Για κωλυσιεργία που αμαυρώνει τη θετική πορεία του νοσοκομείου Θήρας κάνει λόγο η εντεταλμένη σύμβουλος της ΑΕΜΥ Μ. Μαυρικάκη

“Αγκάθι” η στέγαση των γιατρών του Γ.Ν.Θ.

  • Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 7 Δεκ. 2017 - 13:04
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Την απογοήτευσή της εξέφρασε για ακόμα μία φορά η Εντεταλμένη Σύμβουλος από την ΑΕΜΥ για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, κα Μαρία Μαυρικάκη, για το θέμα της μη καταβολής επιδόματος στέγασης στους γιατρούς του νοσοκομείου.

Με προσωπική της ανακοίνωση η κα Μαυρικάκη, έφερε στο προσκήνιο ακόμα μία φορά την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη, αναφορικά με τη στέγαση μέρους των ιατρών που απασχολούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Όπως ανέφερε και η ίδια στο μήνυμά της, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών για τη λύση του προβλήματος, και τους ευχαριστεί, αλλά η πρόταση του Δήμου Θήρας για την καταβολή του ποσού σε λογαριασμό του νοσοκομείου, δεν αποτελεί λύση, μιας και βάση νομοθεσίας τα χρήματα είναι αδύνατον να εκταμιευτούν.

Υπήρξε σχετική δέσμευση από πλευράς Δήμου για να δοθεί κίνητρο στους γιατρούς στελεχώσουν το νοσοκομείο”.

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» η κα Μαυρικάκη, τοποθετήθηκε σχετικά με το πρόβλημα στέγασης του προσωπικού του νοσοκομείου, αλλά και για τα βήματα που έχουν γίνει για να επιλυθεί. Η εντεταλμένη σύμβουλος, τόνισε αρκετές φορές πως το θέμα της στέγασης αποτελεί το μοναδικό αγκάθι στην πετυχημένη πορεία του Γ.Ν.Θ., το οποίο η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει και στηρίξει ποικιλοτρόπως.

“Υπάρχει όμως ένα αγκάθι. Το πρόβλημα της στέγασης των εργαζομένων το οποίο υπάρχει στη Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά. Όσον αφορά τους γιατρούς συγκεκριμένα, για να τους προσελκύσουμε και να έρθουν, να αφήσουν δηλαδή τις δουλειές τους και να μεταφερθούν με την οικογένειά τους σ’ ένα νησί, δόθηκε ένα κίνητρο από την τοπική κοινωνία, δηλαδή δεσμεύτηκαν μέσω του Ιδρύματος Νομικού, που γενικώς ευεργετεί τον τομέα της Υγείας, να επιδοτούν τη στέγαση των ιατρών. Αυτό ίσχυε και στο παρελθόν αλλά προέκυψε ένα πρόβλημα νομικοτεχνικής φύσις και αυτό η επιδότηση στέγης σταμάτησε στο τέλος του 2016”, μας ενημέρωσε, ενώ επεσήμανε ότι για τα συμβόλαια που ήδη υπήρχαν, η πληρωμή συνεχίστηκε με τον προηγούμενο τρόπο μέχρι και τη λήξη τους.

“Μέχρι το φετινό χειμώνα το ίδρυμα έδινε τα χρήματα στο Σύλλογο Στήριξης Κέντρου Υγείας, και αυτοί με τη σειρά τους πληρώναν τους ιδιοκτήτες κανονικά με αποδείξεις”, το οποίο αποφασίστηκε ότι πρέπει να αλλάξει και να βρεθεί ένας ορθότερος τρόπος. “Αυτό είχε μια βάση” επεσήμανε η εντεταλμένη σύμβουλος, διότι πολύ ορθά ο Δήμος χρειαζόταν μια νομική κατοχύρωση.

“Εμείς προσπαθήσαμε να το λύσουμε, παρότι το Νοσοκομείο ως θεσμός δε μπορεί να εμπλακεί σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, μετά από πάρα πολλές διαβουλεύσεις και προσπάθειες αιτηθήκαμε σχετικά στο Υπουργείο Υγείας και έγινε δεκτό να εγκριθεί νομοθετική τροπολογία ώστε να διευκολυνθεί ο Δήμος Σαντορίνης και να μπορέσει να καταθέσει το ποσό”, το οποίο επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι ήταν πρόταση του ίδιου του Δήμου, δεν υπήρξε καμία κίνηση και τα ενοίκια δεν πληρώθηκαν ποτέ, παρά την ανάρτηση του σχετικού ΦΕΚ από το καλοκαίρι.

Σκόπιμη κωλυσιεργία με πολιτικό κριτήριο”

Σε ερώτηση αναφορικά με την απάντηση του Δήμου σε αυτά που καταγγέλλει, η κα Μαυρικάκη παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη δικαιολογία. “Ο Δήμος ζητάει από εμάς τραπεζικό λογαριασμό της ΑΕΜΥ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο για να βάλει κάποια χρήματα, τα οποία μάλιστα δεν έχουν καμία σχέση με την επιδότηση που είναι αποφασισμένη απ’ τον ισολογισμό του ιδρύματος. Το απειροελάχιστο ποσό το οποίο συζητά ο Δήμαρχος, ο οποίος αυθαίρετα έχει κάνει αυτή την κατανομή, είναι 25.000 ευρώ”, τόνισε, προσθέτοντας ότι μία ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στο υπουργείο δε μπορεί να βγάλει λεφτά από το λογαριασμό του νοσοκομείου και με δικό της κριτήριο να τα καταθέσει σε λογαριασμούς του προσωπικού.

“Θεωρούμε ότι γίνεται σκόπιμα αυτή η κωλυσιεργία”, ανέφερε εν συνεχεία. “Υπάρχει ένα αίτημα του Δημάρχου με το οποίο ζητά το οίκημα του παλιού Κέντρου Υγείας να το κάνει Δημαρχείο. Νομίζω ότι είναι κοινό μυστικό πως χρησιμοποιεί τους γιατρούς και τη στέγασή τους ως μέσο πίεσης, το οποίο δεν έχει ειπωθεί ευθαρσώς αλλά αφήνεται να εννοηθεί.”, προσθέτοντας ότι οι γιατροί πληρώνουν μια προσωπική διαμάχη ενός Δημάρχου με την Πολιτεία, που δεν αφορά καθόλου αυτούς και το νοσοκομείο.

Μεσοβέζικες λύσεις” με τη στήριξη ιδιωτών

Σε ότι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση η κα Μαυρικάκη μίλησε για μεσοβέζικες λύσεις, όπως τη χρήση ενός ξενώνα, προσφορά Κοινότητας του νησιού και τη χρήση κλινών του πρώτου ορόφου του νοσοκομείου. “Δε μπορούμε καν να πούμε ότι έχουν βολευτεί όλοι οι γιατροί σε σπίτια και χρωστάνε αυτά τα ενοίκια, είναι ακόμα χειρότερα. Όταν βλέπουν κάποιοι ιδιοκτήτες ότι οι γιατροί χρωστάνε και δεν πληρώνουνε, γιατί να βάλουν άλλους γιατρούς μέσα;” επεσήμανε, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες είναι θετικά διακείμενοι στην προοπτική ενός ιατρού για να νοικιάσουν το σπίτι τους, θέλουν και να πληρώνονται, όπως είναι λογικό. Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση ενός ιδιώτη, ο οποίος θα δωρίσει ένα ποσό περίπου 6000 ευρώ μέσω του Συλλόγου Στήριξης του νοσοκομείου. “Θα είναι μια μικρή ανάσα αλλά δε θα λύσει το πρόβλημα”.

“Εξέφρασα αυτό το παράπονο γιατί πλέον δεν έχω μούτρα να τους δω τους γιατρούς. Από τη μία το νοσοκομείο έχει θετική πορεία, ανεβαίνει η ποιότητα παροχής υπηρεσιών κάθε μέρα παρά αυτό το ένα συγκεκριμένο εμπόδιο που έχουμε. Οι εφημερίες πληρώνονται γρήγορα, σιτίζουμε το προσωπικό, προσπαθούμε και κάνουμε επιπλέον πράγματα. Τους ευγνωμονούμε, γιατί δίνουν μεγάλο αγώνα εδώ και το κομμάτι στης στέγασης τους είναι το μόνο αγκάθι που αντιμετωπίζουμε.”, επανέλαβε ενώ επεσήμανε ότι είναι αμαρτία να υπάρχει το αποθεματικό “παρκαρισμένο”, ενώ τόνισε ότι δεν ζητάνε χρήματα, αλλά να καταβληθούν τα χρήματα που έχουν εγκριθεί από τον ισολογισμό του ιδρύματος.

“Θέλω να μπείτε λίγο στη θέση αυτών των επιστημόνων, πως θα νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι”, είπε η κα Μαυρικάκη ενώ μας ανέφερε ότι με δική της προτροπή έγινε συνάντηση των γιατρών με το Δήμαρχο του νησιού, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. “Και αυτό επειδή το ζήτημα είναι πολιτικό, όχι ανθρώπινο”, σχολίασε. “Δεν είμαι παλαβή, να μπορώ να δώσω το λογαριασμό και να μην τον δίνω. Σαφώς και υπάρχουν οι λογαριασμοί του Νοσοκομείου, αλλά δεν έχει λογική αυτό το επιχείρημα. Είναι ένα πρόσχημα, όπως πρόσχημα ήταν ότι ο Πολάκης δεν ψηφίζει ένας νόμο να μας διευκολύνει. Βλέπετε με τι ρυθμούς παράγει έργο το νοσοκομείο, θα ήταν παράλογο να μπορούσαμε εμείς να διευθετήσουμε τις πληρωμές και να μην το κάναμε”, δήλωσε.

Καταλήγοντας η κα Μαυρικάκη αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε από τον Επίτροπο Σύρου ότι και άλλοι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε παροχή επιδόματος στέγασης και σίτισης και μάλιστα χρήματα δικά τους που επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό “Εδώ μιλάμε για χρήματα με μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση που προέρχονται από ιδιωτικό ίδρυμα’, επανέλαβε.

“Προχώρησα σε προσωπική ανακοίνωση γιατί δεν ήθελα να δεσμεύσω όλο το νοσοκομείο. Εγώ το περνάω και το ζω κάθε μέρα αλλά και πάλι αποτέλεσμα δεν είχαμε”, ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος.