Δήμαρχοι των Κυκλάδων αποτυπώνουν τις προσωπικές ευχές κι επιθυμίες τους για την πορεία των νησιών το νέο έτος

“Να γίνει πολιτική πράξη η νησιωτικότητα”

Σε πρώτο πλάνο η βελτίωση της καθημερινότητας, η αναβάθμιση των υποδομών και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Την ευχή η νησιωτικότητα να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από πολιτικές αποφάσεις και πράξεις και να πάψει να είναι “γράμμα, κενό περιεχομένου” διατυπώνουν Δήμαρχοι του νομού Κυκλάδων, μεταφέροντας τις προσωπικές επιθυμίες τους για την πορεία των νησιών το έτος 2018.

Εκτός από την επιτακτική ανάγκη που εκφράζουν για ακόμη μία φορά σχετικά με την ανάπτυξη κεντρικής πολιτικής που θα απαντά στα ανοικτά θέματα των νησιών και θα αντιμετωπίζει ισότιμα τον κατακερματισμένο - γεωγραφικά - νησιώτικο χώρο σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι Δήμαρχοι υπογραμμίζουν τα κυριότερα θέματα που αξιολογούν ως προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν στον τόπο τους, με φόντο την βελτίωση της καθημερινότητας πρωτίστως των μονίμων κατοίκων των νησιών.

Παράλληλα, ορισμένοι εξ αυτών επισημαίνουν την προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών που διαθέτουν οι μικροί και ξεχωριστοί προορισμοί των Κυκλάδων, τονίζοντας πως έχουν εστιάσει στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ δεν παραβλέπουν να κάνουν λόγο για την προσπάθεια βελτίωσης της τοπικής οικονομίας.

Ειδικότερα, πέραν του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, η εφημερίδα κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει επίσης, με τον Δήμαρχο Κέας, Ιωάννη Ευαγγέλου, τον Δήμαρχο Μυκόνου, Κώστα Κουκά, τον Δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, τον Δήμαρχο Σίφνου, Ανδρέα Μπαμπούνη, καθώς επίσης και με τους Δημάρχους Πάρου, Αμοργού και Κύθνου, Μάρκο Κωβαίο, Νικόλαο Φωστιέρη και Σταμάτη Γαρδέρη, αντίστοιχα.

Γιώργος Μαραγκός, Σύρος

Απευθύνοντας αρχικά προσωπικές ευχές για ευτυχία και υγεία προς κάθε πολίτη και δημότη της Σύρου, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός εξέφρασε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους φορείς και τις πλευρές των επαγγελματικών κλάδων, με στόχο την πρόοδο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

“Ενόψει της επικείμενης αλλαγής του χρόνου και της άφιξης της νέας χρονιάς θέλω να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο υγεία, ελπίδα, αισιοδοξία και τύχη με την ελπίδα ότι θα προτάξουμε περισσότερο το εμείς παρά το εγώ. Το τέλος της κάθε χρονιάς είναι μία στιγμή περισυλλογής για να δούμε τα λάθη που έχουμε κάνει και να μπορέσουμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος στο μέλλον” δήλωσε αρχικά, αναφέροντας παράλληλα πως, “Όσον αφορά στη Σύρο η ευχή μου είναι ενωμένοι όλοι μαζί μέσα σε κλίμα συνέργειας, συνεργασίας και κατανόησης, να πετύχουμε πολλά. Είμαι αισιόδοξος ότι το νησί μας το 2018 έχει να περιμένει πολύ καλύτερες ημέρες σε πολύ μεγάλα έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ποιότητα της παραμονής των επισκεπτών”.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της προσωπικής ευχής του, ο ίδιος θέλησε να εστιάσει περισσότερο στην υπόθεση του Νεωρίου, αξιολογώντας πως πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που απασχολεί καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών το νησί και πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η πολυαναμενόμενη νέα αρχή του.

“Ειδικά θέλω να αναφερθώ στο μεγάλο ζήτημα του Νεωρίου. Όπως όλος ο κόσμος έτσι κι εγώ ευελπιστώ μέσα στο 2018 και στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να μπορέσουμε να δούμε την επαναλειτουργία του ναυπηγείου σε σύγχρονα πρότυπα με έναν βιώσιμο τρόπο ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, που έχουν βιώσει ένα κλίμα ανασφάλειας όλο το προηγούμενο διάστημα, να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να ζήσουν καλύτερες ημέρες”.

Εν συνεχεία, ο Γιώργος Μαραγκός μιλώντας για την πρόοδο συνολικά του νησιώτικου χώρου, τόνισε πως, “είμαστε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα όπου οφείλουμε όλοι οι φορείς να συνεργούμε, το Επιμελητήριο, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και να συνεργαζόμαστε με το κεντρικό κράτος”. Ως εκ τούτου, ευχήθηκε “η συνεργασία αυτή να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο και τα θετικά της συνεργασίας, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα μπορέσουμε και για την περιοχή των Κυκλάδων - γι αυτόν τον χώρο που διακρίνεται για τον κατακερματισμό με τα πολλά προβλήματα τα οποία εν πολλοίς περιγράφονται και προβλέπονται στη νησιωτικότητα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου -, να ληφθούν υπόψιν και να μπορέσουν επιτέλους τα νησιά μας να λειτουργήσουν με έναν τρόπο ισότιμο με αυτόν της ηπειρωτικής Ελλάδας”.

Ιωάννης Ευαγγέλου, Κέα

Σε ιδιαιτέρως θετικό τόνο κινήθηκε και η δήλωση – ευχή του Δημάρχου Κέας, Ιωάννη Ευαγγέλου, ο οποίος υπογραμμίζοντας την πρόοδο για το νησί του, η οποία καταγράφεται στον τουριστικό τομέα κυρίως, θέλησε να διατυπώσει την πεποίθηση πως αυτή θα συνεχιστεί και το νέο έτος.

“Η δική μου προσδοκία είναι καταρχάς να έχουμε μία συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο την οποία σε έναν βαθμό την είδαμε το 2017, οπότε προσβλέπουμε στο να έχουμε μία συνέχιση αυτής της έστω μικρής προόδου και ανάπτυξης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Βεβαίως, στον τουρισμό είχαμε καλές επιδόσεις και πέραν αυτού, αυτό που είναι και η αγωνία μας την οποία μεταφέρουμε και μεταφράζουμε και σε ευχή είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πράγματα τα οποία έχουμε σχεδιάσει αλλά που η συνέχεια της υλοποίησής τους σε όλη την διαδικασία εξαρτάται και από άλλους, πέραν από τις δικές μας υπηρεσίες”. Σύμφωνα με όσα επεξηγεί ο κ. Ευαγγέλου, η υλοποίηση τους εξαρτάται από φορείς “που έχουν την ευθύνη να μας εγκρίνουν, να μας υποστηρίξουν, δεδομένου ότι τα μικρά νησιά δεν έχουν αυτάρκεια κι εξαρτώνται από διάφορες άλλες υπηρεσίες έξω από το νησί τους”. Όπως πολλάκις έχει δηλώσει, “Αυτό είναι κάτι που μας ταλαιπωρεί και μας κουράζει και η αγωνία μας αυτή μεταφράζεται και μεταφέρεται σε μία ευχή, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πραγματοποίηση αυτών των προγραμμάτων μας”.

Προτού ολοκληρώσει την προσωπική αναφορά του, ο ίδιος υπογράμμισε κατηγορηματικά ως τελευταία ευχή του, την ανάγκη αναγνώρισης σε ουσιαστικό πολιτικό επίπεδο της έννοιας της νησιωτικότητας.

“Η τελευταία ευχή μας, να δούμε επιτέλους από την κεντρική διοίκηση να αντιλαμβάνεται και να μεταφέρει αυτήν την αντίληψη της εφαρμογής μίας κεντρικής πολιτικής για τη νησιωτικότητα, πάνω στην οποία θα εφαρμόζονται όλες οι επιμέρους πολιτικές που θα αφορούν τα μικρά νησιά που έχουν την ανάγκη να υποστηρίζονται για να προσφέρουν στους κατοίκους τους τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες που έχουν και οι υπόλοιποι πολίτες αυτής της χώρας”.

Κώστας Κουκάς, Μύκονος

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς επικεντρώθηκε στην επιθυμία το νησί του, να επιτύχει να κινηθεί ξανά σε μία άκρως θετική τροχιά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, διατηρώντας τον “πρωταγωνιστικό” ρόλο του στην προσέλκυση επισκεπτών, γεγονός που άλλωστε είναι γνωστό πως συνδράμει στο μέγιστο την οικονομία της χώρας.

“Ευελπιστώ και προσδοκώ το 2018 να είναι μία ακόμη χρονιά όπου η Μύκονος θα πρωταγωνιστήσει ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με υγεία και πρόοδο για όλους τους κατοίκους της” ανέφερε αρχικά, υπογραμμίζοντας πως, “Αναφορικά με τον Δήμο Μυκόνου, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής υπόσχομαι ότι και το 2018 με νέους στόχους, με νέα οράματα, με μεγαλύτερη εμπειρία κι ακόμη μεγαλύτερο πείσμα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να δικαιώσουμε την επιλογή των συμπολιτών μας”. Ο κ. Κουκάς έκλεισε την ευχή του, δεσμευόμενος πως, “Ο Δήμος Μυκόνου θα συνεχίσει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης του νησιού μας”.

Γεράσιμος Δαμουλάκης, Μήλος

Ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης έδωσε έμφαση στην αρμονική συνεργασία και συνύπαρξη όλων στο νησί και τον Δήμο, επιμένοντας σε κατηγορηματικό τόνο, πως η πρόοδος για τον τόπο του, επιτυγχάνεται και μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο μέσα από τη βούληση όλων των πλευρών να συμπορεύονται.

“Θέλω να ευχηθώ σε όλους του Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες, αλλά πρωτίστως στους κατοίκους της Μήλου να έχουν υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευημερία. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η Δημοτική Αρχή ούτως ώστε να μη λείψει από κανέναν τίποτα σε όλους τους τομείς” δήλωσε αρχικά ο Δήμαρχος, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Πιστεύω το 2018 κάποιοι άνθρωποι που μένουν στην Μήλο πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί να έχουν άποψη επί παντός επιστητού ούτε και να κάνουν όσα κάνουν ήδη. Πρέπει να καταλάβουν πως εφόσον έχουν ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες θα προχωρούν μαζί με την τοπική κοινωνία για την ανάπτυξη και την ευημερία, την οποία η Δημοτική Αρχή έχει θέσει εξ αρχής ως πρωταρχικό σκοπό της”.

Επισημαίνοντας σε γενική κατεύθυνση την αισιόδοξη τουριστική πορεία της Μήλου ως σήμερα, ο ίδιος ευχήθηκε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανάπτυξη του νησιού. “Με ευχαριστεί ιδιαίτερα και η τουριστική πορεία της Μήλου και θέλουμε συνεργασία με όλους τους φορείς του νησιού για να δημιουργούμε συνθήκες ευημερίας στον τόπο. Σκοπός για όλους είναι να έχουν ένα καλύτερο μέλλον τα παιδιά μας” υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ανδρέας Μπαμπούνης, Σίφνος

“Καταρχήν η ευχή προς όλον τον κόσμο είναι υγεία, χρόνια πολλά, καλά, χρόνια ευτυχισμένα με περισσότερη ανθρωπιά και περισσότερη αγάπη” ανέφερε προλογικά στην ευχή του ο Δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης, υποστηρίζοντας πως, σχετικά με την τουριστική πορεία, καταγράφηκε σημαντική επιτυχία.

“Για τον Δήμο Σίφνου ήταν μία ιδιαίτερα καλή χρονιά κυρίως όσον αφορά το τουριστικό προϊόν που παρέχουμε στους επισκέπτες του νησιού. Πρώτη φορά στα χρονικά της Σίφνου, το πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου κλείσαμε με περισσότερους από 100 χιλ. επισκέπτες στο νησί μας. Είχαμε μία αύξηση 15% σε σχέση με το 2016 και ήταν η πρώτη φορά που φθάσαμε τους τόσους πολλούς επισκέπτες (συγκεκριμένα 106 χιλ. επισκέπτες)” επεσήμανε, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια της ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού, μέσω του οποίου προσελκύεται κόσμος κι επισκέπτες.

Η Σίφνος έχοντας κάνει κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις όσον αφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως τα μονοπάτια της Σίφνου, για τα οποία κι έχουμε αποσπάσει αρκετά βραβεία τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον περιπατητικό τουρισμό και έχουμε επισκέπτες στο νησί και μάλιστα σε χαμηλή σεζόν” δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος, εξηγώντας πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, όπως παρομοίως και η προσπάθεια αναβάθμισης και βελτίωσης των υποδομών, ώστε να καλύπτονται αυξημένες ανάγκες του νησιού.

“Εστιάσαμε το 2017 στην ωρίμανση έργων που θα δώσουν πνοή στον τόπο μας, όπως την αποχέτευση των κεντρικών οικισμών του Αρτεμώνα, της Απολλωνίας και των άλλων συνεκτικών οικισμών, καθώς όμως και στο έργο της βελτίωσης του λιμένα κάτω στις Καμάρες. Έχουμε δώσει αγώνα γι αυτά τα έργα και θέλουμε επίσης το 2018 το έργο της αποχέτευσης να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει, το οποίο με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το Πάσχα” πρόσθεσε παρακάτω ο κ. Μπαμπούνης, αξιολογώντας λογικά πως όλα τα παραπάνω “είναι έργα απαραίτητα για την κάλυψη και της τουριστικής κίνησης”.

Mάρκος Κωβαίος, Πάρος

Ιδιαιτέρως λακωνικός ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος ευχήθηκε προς κάθε έναν συμπολίτη του προσωπική και οικογενειακή ευημερία κι ευτυχία. “Ας γεμίσει ο καινούργιος χρόνος τις καρδιές μας αγάπη, ελπίδα και ευτυχία. Ας έχουμε ένα ειρηνικό νέο έτος και το 2018 να μην υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση στη γη. Το νέο έτος να μας γεμίσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, να μας απαλύνει τις πληγές που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενοι χρόνοι, να έχουμε ευημερία και όλα στη ζωή μας να πηγαίνουν προς το καλύτερο” ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “Θέλουμε να σταματήσει η εσωστρέφεια και να στραφούμε όλοι μαζί προς το μέλλον”. Άλλωστε όπως δεσμεύθηκε “Η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην πρόοδο και επιθυμεί την αλληλεγγύη με στόχο κανένας συνάνθρωπός μας να μην έχει πρόβλημα”.

Φωστιέρης Νικόλαος, Αμοργός

Παρομοίως και ο Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Φωστιέρης απηύθυνε εγκάρδιες ευχές, δίνοντας έμφαση στη συνέχεια στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

“Αρχικά όλοι οι Αμοργιανοί αλλά και όλοι οι πολίτες να έχουν υγεία, μία καλή χρονιά και πρόοδο σε κάθε επίπεδο. Σαν δήμαρχος θα ήθελα η προετοιμασία που έχουμε κάνει στα διάφορα έργα να ευοδωθεί το έτος που μας έρχεται. Αυτά τα έργα είναι η ύδρευση και η αποχέτευση της Αιγιάλης, η ύδρευση και η αποχέτευση της Αρκεσίνης, το αλιευτικό καταφύγιο των Καταπόλων και άλλα μικρά έργα που έχουμε ετοιμάσει ξέρουμε ότι οι οιωνοί είναι καλοί” δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ευθύς αμέσως πως, “Παρόλο που η κρίση δεν έχει χτυπήσει πολύ το νησί της Αμοργού λόγω της ειδικής αγροτικής οικονομίας που υπάρχει, όμως επειδή έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας έχουμε θεσπίσει μία οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 2.000 ευρώ, αλλά και απαλλαγή από τα τέλη για τις οικογένειες που αποκτούν παιδί και να είναι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες Αμοργού”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, αυτή η πολιτική με κοινωνικό πρόσημο επιθυμεί να υλοποιηθεί από την πλευρά του Δήμου, με την αναμονή να αφορά μόνον στο κομμάτι των εγκρίσεων από το κεντρικό κράτος.

“Περιμένουμε να μας εγκρίνουν αυτήν την απόφαση. Ενώ υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας σε όλη τη χώρα, προφανώς η κεντρική πολιτεία σκέπτεται αν θα εγκρίνει αυτές τις δαπάνες. Αν δεν τις εγκρίνουν θα βρούμε άλλον τρόπο” σημείωσε ο ίδιος, καταλήγοντας πως, η πορεία του 2018 για την Αμοργό θα είναι εξίσου θετική με το 2017. “Σχετικά με το θέμα της πορείας μας στον τουρισμό, πήγαμε καλά το 2017 και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα του χρόνου”.

Σταμάτης Γαρδέρης, Κύθνος

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε τις ευχές του και ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος αρχικά τόνισε πως, “θα ήθελα υγεία κι ευημερία για όλον τον κόσμο του νησιού” ευελπιστώντας ταυτόχρονα πως, “το νέο έτος θα κυλήσει καλά όπως το 2017”.

Από την πλευρά του, υποστήριξε πως, “θα ήθελα για το επόμενο έτος να διαπιστώσω μεγαλύτερη συλλογικότητα και μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά γιατί στην εποχή που διανύουμε η συλλογική προσπάθεια είναι απαραίτητη για να καταφέρουμε πράγματα”, λέγοντας τέλος πως, ήδη ο Δήμος έχει ετοιμάσει την ατζέντα του για το 2018 και στοχεύει στην υλοποίησή της. “Έχουμε δρομολογήσει αρκετά πράγματα σήμερα και εντός του 2018 στις προτεραιότητές μας έχουμε συμπεριλάβει το θέμα του Μουσείου να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να υλοποιηθούν όσα έργα θέλουμε” δήλωσε καταληκτικά.