Διευκρινίσεις του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας για τη λειτουργία του ιδιωτικού υγειονομικού αεροσκάφους

Κινήσεις επίλυσης των όποιων διαφωνιών

Την πλήρη αποσαφήνιση της θέσης της επιχειρεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου αναφορικά με τη φημολογία γύρω από το ιδιωτικό αεροσκάφος του ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού και την όποια αναφορά του στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου της ΑΕΜΥ Α.Ε.

Μετά από επικοινωνία της Κοινής Γνώμης με το Γραφείο Τύπου του νοσοκομείου, επιβεβαιώθηκε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν προχώρησε σε καμία σχετική αναφορά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αλλά σε ένδειξη καλής θέλησης εξέδωσε την εν λόγω ανακοίνωση προκειμένου να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για εξεύρεση λύσης αν έχει προκύψει οποιοδήποτε θέμα αναφορικά με τη λειτουργία του μικρού αεροσκάφους. Εδώ πρέπει να αναφερθεί, όπως τονίστηκε και από την πλευρά της Διοίκησης, ότι το νοσοκομείο δεν εμπλέκεται κάπου ως αρμόδιο απλά προκειμένου να διευθετηθούν τυχόν διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν σ' αυτό το ζήτημα και τη λειτουργία του, έχει καλέσει προς συζήτηση όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι ανακοινώσεις του Γ.Ν.Θ.

Στον απόηχο της συνέντευξης τύπου η οποία δόθηκε στις 28 Ιανουαρίου, το γραφείο τύπου του νοσοκομείου εξέδωσε της εξής ανακοίνωση:

“Όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε στη συνέντευξη τύπου της ΑΕΜΥ Α.Ε., την Κυριακή 28/01/2018, σχετικά με το αεροσκάφος του ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τα κάτωθι:

Ο διοικητής του Γ.Ν. Θήρας σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την προσφορά του συγκεκριμένου αεροσκάφους προς τους κατοίκους του νησιού, η οποία αποτελεί ιστορικά καταγεγραμμένο γεγονός. Όμως, οφείλει να διευκρινίσει πως η χρήση του αεροσκάφους δεν αποτελεί θεσμική αρμοδιότητα της Διοίκησης του Γ.Ν. Θήρας.

Παρ’ όλα αυτά και στο πλαίσιο της καλής διάθεσης της Διοίκησης του Γ.Ν. Θήρας να συμβάλλει στη διευθέτηση του ζητήματος, κατόπιν συνάντησης με το χειριστή του αεροσκάφους κο Γρατσία στο Γ.Ν. Θήρας και τηλεφωνικής επικοινωνίας τόσο με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κο Καρακατσιανόπουλο, όσο και με το διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κο Λιντζεράκο, θεωρεί ότι υπάρχει η διάθεση και των τριών πλευρών για συνεργασία με σκοπό την εξεύρεση οριστικής λύσης. Τόσο ο κος Καρακατσιανόπουλος, όσο και ο κος Λιντζεράκος δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν σε τυχόν κάλεσμα της Διοίκησης του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα και να βρεθεί η βέλτιστη λύση”.

Μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση:

“Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους της Θήρας και των Κυκλάδων συνολικά, και προσηλωμένη στην προάσπιση της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας και την προστασία του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού του Γ.Ν. Θήρας, η Διοίκηση του νοσοκομείου γνωστοποιεί τα παρακάτω:

Παρ’ ότι δημόσια, με δελτίο τύπου στις 01/02/2018, καλέσαμε, εμμέσως πλην σαφώς, τη Διοίκηση του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προκειμένου να εξευρεθεί οριστική λύση στο θέμα των αεροδιακομιδών από το Γ.Ν. Θήρας, με το αεροσκάφος ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, η Διοίκησή του δεν ανταποκρίθηκε.

Ακριβώς επειδή η Διοίκηση του Γ.Ν. Θήρας, θεωρεί τη συμβολή του αεροσκάφους του Ιδρύματος, πολύ σημαντική για τους κατοίκους του νησιού, ανέλαβε την πρωτοβουλία και έχει ήδη αποστείλει πρόσκληση σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΥΠΑ, ΕΚΑΒ) και τη Διοίκηση του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, σε κοινή σύσκεψη, στα γραφεία της Υπηρ εσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ.”

Εδώ να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε διαπαραταξιακή σύσκεψη με τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, μετά και την τελευταία συνέντευξη τύπου των θεσμικών εκπροσώπων της ΑΕΜΥ, της Διοίκησης του Νοσοκομείου Θήρας και του Προέδρου του ΕΚΑΒ, καθώς και την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα του νησιού που άπτονται του χώρου της υγείας.

Αισιοδοξία από την ΑΕΜΥ για τη λύση του προβλήματος στέγασης του προσωπικού

Χωρίς να έχει διατυπωθεί κάποια αναφορά για το αεροσκάφος του ιδρύματος, οι ομιλητές της συνέντευξης τύπου του Γ.Ν.Θ. κινήθηκαν πάνω σε δύο άξονες: τη λειτουργία του νοσοκομείου για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και την εξεύρεση λύσης στο δισεπίλυτο μέχρι στιγμής θέμα της στέγασης των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΜΥ ΑΕ, Γιώργος Γεωργίνης, επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα της ΑΕΜΥ παραμένει η παροχή δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους και στόχος της τα προβλήματα που προκύπτουν να είναι τα ελάχιστα δυνατά. Δε δίστασε να τονίσει ότι όποιος αντιμάχεται τη λειτουργία του νοσοκομείου θα βρίσκεται απέναντι, σχολιάζοντας ότι από την δική τους πλευρά έχουν μάθει να συζητούν διαλεκτικά και να δέχονται τις σωστές προτάσεις.

Με τη σειρά του το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα διοίκησης, Χαράλαμπος Πανοτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νοσοκομείο ως το πιο σύγχρονο της Ελλάδας και προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή από την πρωταρχική ιδέα μέχρι την υλοποίηση του, αλλά και σε μία ονομαστική ευχαριστία προς όλους όσους στήριξαν το νοσοκομείο από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.

Μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα σοβαρών περιστατικών που αντιμετώπισε το προσωπικό του νοσοκομείου, ο διοικητής πρόσθεσε ότι αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και να του παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Κάνοντας προσωπική απεύθυνση στο Δήμαρχο Θήρας Ν. Ζώρζο, παρέθεσε την σχετική παράγραφο του καταστατικού του ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, το οποίο αναφέρεται στη διάθεση των εσόδων του ιδρύματός για την ενίσχυση της περίθαλψης με παροχές σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Παράλληλα αναφέρθηκε σε παλαιότερη επιστολή του Δημάρχου προς την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, με την οποία επεσήμανε την αύξηση του εισιτηρίου του τελεφερίκ για τη λειτουργία του νοσοκομείου “σε μία κίνηση της θηραϊκής πολιτείας να αναλάβει τμήμα του βάρους και της ευθύνης της λειτουργίας του νοσοκομείου”.

Ζητώντας από τον κ. Ζώρζο να ακολουθήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις ο κ. Πανατόπουλος μίλησε για απόδοση του 15% των ακαθάριστων εσόδων του ιδρύματος με τη μορφή επιδόματος σε όλο το προσωπικό του Γ.Ν.Θ..

Ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρθηκε σε διαπραγματεύσεις της δημοτικής αρχής με τα αρμόδια υπουργεία για την παραχώρηση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου των οικίσκων του Καμαρίου. Σε περίπτωση πραγματοποίησης αυτού, ανέφερε τη δυνατότητα του Δήμου να τους μετασκευάσει σε περίπου 35 κατοικίες με μηδενικό, όπως τόνισε, κόστος, καθώς με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των ΟΤΑ, ο Δήμος θα μπορεί να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το δάνειο να αποπληρωθεί από το κράτος. Αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για αμοιβαία μακροχρόνια παραχώρηση των έτοιμων κατοικιών με το κτίριο του Κέντρου Υγείας ή την εξέταση άλλης αμοιβαίας κτιριακής παραχώρησης που θα προτείνει ο Δήμος.

Σε λιτό σχολιασμό προχώρησε με τη σειρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΜΥ, Γιούλα Αθανασίου, εκφράζοντας την υπερηφάνεια της για το αποτέλεσμα του Γ.Ν.Θ. και επισημαίνοντας ότι το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο με διττό και πλέον εφικτό στόχο το προσωπικό να γίνει μόνιμο με διαδικασίες ΑΣΕΠ και σαφή πρόταση ώστε η μονιμότητα αυτή να συνδυαστεί με τη μονιμότητα της λύσης του προβλήματος στέγασής του. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην έπαρχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μιχάλης Ρούσσος ζητώντας από το Δήμο να δεχθεί την πρόταση του Υπουργείου τηρώντας την ηθική και νομική του δέσμευση.

Θετικά για τη λειτουργία του Γ.Ν.Θ. μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κώστας Καρακατσιανόπουλος ,ο οποίος αναφέρθηκε στον ανελέητο, όπως χαρακτήρισε, πόλεμο που δέχθηκε η δωρεάν δημόσια υγεία, το συγκεκριμένο νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ και την προσπάθεια στροφής προς την ιδιωτική υγεία. Τέλος, σε δήλωση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων, ιατρός, Γιάννης Διακομανώλης, για την απόλυτη εμπιστοσύνη του σωματείου στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΜΥ για τη λύση του θέματος στέγασης και ότι από πλευράς τους θα πράξουν τα πάντα για να παρέχουν υψηλής ποιότητας υγεία σε κατοίκους και επισκέπτες,