Δήμος Άνδρου

Θετική γνωμοδότηση Διεύθυνσης Υδάτων για την υδρογεωλογική μελέτη

  • Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2017 - 10:38

Σημαντική εξέλιξη για το μέγα ζήτημα που απασχολεί και ταλαιπωρεί τους κατοίκους του νησιού μας εδώ και δεκαετίες και δεν είναι άλλο από τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, είναι η θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης για την υδρογεωλογική μελέτη (στο πλαίσιο της έκδοσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΥ).

«Ο αγώνας και οι κόποι των υπηρεσιών και των ανθρώπων του Δήμου Άνδρου ανταμείβονται και, πλέον, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα σπουδαίο έργο που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης. Να σημειωθεί ότι ύστερα από επικοινωνία του Δημάρχου στις 19/10/2017 με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, λάβαμε τη διαβεβαίωση για τη σύγκληση συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), προκειμένου να εγκριθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο Δήμος Άνδρου είχε αποστείλει έγγραφο στις 25-07-2017 στο ΠΕΣΠΑ για την επίσπευση της περιβαλλοντικής διαδικασίας, αμέσως μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που εκδόθηκε στις 20-07-2017. Υπενθυμίζεται ότι τα συμπληρωματικά στοιχεία, που είχαν ζητηθεί στην συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ, στάλθηκαν από τον Δήμο Άνδρου στις 09/12/2016. Από την ημέρα εκείνη, μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε διαρκώς νέα εμπόδια, τα οποία έχουν ουσιαστικά επιλυθεί (εντολή για υδρογεωλογική έκθεση και μετά εντολή για υδρογεωλογική μελέτη, νομιμότητα ανάθεσης υδρογεωλογικής, δύο διοικητικά δικαστήρια, γνωμοδότηση υπηρεσιών για την υδρογεωλογική και απαιτητή απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων περί μη ύπαρξης αρχαίων ευρημάτων -διαδικασία που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο).

Να σημειωθεί δε ότι -για πρώτη φορά- μελέτη έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή ΧΥΤΥ πέρασε τόσο από το Δημοτικό συμβούλιο, όσο και από το Περιφερειακό. Παράλληλα, ο Δήμος Άνδρου συγκέντρωσε τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις από πολλές υπηρεσίες, όπως προβλέπει ο νόμος, και άλλους φορείς και συγχρόνως «κέρδισε» διοικητικά δικαστήρια, με πιο πρόσφατη την υπόθεση της αίτησης αναστολής της υδρογεωλογικής μελέτης του ΧΥΤΥ, την οποία και κέρδισε ο Δήμος μας (με την από 18/09/2017 διαβίβαση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά).

Παρά τα εμπόδια που μας έβαζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τις καθυστερήσεις από τις Υπηρεσίες που ζητούσαν πρόσθετες μελέτες, καθώς και κάποιες πολιτικές παρεμβάσεις, επιμείναμε και αποδείξαμε ότι θέλουμε πραγματικά να επιλυθεί το πρόβλημα και να υλοποιήσουμε το έργο αυτό με όποιο πολιτικό κόστος και πάντα θεσμικά.

Ευελπιστούμε πως στο εξής οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΥ, που το νησί μας έχει ύψιστη ανάγκη. Όσο για αυτούς που θα βρεθούν απέναντί μας, σκοπίμως ή δολίως, ο Δήμος Άνδρου πλέον επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

 

Ετικέτες: