Ίδρυση Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το ΕΠΑΛ Σύρου για την εξυπηρέτηση όλων των σχολείων του νησιού

Επιστήμη με πολλαπλά οφέλη

Την ευκαιρία άσκησης σε καινοτόμες πρακτικές μέσα από σύγχρονα εργαλεία προγραμματισμού και κατασκευών θα προσφέρει από φέτος σε μαθητές της Σύρου το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί κομμάτι της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, δεδομένης και της συμμετοχής τους σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ωστόσο, το σχολείο αποφάσισε να διευρύνει τους ορίζοντες του και να προχωρήσει στην ίδρυση ενός Κέντρου, που θα απευθύνεται σε όλη τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

Βασικοί σκοποί του Κ.Ε.Ρ. είναι: α) η διάδοση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, β) η ενημέρωση μέσω σεμιναρίων και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να ασχοληθούν με την εκπαιδευτική ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, γ) οι μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές ευκαιρίες ομαδο-συνεργατικών δεξιοτήτων.

Απασχολούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό

Για τη σχολική χρονιά 2018-19 οι εκπαιδευτικοί που θα στηρίξουν τη λειτουργία του Κ.Ε.Ρ., προσφέροντας εθελοντική εργασία είναι ο Αυγουστής Κλείσαρης (εκπ. του ΕΠΑΛ Σύρου), ο Μανώλης Αργυρός (εκπ. Α/θμιας), η Μαρία Σαλαγκούδη (Τομεάρχης του ΕΚ Σύρου), η Αργυρώ Γιάνναρη (εκπ. του ΕΠΑΛ Σύρου), και ο Γιάννης Μαραγκός (εκπ. του ΓΕΛ Σύρου).

Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στα εργαστήρια πληροφορικής και νέων τεχνολογιών του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες στο Κ.Ε.Ρ. θα καταχωρηθούν σε Ξεχωριστό Βιβλίο Υλικού και την ευθύνη τήρησής του θα έχει το Ε.Κ. Σύρου. Τα υλικά αυτά θα αξιοποιούνται και από τους μαθητές των σχολείων που εξυπηρετεί (Ημερήσιο και Εσπερινό ΕΠΑΛ, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και ΔΙΕΚ Σύρου), για τις ανάγκες μαθημάτων όπως Ερευνητική εργασία στην Τεχνολογία, Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων κλπ.

Την Ομάδα Συντονισμού και Διαχείρισης του Κ.Ε.Ρ. θα πλαισιώνουν ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου, Νίκος Βουτσίνος, ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ο υποδιευθυντής του Ε.Κ., Γιώργος Φρέρης και ο Αυγουστής Κλείσαρης ως υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Κ.Ε.Ρ. Εκτός από τον υπάρχοντα εξοπλισμό, απαιτούνται επίσης δύο σετ Lego EV3 (για τις ομάδες των γυμνασίων).

Υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης

Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του Κέντρου, πρόθεση των υπευθύνων είναι η δημιουργία ομάδων από το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Σύρου, καθώς και από μαθητές των Γυμνασίων. Οι ομάδες αυτές θα δημιουργήσουν δύο απογευματινά τμήματα που θα λειτουργούν 1-2 φορές την εβδομάδα. Ανάλογα με την πορεία τους, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO. Επιπλέον, το ΕΠΑΛ θα επιδιώξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με τα τμήματα που ασχολούνται με την Εκπαιδευτική Ρομποτική, όπως το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ομάδα AegeanRobotics). Αξίζει να σημειωθεί πως, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπεύθυνοι αιτούνται από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης την άδεια χρήσης των εργαστηρίων πληροφορικής του Ε.Κ. Σύρου και του απαιτούμενου εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του Κ.Ε.Ρ. Η χρήση τους θα γίνεται σε μέρες και ώρες που δε λειτουργεί το σχολείο.

Επιθυμία τους αποτελεί, επίσης, η λειτουργία του Κέντρου υπό την αιγίδα του Δήμου, ο οποίος θα καλύπτει μέσω χρηματοδότησης τις ανάγκες προμήθειας υλικών αλλά και έξοδα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων (τοπικά η περιφερειακά πρωταθλήματα ρομποτικής) και συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (WRO).

Η σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια θα τεθεί προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα πολλαπλά οφέλη από την ενασχόληση των μαθητών με την επιστήμη της Εκπαιδευτικής ρομποτικής θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, από το Κ.Ε.Ρ και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.