Ο Δήμαρχος Μήλου, Γ. Δαμουλάκης, μιλά για τον επαναπατρισμό της Αφροδίτης στη γενέτειρα της

Να επιστρέψει σπίτι της η «ταλαιπωρημένη θεά»

Συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος της Μήλου για τον επαναπατρισμό της Αφροδίτης.

Η εκστρατεία του Δήμου Μήλου, για την επιστροφή του αγάλματος στα πάτρια εδάφη του, τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης υποστήριξης, καθώς η καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών αποδίδει αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που συνυπογράφουν το κοινό αίτημα.

Ο στόχος της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου υπογραφών ώστε να ενισχυθεί το σχετικό αίτημα και το θέμα να τεθεί στην Κομισιόν προς συζήτηση.

Πρόκειται για μία ενέργεια που έλαβε την στήριξη και του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όταν στις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκε στο νησί της Μήλου, για την γιορτή των Κατακομβών, όπου ανακηρύχθηκε σε επίτιμος δημότης του.

Το απαράμιλλο καλλιτέχνημα, το άγαλμα της Αφροδίτης, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1820 στη Μήλο και με πολεμικό πλοίο, υπό καθεστώς πολέμου, μεταφέρθηκε στη Γαλλία για να καταλήξει στο μουσείο του Λούβρου.

Ζητούμενο αποτελεί ο επιστροφή του αγάλματος στην Ελλάδα, όπου θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτίριο θηλέων Μήλου στην Πλάκα, το οποίο θα μετονομαστεί «Το σπίτι της Αφροδίτης».

Να υπενθυμιστεί δε και η ύπαρξη διαδικτυακής πύλης για την προβολή και προώθηση της εκστρατείας επιστροφής της Αφροδίτης της Μήλου στο νησί, και η ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών.

«Εθνική προσπάθεια»

Συνομιλώντας με τον Δήμαρχο της Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, για θέματα τρέχοντος πολιτικού ενδιαφέροντος, ο ίδιος επανήλθε στο θέμα του επαναπατρισμού του αγάλματος, της «ταλαιπωρημένης θεάς», όπως την αποκαλεί, για να εκφράσει για ακόμα μία φορά την αποφασιστικότητα του στη διεκδίκηση του αιτήματος του.

Σημαντική, όπως και ο ίδιος επεσήμανε, η συνεισφορά στην προσπάθεια της Αντιδημάρχου Μήλου και προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης για τον Επαναπατρισμό του Αγάλματος της Αφροδίτης, Ζαμπέτας Τούρλου, την οποία για ακόμα μία φορά θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια για την προσπάθεια που καταβάλει.

Μία προσπάθεια η οποία, όπως ο Δήμαρχος είπε «έχει χαρακτηριστεί εθνική», κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη υποστήριξη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, γεγονός για το οποίο ο κ. Δαμουλάκης είπε «ήταν ιστορική στιγμή για μένα και το να μιλήσω μαζί του και να μου δώσει το χειρόγραφο μήνυμα συμπαράστασης σε αυτό τον αγώνα μας», το οποίο αναφέρει «Είναι καθήκον της Διεθνούς Κοινότητας να επιτρέψει η Αφροδίτη στον τόπο που γεννήθηκε: στην όμορφη Μήλο!».

Ειδική αναφορά έκανε και στην υποστήριξη που έλαβε το αίτημα από την Βόρεια Ελλάδα, όταν στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Διεκδίκησης, συγκεντρώθηκαν επιπλέον 23.000 υπογραφές.

Καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη, η Δήμαρχος ζήτησε «οι Κυκλάδες να παίξουν τον πρωταρχικό ρόλο», ενώ ενημέρωσε ότι ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της Ελλάδας, μετά από σχετικό αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων να δηλώνουν την υποστήριξη τους.

«Μακρόν δώσε μου πίσω την Αφροδίτη»

Πρόσφατη είναι η συνέντευξη του Γεράσιμου Δαμουλάκη σε ιταλικό περιοδικό, όπου απεικονίζεται ο Δήμαρχος Μήλου με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και ανάμεσα τους το άγαλμα της Αφροδίτης, με τον τίτλο «Μακρόν δώσε μου πίσω την Αφροδίτη», το οποίο κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Δαμουλάκης, ο οποίος είπε ότι σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γάλλο Πρόεδρο, πέραν των συγχαρητηρίων για την εκλογή του, αναφέρει ότι «είναι μεγάλη μου τιμή να είμαστε σε ένα πρωτοσέλιδο και να μας ενώνει η Αφροδίτη και ερχόμενος στην Ελλάδα θα ήθελα να έχω μία συνάντηση μαζί του».

Εκτός αυτών ενημέρωσε και για τη συνάντηση του με τον Γάλλο πρέσβη, κύριο θέμα της οποία αποτέλεσε το, «εθνικό» όπως το χαρακτήρισε, αίτημα επανόδου του αγάλματος από τη Γαλλία στη Μήλο, όπως και για την συνεργασία με την Unesco, που υποστηρίζει την προσπάθεια, για την οποία ο Δήμαρχος σχολίασε ότι «θα φέρει πολλά καλά σε όλους μας».