Η Αιγαιακή διατροφή στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

  • Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, 2017 - 13:47

Διατεθειμένος να συμβάλει μέσω των δράσεων και των δραστηριοτήτων του στη διατήρηση, την προώθηση και τη διάδοση της Αιγαιακής διατροφής ως πολύπλευρου αγαθού υψίστης σημασίας είναι ο Δήμος Άνδρου, υποστηρίζοντας ένθερμα την εγγραφή της Αιγαιακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως αναφέρει και με σχετικό έγγραφό της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: «Μετά την επιτυχή διεκδίκηση και ανάδειξή της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, γίνεται ακόμα ένα βήμα για την παγκόσμια αναγνώριση και διάδοση της Αιγαιακής διατροφής (Aegean Diet), με την εγγραφή της στον κατάλογο της UNESCO, ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Μέσω της στήριξής του, ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα συνδράμει στην ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού, των παραδοσιακών προϊόντων και της τοπικής διατροφής, με απώτερο στόχο την προώθηση των νησιωτικών ποιοτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, παράλληλα με τη διάδοση των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού του νησιού μας.

Άλλωστε, η διατροφή του Αιγαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει τα οφέλη των διατροφικών παραδόσεων και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στην υγεία, καθώς και στην ευρύτατη αποδοχή τους ως υγιεινού διατροφικού προτύπου.

Η αναγνώριση της Αιγαιακής διατροφής από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιάτης ανθρωπότητας «την κατοχυρώνει ως ένα πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα των νησιών, οι μέθοδοι παραγωγής, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, οι διατροφικές συνήθειες, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις».