Ο Δήμαρχος Αντιπάρου μιλάει για τα πεπραγμένα του 2017 και θέτει τους στόχους της νέας χρονιάς

“Το 2017 κλείνει με θετικό ισοζύγιο”

  • Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, 2018 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 11 Ιαν. 2018 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Επάρκεια σε νερό και καθαριότητα αποτελούν τους συνήθεις στόχους για την Αντίπαρο, στους οποίους ανταποκρίθηκε με επιτυχία το 2017, ενώ πρωταρχική μέριμνα για το 2018 είναι η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, σύμφωνα με το Δήμαρχο, Τάσο Φαρούπο.

Θετικός ο απολογισμός του 2017 για το νησί της Αντιπάρου. Ο Δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στην Κοινή Γνώμη, εστίασε στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος και τις σωστές υποδομές, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί εκτεταμένα στο μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Μία συνολικά καλή χρονιά με αντιμετωπίσιμα μικροπροβλήματα

“Πιστεύω ότι το 2017 έχει κλείσει με θετικό ισοζύγιο και για το Δήμο και για τους δημότες”, σχολίασε ο Τ. Φαρούπος μιλώντας για συνήθεις στόχους της επάρκειας του νερού και της διατήρησης της καθαριότητας, στους οποίους επιτυχώς και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά κάποιες μικρές απρόβλεπτες δυσκολίες ανταποκρίθηκε ο Δήμος. Παράλληλα έγιναν επισκευές στα σχολικά κτίρια του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού καθώς και στις παιδικές χαρές.

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η αντιμετώπιση του προβλήματος των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού, για το οποίο ο Δήμαρχος Αντιπάρου ενημέρωσε ότι η βλάβη που είχε προκληθεί από εισροή υδάτων σε στεγανές δεξαμενές έχει αποκατασταθεί, ενώ έχει γίνει και η παραγγελία των ανταλλακτικών για τα κατεστραμμένα σημεία, ενώ γίνονται δοκιμές με καινούρια μοτέρ για εξοικονόμηση ενέργειας. “Ελπίζω φέτος να λειτουργήσουμε χωρίς πρόβλημα”, πρόσθεσε επισημαίνοντας όμως ότι πρόκειται πάντα για μια πειραματική αφαλάτωση, στην οποία είναι λογικό και αναμενόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα.

Τουριστικές δράσεις

Σε ότι αφορά στον τουρισμό, ο κ. Φαρούπος μίλησε για μία αύξηση τουριστών της τάξης του 20% με παράλληλη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε, όπως τόνισε, και το νέο αεροδρόμιο στο νησί της Πάρου, το οποίο συνέτεινε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού.

Μιλώντας για τις ενέργειες εναλλακτικού τουρισμού που γίνονται πλέον απ’ τα περισσότερα μικρά νησιά, ο κ. Φαρούπος τόνισε ότι παραδοσιακά η Αντίπαρος αποτελεί έναν εναλλακτικό προορισμό, με πολλές δράσεις και διαδρομές. “Δεν είναι ένα συνηθισμένο νησί. Έχουμε χαράξει κάποια μονοπάτια τα οποία προσπαθούμε να εντάξουμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση και διαφήμιση, αλλά ήδη από μόνοι μας τα έχουμε καθαρίσει και έχουμε κάνει μικρές παρεμβάσεις”, σχολίασε ο Δήμαρχος.

Εκτός αυτών αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις τουριστικού προφίλ, όπως ο κολυμβητικός Διάπλους Πάρου – Αντιπάρου καθώς και ο Αγώνας Υγείας 24,4 χιλιομέτρων.

“Δράσεις παγιωμένες που γίνονται κάθε χρόνο και φέρνουν πολύ κόσμο στο νησί μας”, σχολίασε ο Δήμαρχος προσθέτοντας ότι ήταν βήματα που ξεκίνησαν σιγά-σιγά και σταδιακά αναπτύχθηκαν. “Είναι μεγάλη οι συμμετοχή από Έλληνες αλλά και ξένους αθλητές. Στον Διάπλου συμμετέχουν περίπου 700 άτομα, στον Αγώνα Υγείας άλλα 200 και αυτοί είναι μόνο οι αθλητές, με τους συνοδούς και τους προπονητές τους ” διευκρίνισε, εστιάζοντας στην πρωτοπορία αλλά και το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας των κατοίκων του νησιού. “Όσοι έρχονται ξανάρχονται και φέρνουν και τους φίλους τους”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το Πολυδύναμο Ιατρείο της Αντιπάρου καλύπτει τα κενά της Πάρου

“Στον τομέα της υγείας έχουμε ένα πολυδύναμο ιατρείο με δύο πάρα πολύ καλούς γιατρούς, επιμελητές α’ και μία νοσοκόμα”, δήλωσε ο κ. Φαρούπος μιλώντας για κάλυψη στον τομέα της υγείας.

Επεσήμανε όμως το πρόβλημα που δημιουργείται όταν οι δύο αυτοί γιατροί καλούνται να υπηρετήσουν με εφημερίες και το Κέντρο Υγείας της Πάρου κατά τους θερινούς μήνες, γεγονός για το οποίο ο Δήμος Αντιπάρου έχει οδηγηθεί ακόμα και στην κατάθεση μηνύσεων. “Από εκεί που δεν έχουμε κανένα πρόβλημα βρισκόμαστε με κενό. Όταν ένας γιατρός έχει εφημερία, φυσιολογικά την επόμενη μέρα παίρνει ρεπό, άνθρωποι είναι κι αυτοί. Το καλοκαίρι έχει πάρα πολύ κόσμο και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Έχουμε έρθει σε μία διένεξη με το Κέντρο Υγείας Πάρου. Έχουμε κάτι πολύ καλό, το έχουμε χρόνια και τώρα πάει να χαλάσει”, επεσήμανε ο Δήμαρχος , σχολιάζοντας το γεγονός ότι ακόμα και τους χειμερινούς μήνες έρχονται πάρα πολλοί κάτοικοι από τα χωριά της Πάρου για εξέταση και για συνταγογράφηση στην Αντίπαρο. “Η λύση δεν είναι να χαλάσουμε το δικό μας το ιατρείο, εμείς είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, έχουμε δύο επιστήμονες εδώ αλλά το καλοκαίρι ο γιατρός τρέχει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον όταν πρέπει να κάνει και εφημερία στην Πάρο”, ανέφερε, τονίζοντας ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάρου και όχι η αποδυνάμωση του ιατρικού δυναμικού της Αντιπάρου.

Πρωταρχική ανάγκη η στελέχωση του Δήμου

Όσον αφορά τους στόχους του 2018, ο κ. Φαρούπος παραδέχθηκε ότι ο πρωταρχικός στόχος, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη στελέχωση του Δήμου, παραμένει σε προτεραιότητα. “Κύριος στόχος από την αρχή της θητείας μας ήταν να στελεχώσουμε το Δήμο με προσωπικό. Έχουμε ξοδέψει πάρα πολλή ενέργεια και χρόνο σ’ αυτό το θέμα καθώς ο Δήμος μας είναι πλήρως υποστελεχωμένος. Έχουν εγκριθεί κάποιες θέσεις προκειμένου μέσα στο 2018 να μπούνε στον ΑΣΕΠ και να καλυφθούν”, είπε, επεξηγώντας ότι πρόκειται για μία θέση μηχανικού και δύο θέσεις στο οικονομικό τμήμα του Δήμου, θέσεις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του. “Αυτή τη στιγμή ο Δήμος λειτουργεί με τρεις υπαλλήλους διοικητικής υποστήριξης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μία καθαρίστρια, μία γραμματέα και μία ταμία συν τους εργάτες καθαριότητας. Η κατάσταση είναι δύσκολη, ειδικά στο οικονομικό κομμάτι απευθυνόμαστε σε εξωτερικούς συνεργάτες και εταιρείες αλλά και χρήματα ξοδεύουμε και η δουλειά μας δε γίνεται” τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Αντιπάρου έχει επανειλημμένα ζητήσει εξαίρεση απ’ το νόμο που απαγορεύει τις προσλήψεις στους Δήμους.

“Έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Από τις πληροφορίες που έχω μέσα στο Φλεβάρη θα βγει η πρόσληψη”, ενημέρωσε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας τη δυσκολία διεκπεραίωσης ακόμη και απλών αιτημάτων που άπτονται της δικαιοδοσίας της τεχνικής υπηρεσίας. “Έστω ότι ένας δημότης ζητά ένα έγγραφο που αφορά την τεχνική υπηρεσία, πρέπει να έχεις έναν μηχανικό, ποιος θα το υπογράψει ο Δήμαρχος; Πρέπει να μεριμνήσει η τεχνική υπηρεσία, όμως δεν υπάρχει κανείς”, παραδέχθηκε, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τρικάλων για κάποια μικροέργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2018. “Με το Δήμο Τρικάλων, με τον οποίο είμαστε αδελφοί Δήμοι, ευτυχώς μας βοηθάνε με κάποιες μακέτες για να γίνουν αυτά τα μικρά έργα, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Ελπίζω ότι πια έχουμε μπει στην τελική ευθεία, έχουν βγει όλες οι εγκρίσεις και απλά είναι θέμα ΑΣΕΠ να βγει η προκήρυξη” πρόσθεσε, επισημαίνοντας την μακρόχρονη προσπάθεια για να καλυφθούν οι θέσεις στο Δήμο Αντιπάρου.

“Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ 3,5 χρόνια να βρω μια λύση σ’ αυτό το θέμα. Αλλάξανε κυβερνήσεις, έγιναν εκλογές, και ακόμα περιμένουμε. Εγώ δεσμεύω κάθε χρόνο τα χρήματα στον προϋπολογισμό με την προοπτική ότι θα στελεχωθεί ο Δήμος, δε μπορώ να τα χρησιμοποιήσω, και οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών δεν υπέγραφαν” τόνισε, αντιπαραβάλλοντας το γεγονός ότι υπήρχε πάντα προβλεπόμενη ρύθμιση για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους ότι κατ’ εξαίρεση μπορούν να γίνουν προσλήψεις, το οποίο δυστυχώς παρέμεινε “κενό γράμμα” όπως ανέφερε.

Αισιοδοξία για το 2018

Κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για τη στοχοθεσία του 2018 ο κ. Φαρούπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι μία ακόμα καλύτερη χρονιά για την Αντίπαρο. Αναφέρθηκε σε δύο ακόμα έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και αφορούν στην ύδρευση της περιοχής του Αγίου Γεωργίου, για την οποία έχει υποβληθεί πρόταση ένταξης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού. “Έχουμε πάρει την πρώτη έγκριση, έχουμε ώριμες μελέτες και πιστεύω ότι θα τρέξει μέσα στο 2018” σχολίασε, προσθέτοντας στις άμεσες προτεραιότητες και το έργο της ανάπλασης ενός πετρόμωλου σε μια μικρή προβλήτα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί απ’ το Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου.