Επιστροφή του Φραγκίσκου Βακόνδιου στη Δημοτική Επιτροπής Παιδείας παρά τα ευθυνοφόρα καθήκοντά του στην Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών

Μία ακόμη παραίτηση

Τα ηνία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναλαμβάνει εκ νέου ο -νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών- Φραγκίσκος Βακόνδιος, έπειτα από την παραίτηση της δημοτικής συμβούλου Μαρίζας Αγγελοπούλου από τη θέση της προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι, με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η συγκεκριμένη Επιτροπή ανασυγκροτήθηκε έως τη λήξη της δημοτικής θητείας στις 31 Αυγούστου 2019 και ο κ. Βακόνδιος αντικαταστάθηκε από την κ. Αγγελοπούλου.

Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, η ίδια υπέβαλε την παραίτησή της, επικαλούμενη την αδυναμία των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου να στελεχώσουν το Τμήμα Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που του αναθέτει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου εκφράστηκε η ένσταση της μείζονος μειοψηφίας για την εσπευσμένη αυτή αλλαγή, που ουσιαστικά προστίθεται στο πλήθος αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής σε Αντιδημαρχίες και Επιτροπές του Δήμου.

«Άτακτη οπισθοχώρηση»

Σημειώνεται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κ. Αγγελοπούλου και του Μιχάλη Ζουλουφού, με αφορμή την καταψήφιση της παραχώρησης χώρων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, από τη μείζονα μειοψηφία, ο σύμβουλός της άσκησε αιχμηρή κριτική για το θέμα της παραίτησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «εγώ δεν παραιτήθηκα από πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας στους δύο μήνες. Την προηγούμενη θητεία, ήμουν σε αυτή τη θέση τέσσερα χρόνια. Το ποιος αιρετός δουλεύει, το κρίνει ο κόσμος».

Με τη σειρά του, ο Γιάννης Βρούτσης, απευθυνόμενος στην παραιτηθείσα πρόεδρο, τόνισε ότι «δεν περίμενε από την ίδια να εγκαταλείψει τη θέση της στα δύσκολα», φράση που «πυροδότησε» την αντίδρασή της.

Από την πλευρά της, η κ. Αγγελοπούλου υποστήριξε ότι δεν επιτρέπεται, εκ της νομοθεσίας, να μην υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος στην υπηρεσία. «Δεν είναι δική μου εφεύρεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, «δεν είναι σωστό η γραφειοκρατία να δημιουργεί τέτοια προβλήματα ειδικά όταν πρόκειται για σχολεία και παιδιά».

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός επιβεβαίωσε την αδυναμία των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου να στελεχώσουν τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ενώ υπογράμμισε πως, η κ. Αγγελοπούλου, δεν έχει καμία αντίρρηση να αναλάβει εκ νέου την προεδρία της, εάν και εφόσον καταστεί δυνατή η τοποθέτηση κάποιου υπηρεσιακού στελέχους, το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη γραμματειακή υποστήριξη.

Τη σημείωση αυτή σχολίασε με καυστικό τρόπο ο κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι «μία υπηρεσία δεν είναι μαγαζάκι κανενός, στο οποίο μπαίνει και βγαίνει όποτε εκείνος το επιθυμεί». Συμπλήρωσε δε, ότι ο Δήμαρχος αναιρεί τα λόγια του, δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες, ανακοίνωσε την παραίτηση του Φραγκίσκου Βακόνδιου από τη θέση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, με την οποία δεν θα είχε χρόνο να ασχοληθεί λόγω των νέων υποχρεώσεών του στην Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών. «Τώρα θα έχει χρόνο να ασχοληθεί περισσότερο; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;», επεσήμανε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας.

«Η κ. Αγγελοπούλου χαίρει της εκτίμησης της δημοτικής αρχής»

Στην απάντησή του, ο κ. Μαραγκός, αφού εξήρε την επιστημοσύνη, την αφοσίωση και την επάρκεια της κ. Αγγελοπούλου, υποστήριξε ότι ένας αιρετός έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να θέσε ορισμένα στάνταρντς αναφορικά με μία θέση ευθύνης που αναλαμβάνει. «Ένα από τα στάνταρντς που έθεσε η κ. Αγγελοπούλου και ήταν απολύτως σεβαστό, αλλά δυστυχώς λόγω του υπηρεσιακού φόρτου και της υποστελέχωσης την οποία αντιμετωπίζουμε, δεν μπορέσαμε να καλύψουμε ήταν αυτό της ύπαρξης και παρουσίας ενός υπαλλήλου που θα ήταν επιφορτισμένος με τη γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής». Πρόσθεσε δε, ότι η δημοτική σύμβουλος έχει προσφέρει, σε μικρό χρονικό διάστημα, σημαντικό έργο, ιδιαίτερα στο κομμάτι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η οποία έχει αναπτύξει έντονη και συστηματική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι η κ. Αγγελοπούλου χαίρει της εκτίμησης της δημοτικής αρχής, η οποία συμμερίστηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Διευκρίνισε δε ότι ο κ. Βακόνδιος, ο οποίος την αντικατέστησε, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο, καθώς λόγω της πρότερης εμπειρίας του στην Επιτροπή αλλά και της θέσης του στην Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών θα έχει απευθείας εικόνα για μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις σχολικές υποδομές του νησιού. «Επομένως, αυτή η επιλογή μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα», κατέληξε.

«Ελπίζουμε ο κ. Βακόνδιος με τη συμμετοχή του και την ευθύνη που έχει για συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα να λύνει πιο γρήγορα κάποια πράγματα μέχρι να βρεθεί μία λύση» τόνισε με τη σειρά της η κ. Αγγελοπούλου, δηλώνοντας πως «η δημοτική αρχή δεν κοροϊδεύει τους δημότες, καθώς επιλέγει να αναδείξει το πρόβλημα και όχι να το κουκουλώσει».

Σημειώνεται ότι η παραίτηση της προέδρου και η αντικατάστασή της από τον Φραγκίσκο Βακόνδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Αναπληρωτής πρόεδρος ορίστηκε ο Μάνος Αρμακόλας.