Πρόγραμμα δημιουργίας συνεργατικών επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα

Αξιοποίηση εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων

  • Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, 2018 - 17:48

Ενημερωτική συνάντηση σήμερα Παρασκευή 9/2 το μεσημέρι είχε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με τον Αντιπεριφερειάρχη  Φιλήμονα Ζαννετίδη και Δημάρχους Κυκλάδων, για την συνεργασία υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος που αφορά στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα μέσα από δομές συνεργατικής οικονομίας.

Έπειτα από αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) για εξεύρεση λύσεων στήριξης του πρωτογενή τομέα ως μοχλού ανάπτυξης των μικρών αυτών νησιών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε την προετοιμασία ενός Πιλοτικού Προγράμματος, το οποίο σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε 2 μικρά Κυκλαδονήσια με επιλογή. Το Πιλοτικό Πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν στο νησί, ώστε σε συνδυασμό με τα ευεργετήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας να δώσουν απάντηση στην ανάγκη των κατοίκων για βιοπορισμό πέραν της τουριστικής περιόδου. Εφόσον το Πρόγραμμα υλοποιηθεί με επιτυχία θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το σύνολο των κατοίκων των μικρών Κυκλαδονήσων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «η συνεργατική οικονομία αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης μιας οικονομίας με βιώσιμα χαρακτηριστικά που θα μας απομακρύνει απ’ την κρίση. Με το πρόγραμμα αυτό στα μικρά κυκλαδονήσια μας, συνδυάζουμε τα οφέλη της συνεργατικής οικονομίας με τον πρωτογενή τομέα. Η αξιοποίηση δε των σχολάζουσων γαιών θα μειώσει το κόστος στην εισαγωγή ζωοτροφών, μειώνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά σε δύο μονάδες παραγωγής, μιας ζωικής και μιας φυτικής».

Ετικέτες: