Τον Ετήσιο Απολογισμό του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας δημοσίευσε η ΑΕΜΥ ΑΕ

Επιτυχής λειτουργία χάρη σε Προσωπικό και Υπουργείο

Επιτυχής χαρακτηρίζεται η λειτουργία του πρώτου χρόνου του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΕΜΥ ΑΕ. Λύση ζητημάτων και άμεσων εκκρεμοτήτων σχεδιασμός και υλοποίηση διαδικασιών, ασφάλεια και αξιοπιστία αποτέλεσαν τις προτεραιότητες των υπευθύνων και του προσωπικού, οι οποίοι δεσμεύονται για συνέχιση και εξέλιξη της επιτυχημένης πορείας του και στο μέλλον.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (Γ.Ν.Θ.) από την Εντεταλμένη Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΜΥ ΑΕ, Μαρία Μαυρικάκη. Η έκθεση αφορά το διάστημα από τις 24/10/2016 έως τις 24/10/2017, κατά το οποίο συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της Συμβούλου, με το Γ.Ν.Θ. να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του τρεις μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2016.

Επιτυχής λειτουργία και δυναμική εξέλιξης

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης τονίζεται ότι με την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου, πρωταρχική προτεραιότητα ήταν η άμεση επίλυση παρατεταμένων εκκρεμοτήτων κομβικής σημασίας ενώ στη συνέχεια ακολούθησε προσεκτικός σχεδιασμός και υλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μηχανοργάνωσης και ολοκλήρωσης του ιατρικού και λοιπού τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου.

Πρώτιστο και διαρκές μέλημα υπήρξε η ασφαλής λειτουργία του συνόλου των τμημάτων του νοσοκομείου (το οποίο εφημερεύει καθημερινά επί 24ώρου βάσεως) καθώς και η αξιόπιστη και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Γ.Ν.Θ. κρίνεται επιτυχής, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και στη συνεχή στήριξη από το Υπουργείο Υγείας και τη 2η ΥΠΕ.

Στατιστικά στοιχεία του πρώτου χρόνου λειτουργίας

Σύμφωνα με τα σύντομα στατιστικά στοιχεία στο εξεταζόμενο διάστημα προσήλθαν συνολικά 58.861 περιστατικά εκ των οποίων τα 25.447 επείγοντα, 229 βαριά χειρουργεία και 53 τοκετοί. Σημαντικό είναι το χαμηλό ποσοστό των αεροδιακομιδών, το οποίο τους τελευταίους 9 μήνες αποτέλεσε το 0,73% των επειγόντων περιστατικών.

Το Γ.Ν.Θ. διαθέτει αξονικό τομογράφο (από τις 18/7/2017 – εντός προγραμματισμού όπως σημειώνεται παρά τις απρόβλεπτες τεχνικές δυσκολίες) και γεννήτρια παραγωγής οξυγόνου, έχει δρομολογηθεί και η επισκευή του ψηφιακού μαστογράφου. Προ ημερών ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός του κυτταρολογικού εργαστηρίου, ενώ αναμένεται και ο ορθοπαντογράφος (εγκρίθηκε ο διαγωνισμός προμήθειάς του), ο οποίος υπολογίζεται να φέρει σημαντικά έσοδα μιας και θα είναι ο μοναδικός στο νησί. Παράλληλα λειτούργησε το τμήμα Αιμοδοσίας στον οποίο πραγματοποιήθηκαν 94 μεταγγίσεις και τριπλάσιοι προμεταγγισιακοί έλεγχοι, ενώ έχει εγκριθεί και η προμήθεια ανοσολογικού αναλυτή με χρησιδάνειο εντός του έτους.

Πραγματοποιείται επίσης διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων – σε συνεχή επικοινωνία του νοσοκομείου με το ΚΕΛΠΝΟ – για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε προμήθεια ψυκτικού θαλάμου προσωρινής αποθήκευσης.

Ο ιατρικός εξοπλισμός, τα εργαλεία και τα αναλώσιμα του νοσοκομείου έχουν αποκτηθεί μέσα από νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, έχουν πραγματοποιηθεί 409 προμήθειες υλικού και εξοπλισμων, έχουν υπογραφεί 136 συμβάσεις και έχουν αναρτηθεί 722 αποφάσεις της Εντεταλμένης στη Διαύγεια. Λειτουργούν επίσης ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα νοσοκομείου, δύο συστήματα λογιστηρίου και μισθοδοσίας καθώς και back up, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και λογισμικό μεταφοράς και αρχειοθέτησης ιατρικών απεικονίσεων. Όλα αυτά τα στοιχεία εκτίθενται ονομαστικά και όπου χρειάζεται αναλυτικά και με πίνακες εντός της έκθεσης.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Αυτή τη στιγμή το Γ.Ν.Θ. εξυπηρετείται από 155 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 130 προσελήφθησαν ως έκτακτο προσωπικό της Δύναμης Προσωπικού ΑΕΜΥ για 1+1 έτος. Αναλυτικά:

Ιατρική Υπηρεσία: 20 ιατροί, 8 πρώην Κέντρου Υγείας (Κ.Υ), και 5 Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) επικουρούν στις εφημερίες
Νοσηλευτική Υπηρεσία: 42 νοσηλευτές και 3 με απόσταση

Παραϊατρική Υπηρεσία: 6 υπάλληλοι
Διοικητική Υπηρεσία (τεχνική, κουζίνα, καθαριότητα): 42 υπάλληλοι
Διοικητική Υπηρεσία (αμιγώς διοικητικοί υπάλληλοι): 20 υπάλληλοι
Λοιπό Προσωπικό πρώην Κ.Υ: 14 υπάλληλοι

Σύμφωνα με την απόφαση ΠΥΣ η οποία υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στις 12/5/2017 εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πρόσληψης 149 εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και 12 διευθυντικών στελεχών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 3 έτη. Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων για ένα έτος, οι οποίοι έχουν και προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Από τον φετινό Ιούλιο λειτουργεί και το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Θ.

Το προσωπικό του νοσοκομείου είναι πλήρως καταρτισμένο και εκπαιδευμένο, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια καθώς και μεταβάσεις σε άλλα νοσοκομεία όπου κρίθηκε αναγκαίο. Παράλληλα το προσωπικό του νοσοκομείου οργάνωσε και συμμετείχε σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις προς τον τοπικό πληθυσμό της Σαντορίνης, με 495 συνεδρίες κοινωνικού περιεχομένου και φυσικά πλήρη κάλυψη σε σχολικές και αθλητικές ανάγκες.

Ιατρικές και νοσηλευτικές παροχές

Στον Παθολογικό Τομέα του Νοσοκομείου, δυναμικότητας 18 κλινών, λειτουργούν τα εξής τμήματα: Παθολογικό, Νευρολογικό, Ρευματολογικό, Γαστρεντερολογικό, Παιδιατρικό και Καρδιολογικό ενώ οι Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης ΜΕΜΦ – ΜΑΦ έχουν δυναμικότητα 5 κλινών. Ο Χειρουργικός Τομέας, δυναμικότητας 14 κλινών, αποτελείται από τα εξής τμήματα: Χειρουργικό, Αναισθησιολογικό, Οδοντιατρικό, Ορθοπεδικό, Ουρολογικό, Γυναικολογικό και Ωτορινολαρυγγολογικό. Τέλος λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δυναμικότητας 5 κλινών.

Ανά ειδικότητα το νοσοκομείο διαθέτει 3 ακτινολόγους και γυναικολόγους, 2 αναισθησιολόγους, βιοπαθολόγους, γενικούς ιατρούς, γενικούς χειρούργους, καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, οδοντιάτρους και παθολόγους και από 1 ουρολόγο, παιδίατρο, ρευματολόγο, κυτταρολόγο, ωρλ, και νευρολόγο, καθώς και πέντε περιφερειακούς ιατρούς.

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία χωρίζεται σε δύο Τομείς, με τον 1ο να καλύπτει τις ανάγκες του Παθολογικού και του Εργαστηριακού Τμήματος και των Εξωτερικών Ιατρείων και το 2ο τα Επείγοντα Περιστατικά, τον Χειρουργικό Τομέα και τα Χειρουργεία. Απαρτίζεται από 18 Νοσηλευτές/τριες (3 Π.Ε & 15 Τ.Ε) 2 Μαίες, 2 Επισκέπτες Υγείας, 7 Βοηθούς Νοσηλευτών, 9 Τραυματιοφορείς – Βοηθούς Θαλάμου, 2 Κλιβανιστές, 1 Διασώστη και 1 Βοηθό Ασθενοφόρου. Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εξής εργαζόμενοι: 1 Ψυχολόγος, 1 Διαιτολόγος, 2 Φυσικοθεραπευτές, 1 Κοινωνικής Υπηρεσίας, 1 Βοηθός Φαρμακείου, 6 Τεχνολόγοι Απεικονίσεων και 5 Ιατρικών Εργαστηρίων.

Λοιπά στοιχεία στη δημοσιότητα

Στον ετήσιο απολογισμό αναφέρονται αναλυτικά όλα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού εντός του νοσοκομείου και σε άλλες μονάδες και η συμμετοχή του σε συνέδρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο την πρόληψη και αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, την υγιεινή των χεριών, τη σωστή χρήση γαντιών και την οριζόντια μετάδοση λοιμώξεων και την ψυχική υγεία. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το Γ.Ν.Θ. εκπροσωπήθηκε από τον Ψυχίατρο του Νοσοκομείου στο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Βερολίνο στις 10/10/2017 και στο 18ο Διεθνές Συνέδριο Νοσηλευτών Ουρολογίας από τις Προϊσταμένες των Νοσηλευτικών Τμημάτων.

Με λεπτομερείς πίνακες αναφέρονται επίσης όλες οι εισηγήσεις συλλογής προσφορών μηχανημάτων και εξοπλισμών, οι συνοπτικοί διαγωνισμοί, η διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης αξονικού τομογράφου και προμήθειας και τοποθέτησης γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου, προμήθειας και εγκατάστασης ψυκτικού θαλάμου, τα συστήματα και οι εγκαταστάσεις μηχανογραφικού εξοπλισμού όπως και η πλήρης επισκεψιμότητα του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της χρονιάς με ανάλυση ανά τμήμα.

Ο ετήσιος στόχος εσόδων για το 2017 έχει ξεπεραστεί

Οι υπηρεσίες του Γ.Ν.Θ. παρέχονται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ασφαλισμένους κατόχους ΑΜΚΑ αλλά και ανασφάλιστους δικαιούχους του Ν. 4368/2016, καθώς και στους Ευρωπαίους πολίτες – κατόχους της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης. Οι λοιποί ασθενείς – πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τιμολογούνται με διακριτό τιμοκατάλογο, με τα έσοδα που προκύπτουν να αφαιρούνται από το ποσό της κρατικής επιδότησης του νοσοκομείου. Πρακτικά, έως τις 24/10/2017 τα έσοδα του νοσοκομείου ανήλθαν στο ποσό των 343.234 ευρώ ενώ η συνολική αξία της αναδρομικής υποβολής παραπεμπτικών σημειωμάτων του ΕΟΠΥΥ είναι στις 550.218 ευρώ, ποσά τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο για το 2017.

Κλείνοντας την απολογητική έκθεση, η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Γ.Ν.Θ. κα Μαυρικάκη, δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ευχαριστήριες επιστολές αλλά και τις δωρεές που λαμβάνει το νοσοκομείο κυρίως σε είδη, την σημαντική και ουσιαστική βοήθεια των υπολοίπων νοσοκομείων και πρωτίστως των Αττικόν, Θριάσιο, ΠΑΓΝΗ, Ελπίς και Τζάνειο, την καλή επικοινωνία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και της διαφάνειας των διαδικασιών μέσω του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας με τον Πολίτη.