθείας παραχώρηση από την Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου. β. Τη συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ. 76/1999 απόφασης του ΔΣ και δη στο άρθρο 35 αυτής με τη παραλία της Φτελιάς, στις παραλίες που δεν εκμισθώνει ο Δήμος. γ. Την αποστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου και προς τη Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την έγκριση της παραχώρησης απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς και αίτημα για την ανάκληση του με αριθμ. Πρωτ. 321615/208981/88852937/2017 εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα «Διατύπωση σύμφωνης γνώμης σχετικά με το αίτημα της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Φτελιά» του Δήμου Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», καθόσον δεν έλαβε υπόψη αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και του ΦΕΚ Β’, 606/10-07-1995 και δε ζητήθηκε ποτέ η άποψη του Δήμου Μυκόνου για το εν λόγω ζήτημα”.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, κοινή παρατήρηση όλων των πλευρών του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε πως, “Για το νησί μας τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι κάτοικοί του”.