Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου για το 2018

Κλίμα σύμπνοιας στη Δημοτική Αρχή

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αντιπάρου, με βασικότερα θέματα την έγκριση του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και τις ενέργειες για την τουριστική εκπροσώπηση του νησιού το επόμενο διάστημα.

Σε κλίμα σύμπνοιας και ομοθυμίας ξεκίνησε η χρονιά για το Δήμο Αντιπάρου, καθώς η διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου κύλησε χωρίς απρόοπτα και εντάσεις. Σε λογική ενότητας κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Δημάρχου, Τάσου Φαρούπου, ο οποίος μετά τις ευχές για καλή χρονιά, προχώρησε σε ένα λιτό σχολιασμό του έτους που ξεκινάει. Χαρακτήρισε το 2018 χρονιά δύσκολη με μεγάλες προκλήσεις λόγω του αυξημένου, όπως προβλέπεται, τουρισμού, γεγονός το οποίο επιτάσσει κατάλληλη προετοιμασία ώστε να μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με βασικούς άξονες όπως πάντα την ύδρευση και την καθαριότητα.

“Να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για το σκοπό αυτό, να γίνουμε μια γροθιά, δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, μια οικογένεια είμαστε όλοι” παρότρυνε ο Δήμαρχος, ευχόμενος να δράσουν όλοι προς όφελος του νησιού και να το φέρουν στο επίπεδο που του αξίζει.

Αποσαφήνιση στο κομμάτι των γεωτρήσεων

Πριν την έναρξη της ανάγνωσης των θεμάτων ο κ. Φαρούπος προχώρησε σε μία διευκρινιστική τοποθέτηση αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικών γεωτρήσεων, για τις οποίες έχει κληθεί η Δημοτική Αρχή να απαντήσει. Επεσήμανε λοιπόν ότι ο Δήμος δεν έχει δώσει καμία άδεια, καθώς πλέον ο νόμος για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις παρακάμπτει τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Πρόσθεσε δε ότι ο Δήμος “όχι μόνο δεν αποφασίζει αλλά και δεν ερωτάται”, καθώς οι ιδιώτες καλύπτονται με μία αίτηση στην Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Λόγω της απουσίας οποιουδήποτε ελέγχου από τη διαδικασία των ιδιωτικών γεωτρήσεων, εκφράστηκε η άποψη να τεθεί το θέμα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι όποια απόφαση θα είναι ατελέσφορη καθώς το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει τους Δήμους σε αυτή την περίπτωση. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει αίτηση για να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό ιδιωτικών γεωτρήσεων στο νησί για το 2017, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επαγρύπνηση αναφορικά με ιδιωτικές αυθαιρεσίες.

Ομόφωνη η ψηφοφορία σε όλα τα θέματα

Το μοναδικό θέμα που προέκυψε εκτός ημερησίας, το οποίο επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρης Σκούρτης, αφορούσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ειδικότερα απαγόρευση στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού. Η ρύθμιση έχει ζητηθεί από την Υπηρεσία Αρχαιολογίας προκειμένου να δοθεί άδεια και να προχωρήσει το έργο της περιμετρικής κρηπίδωσης του μόλου για την ανάδειξη του μνημείου του Ανεμόμυλου, με την αιτιολογία ότι το διατηρητέο μνημείο θίγεται από τα παρκαρισμένα οχήματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα παμψηφεί και η αρμόδια υπηρεσία θα προχωρήσει σε ειδική σήμανση του σημείου.

Ομόφωνα εγκρίθηκαν και όλα τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, με κυριότερο την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2018 της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου. Επ’ αυτού, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Παλαιολόγος και Ελ. Βιάζη εξέφρασαν απορία σχετικά με τα έξοδα συντήρησης του δημοτικού λεωφορείου, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον ετήσιο έλεγχό του μέχρι το Πάσχα, με το Δήμαρχο να δεσμεύεται ότι το ποσό αυτό το αναλαμβάνει ο Δήμος.

Τέλος εγκρίθηκε και το αίτημα του ΟΤΕ για χορήγηση άδειας εκτέλεσης χωματουργικών εργασιών, αποσύνθεσης και ανακατασκευής οδών στο Δήμο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, προκειμένου να μπορεί να δράσει άμεσα σε περίπτωση βλάβης και χωρίς ανάγκη αναμονής εκ νέου απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ηχηρή τουριστική παρουσία το επόμενο διάστημα

Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Αντιπάρου για τέσσερις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχει μέχρι τις αρχές Μαΐου. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τριαντάφυλλος, η πρώτη παρουσία θα είναι στην έκθεση Salon Des Vacances 2018, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία ο Δήμος Αντιπάρου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά. Η διοργάνωση της συμμετοχής ανήκει στον ΕΟΤ και η μοναδική επιβάρυνση του Δήμου θα είναι το κόστος αποστολής υλικού. Ακολουθούν οι εκθέσεις BIT στο Μιλάνο (11-13 Φεβρουαρίου), Mediterranean Panorama στη Στοκχόλμη (16-18 Φεβρουαρίου) και ITB στο Βερολίνο (7-11 Μαρτίου), που και σε αυτές ο Δήμος επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα αποστολής υλικού.

Σε ερωτήσεις της κας Βιάζη αναφορικά με το stand συμμετοχής και το διαφημιστικό υλικό, ο κ. Τριαντάφυλλος προχώρησε σε ενημέρωση ότι ο Δήμος συμμετέχει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με δικό του stand στο περίπτερό της και το διαφημιστικό υλικό αποτελείται από χάρτη, χάρτινες και πάνινες τσάντες, cd και ψηφιακή εφαρμογή για smartphones, η οποία είναι ακόμα σε δοκιμαστική εκδοχή. Σχολιάστηκε δε ότι πλέον στις εκθέσεις προτιμάται το ψηφιακό υλικό έναντι του εντύπου. Με τη σειρά του ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι το υλικό έχει ήδη σταλεί στις δύο εκθέσεις και θα σταλεί άμεσα και στις υπόλοιπες, ενώ γίνεται η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση με το ελάχιστο κόστος, καθώς οι εκπρόσωποι που ορίστηκαν είναι Αντιπαριώτες που ζουν στις πόλεις όπου διοργανώνονται οι εκθέσεις, μιλούν την τοπική γλώσσα και αγαπούν τον τόπο τους. Σχολιάστηκε επίσης η επιτυχημένη συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση καταδυτικού τουρισμού Boot 2018 που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο Düsseldorf.