Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος στην Άνδρο για τον εορτασμό του Αγ. Νικολάου

Με υπουργική επισημότητα γιόρτασε το Κόρθι τον πολιούχο του

  • Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 8 Δεκ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Παρουσία του υπουργού Εθνικής άμυνας, Πάνου Καμμμένου, τελέστηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στο Κόρθι της Άνδρου, που τίμησε τον πολιούχο τους Αγ. Νικόλαο.

Όπως κάθε χρόνο ο Άγιος Νικόλαος, πολιούχος του Όρμου Κορθίου Άνδρου, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και σεβασμό σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου, αποτέλεσε αφορμή για την πρώτη επίσκεψη του υπουργού στο νησί, μία επίσκεψη με έντονο συμβολισμό για τη ναυτική παράδοση της Άνδρου.

Στο νησί της Άνδρου μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρόσκλησης του εφημερίου του Κορθίου, αρχιμανδρίτη Αντώνιου Χορευτή, ενώ τιμητικό ναυτικό άγημα κατέφθασε με τη φρεγάτα Θεμιστοκλής, παρά τη δύσκολη προσέγγισή της στον όρμο Κορθίου, λόγω των κακών συνθηκών, αέρα και βροχής.

Ο κ. Καμμένος κατέφθασε με ελικόπτερο τύπου Χιούι, το οποίο προσγειώθηκε στο γήπεδο της Χώρας. Τον υπουργό και τον αντιστράτηγο διοικητή της ΑΣΔΕΝ που τον συνόδευε, υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος του νησιού Θ. Σουσούδης, ο πατήρ-Αντώνιος, ο αρχιπλοίαρχος Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου, ο διοικητής της ναυτικής βάσης Άνδρου και ο λιμενάρχης Άνδρου.

Αναφορά στα προβλήματα

Η Ιερά Μονή Παναχράντου στο Κόρθι ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης των επίτιμων καλεσμένων, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από το γέροντα Ευδόκιμο στην εκκλησία και τους λοιπούς χώρους. Στο γεύμα που παρατέθηκε στη Μονή, παρουσία του αντιδήμαρχου Κορθίου, συζητήθηκαν εκτενώς κάποια από τα προβλήματα της Άνδρου, τα οποία θα μπορούσαν ίσως να επιλυθούν με την ανασυγκρότηση των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ) που σκοπεύει να επαναφέρει ο Πάνος Καμμένος, όπως το κακό οδικό δίκτυο προς τη ναυτική βάση στον Αμόλοχο και το ναυτικό παρατηρητήριο της Φάσας, καθώς και το κατεστραμμένο μέρος από τις βροχοπτώσεις, του χωματόδρομου προς την Ιερά Μονή.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιήσει τα αιτήματα του νησιού και ζήτησε να περάσει οδικώς από το χωματόδρομο προς το Κόρθι για να έχει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης αλλά και να πετάξει πάνω από τη Βόρεια Άνδρο κατά την επιστροφή του για τον ίδιο λόγο.
Στη συνέχεια ο Π. Καμμένος επισκέφθηκε το Μουστάκειο Ίδρυμα συνοδεία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Αγία Τριάδα, όπου συναντήθηκε με τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Γλυνό και μίλησαν για το περιβαλλοντικό κέντρο της κοινότητας Κορθίου.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις

Επισημότητα αλλά και κατάνυξη στη λειτουργία του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε από τον πατέρα Αντώνιο Χορευτή, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθους πιστών.

Μετά την λειτουργία ο εφημέριος του όρμου Κορθίου αρχιμανδρίτης Αντώνιος, ο οποίος είχε καλέσει τον υπουργό, πρόσφερε δώρα και αναμνηστικά στον κ. Καμμένο και τους επίτιμους επισκέπτες, ενώ με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας στην ευχαριστία του, ανέφερε την επιθυμία που είχε εκφράσει ο Αλέκος Γουλανδρής σε επίσκεψή του στο γραφείου του υπουργού, προκειμένου να διασωθεί το θρυλικό Αβέρωφ που ήταν ακινητοποιημένο στο Φάληρο με δική του χορηγία και να μπορέσει να γίνει πλωτό μουσείο της ιστορίας του πολεμικού ναυτικού, κάτι το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί. Εδώ να σημειωθεί ότι υπήρξε μια αρχική σκέψη να καταφθάσει με το Αβέρωφ ο υπουργός στην Άνδρο, το οποίο δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου στον όρμο του Κορθίου από ναύτες του αγήματος και της ναυτικής βάσης της Άνδρου, συνοδεία της Φιλαρμονικής του νησιού, με μοναδική ατυχία την αδυναμία λαμπαδηφορίας των μαθητών του Κορθίου, λόγω του χιονόνερου.

Ανήμερα της εορτής, στη δοξολογία η οποία τελέστηκε στο Κόρθι, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία των αξιωματικών της φρεγάτας, η οποία λόγω καιρού αναχώρησε αμέσως μετά την λειτουργία, όπως και ο υπουργός και ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Ν. Μανωλάκος, οι οποίοι αναχώρησαν άμεσα, λόγω της ορκωμοσίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Πειραιά την ίδια ημέρα.

«Μέγα το της θαλάττης κράτος»

Ο εφημέριος του Όρμου Κορθίου, π. Αντώνιος Χορευτής, με την πρωτοβουλία του να καλέσει προσωπικά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, έστρεψε για ακόμα μία φορά τα βλέμματα στην Άνδρο και το Κόρθι, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποτίοντας φόρο τιμή στους ναυτικούς, χαρακτήρισε το Αιγαίο και το Κάβο Ντόρο ιερά και αδιαπραγμάτευτα κομμάτια της Ελλάδας.

«Με θρησκευτική κατάνυξη, εθνική ανάταση και υπερηφάνεια είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο. Τιμούμε με χριστιανική ευλάβεια και βαθιά πίστη τον Άγιο, που ως προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, των Ελλήνων ναυτικών και των ψαράδων, αλλά και των νησιωτών, μας υπενθυμίζει πως τα θεμέλια του Ελληνικού Έθνους είναι θαλασσινά, ότι Ελλάδα και θάλασσα είναι έννοιες αλληλένδετες.

«Μέγα το της θαλάττης κράτος» έγραψε ο Θουκυδίδης. Το ιστορικό γίγνεσθαι της Πατρίδας μας, επιβεβαιώνει περίτρανα τη ρήση του μεγάλου ιστορικού.

Η γεωπολιτική σύνθεση της χώρας μας με τα χιλιάδες νησιά όρισε την ιστορική μοίρα μας ως λαό μέσα στους αιώνες. Η τεράστια σημασία της θαλάσσιας ισχύος για την ασφάλεια και την επιβίωση του έθνους μας, «ζύμωσε» τον Έλληνα με το υγρό στοιχείο και τον ανέδειξε στους πιο ικανούς ναυτικούς στον κόσμο.

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία... Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, η επιτυχής αντιμετώπιση των κινδύνων και προκλήσεων που αναδύονται επιβάλλει εθνική ομοψυχία, ηθικό, οργάνωση και ετοιμότητα.

Το μήνυμα και η απάντηση, σε όλους αυτούς οι οποίοι τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών που αποτελούν θέματα αδιαπραγμάτευτα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι εποχές που τις σημαίες τις έπαιρνε ο αέρας έχουν παρέλθει. Όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός επάνω σε ελληνική γη, σε ελληνική βραχονησίδα, οι σημαίες θα είναι ψηλά και θα αντικαθίστανται μόνο όταν φθαρούν για να μπουν καινούριες.

Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να χαρίζει σε όλους υγεία, οικογενειακή ευτυχία και σε όσους είναι «εν πλω», να τους δίνει δύναμη και να τους προστατεύει.”, ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.