Λογοδοσία Δημάρχου Αντιπάρου

Έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών

  • Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 3 Νοε. 2017 - 7:35
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Έργα αποκατάστασης οδικού δικτύου, ύδρευσης και καθαριότητας έχει να επιδείξει η δημοτική αρχή Αντιπάρου. Αιχμές από την αντιπολίτευση για αμέλεια και αδιαφορία κομβικών ζητημάτων όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Ενδιαφέρον είχε η λογοδοσία του Δημάρχου Αντιπάρου κ. Φαρούπου Αναστάσιου σχετικά με τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής το προηγούμενο έτος. Παρά τον θετικό απολογισμό από πλευράς Δήμου, δεν έλειψαν οι εντάσεις αλλά και οι επισημάνσεις αντιπολίτευσης και πολιτών σχετικά με ζητήματα στα οποία δε δόθηκε ακόμα ουσιαστική λύση.

Ύδρευση και καθαριότητα σε πρώτο πλάνο - Πράσινη ανάσα η ανακύκλωση

Ξεκινώντας τη λογοδοσία του ο κ. Φαρούπος αναφέρθηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία χάριν στην οποία λειτούργησε η αφαλάτωση, ευχαριστώντας ονοματικά όσους βοήθησαν.

“Πιστεύω ότι και φέτος ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του νησιού σε ύδρευση και καθαριότητα”, τόνισε, επισημαίνοντας πως ο δήμος είναι υποχρεωμένος μόνο για τα οικιακά απορρίμματα, κάτι το οποίο οι επιχειρηματίες του νησιού πρέπει να σεβαστούν. Εξέφρασε παράλληλα πικρία για την ανύπαρκτη συμβολή των ιδιωτών.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέφερε περιπτώσεις βουλωμένων αγωγών αποχέτευσης ακόμα από λευκά είδη (!) υπαινισσόμενος υστεροβουλία κάποιων και τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας λιγότερο προβληματικής σχέσης δήμου και πολιτών.

Όπως επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Φαρούπος, η ανακύκλωση, ιδίως του γυαλιού και των ηλεκτρικών συσκευών και παρά το υψηλό κόστος, πηγαίνει πολύ καλά ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η δημιουργία πράσινου σημείου, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους.

“Με την ανακύκλωση τρέξαμε και τρέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο αλλά είναι ακόμα μακριά το σημείο που πρέπει να φτάσουμε.”

Με ίδια μέσα και ίδιους πόρους πραγματοποιήσαμε 2 έργα που φαίνονται μικρά αλλά είναι μεγάλα”

Πρόκειται για την απομόνωση αμιάντου, την πλαστικοποίηση, αντικατάσταση προβληματικών σημείων και αποκατάσταση πλακόστρωτου και ασφάλτου σε δύο σημεία του νησιού, από το προσωπικό του δήμου.

Δεν είναι όμως τα μόνο έργα αναφορικά με το οδικό δίκτυο της Αντιπάρου. Μετά από αναμονή δύο ετών έγινε η διαγράμμιση του δρόμου προς τον Άη Γιάννη με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και παρά τις όποιες αστοχίες στην ολοκλήρωση του έργου είναι ένα θετικό βήμα. Αναφέρθηκαν επίσης άλλες μικροεπισκευές δρόμων, καθώς και η αποκατάσταση του διαλυμένου δρόμου προς το Σιφνέικο.

“Ελπίζω του χρόνου να πάμε πολύ καλύτερα. Εκεί να ξέρετε πληρώνουμε παλιές αμαρτίες”, σχολίασε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Έμφαση σε παιδικές χαρές και σχολεία

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δήμαρχος εστίασε στο θέμα της συντήρησης και ανακαίνισης του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου του νησιού, αλλά και στη χρηματοδότηση για την επισκευή του Γυμνασίου το οποίο χαρακτήρισε σε “άθλια κατάσταση”. Το ποσό ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100.000 ευρώ έχουν εγκριθεί από το συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα 50.000 ευρώ θα τα βάλει ο Δήμος Αντιπάρου από τον προϋπολογισμό του.

Μεγάλο καλοκαιρινό αγκάθι αποτέλεσαν οι παιδικές χαρές, τις οποίες ο δήμος αναγκάστηκε να σφραγίζει μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες γονέων για έλλειψη πιστοποίησης. Η σχετική εισαγγελική έρευνα δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής έχει αναβαθμιστεί πλήρως η παιδική χαρά στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου και υπάρχει μία νέα στην περιοχή Σιφνέικο.

Λοιπές ενέργειες και νέα έργα στα σκαριά

Στο υπόλοιπο κομμάτι της λογοδοσίας του ο κ. Φαρούπος αναφέρθηκε σε λοιπές ενέργειες του δήμου όσον αφορά τη νομική εκπροσώπηση του και τη συμμετοχή του σε εκθέσεις και την αδελφοποίηση με το Δήμο Τρικκαίων από όπου προέκυψαν 4 θεωρητικές μελέτες για νέα έργα, αξίας 60.000 ευρώ έκαστη οι οποίες θα δημοπρατηθούν στο επόμενο διάστημα και τη από κοινού διοργάνωσης Μουσικοχορευτικού Φεστιβάλ το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου.

“Δίνουμε βάρος στον τουρισμό και την καθαριότητα”, δήλωσε κλείνοντας με ενημέρωση για τη συστηματική απεντόμωση τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

“Κανείς δεν έχει το αλάθητο. Δεν διεκδικούμε ούτε τη δόξα, ούτε τις δάφνες. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για το καλό του νησιού”, δήλωσε.

Αμέλεια και παραλείψεις προσάπτει η αντιπολίτευση

Ο λόγος πέρασε στην κα Λίτσα Βιάζη από την αντιπολιτευτική αρχή η οποία αν και συνεχάρη για την επισκευή του ετοιμόρροπου κτηρίου του Κ.Ε.Π. του νησιού, ανέφερε την απουσία αρμόδιου υπαλλήλου εδώ και μία τριετία. Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις εκτός λειτουργίας μονάδες επεξεργασίας πόσιμου νερού του νησιού, αλλά και τα ανείσπρακτα ποσά για το Λιμενικό Ταμείο από το 2014.

Σε έντονους τόνους και χωρίς απολογητική διάθεση ο κ. Φαρούπος απάντησε στην κα Βιάζη σχετικά με το θέμα του υπαλλήλου του Κ.Ε.Π., καταλήγοντας ότι όσο απαγορεύονται οι προσλήψεις δημοτικών υπαλλήλων, είναι αδύνατον να καλυφθεί η θέση. Στην ερώτησή της σχετικά με το Λιμενικό Ταμείο, ο δήμαρχος ανταπάντησε μιλώντας για απραγία από τη δική της παράταξη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων κόβει τα φτερά στα παιδιά του νησιού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του κ. Βασίλη Φαρούπου, προέδρου του αθλητικού σωματείου του νησιού “Πλοηγός”. Ο υψηλός και όλο και αυξανόμενος αριθμός παιδιών και ενήλικων κατοίκων του νησιού που ασχολούνται με τον αθλητισμό, κάνει την έλλειψη κατάλληλων για προπόνηση εγκαταστάσεων ακόμα πιο προβληματική, μιας και από τα δύο γήπεδα που υπάρχουν, το ένα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Μίλησε μάλιστα για υπερκοστολόγηση του αιτήματός τους για κλειστό γυμναστήριο από τη Νομαρχία, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του που εν τέλει δε συμπεριλήφθηκε κάποιο σχέδιο αθλητικής εγκατάστασης στις μελέτες του Δήμου Τρικκαίων, αναρωτώμενος στο τέλος αν η δημοτική αρχή έχει κάποιο όραμα ανάπτυξης ή είναι απλά διεκπεραιωτική.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εξέλιξη με το θέμα του αθλητικού κέντρου μέσα στη χρονιά, παρά τις αρνητικές πρώτες απαντήσεις.