Ανακοίνωση παράταξης "Η Άνδρος της Ζωής μας"

"Τα μεγάλα ψέματα, η δημαγωγία και ο κίτρινος Τύπος"

  • Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, 2018 - 16:16

Το να λέγεται η αλήθεια στην πολιτική είναι προφανώς κάτι περισσότερο από αρχή Πολιτικού Ήθους. Συνδέεται με την αυτοπεποίθηση είτε μιας παράταξης, είτε μιας προσωπικότητας, δηλ. με την άρνηση να αποκρύψει ή να διαστρεβλώσει την αλήθεια.
Στην Άνδρο μας, ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια τόσα ψέματα από τους πολιτικούς ταγούς της, που ντράπηκαν ακόμη και τα ίδια!
Γιατί όμως οι τοπικοί μας άρχοντες λένε τόσα ψέματα άραγε;
Είναι από έλλειψη ηθικών φραγμών, είναι επειδή υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, ή γιατί θεωρούν ότι η αλήθεια είναι προνόμιο μόνον όσων μπορούν να παίρνουν μέρος σε κλειστές συσκέψεις;
Όταν τα άλλα νησιά έβρισκαν λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούσαν την κοινωνία τους, στον τόπο μας κυριαρχούσε ο πολιτικαντισμός, ο διχασμός, η πόλωση, το κυνήγι μαγισσών, η ποινικοποίηση των πάντων και η επιστράτευση της Δικαιοσύνης στην υπηρεσία της πολιτικής σκοπιμότητας.
Έτσι, φτάσαμε σήμερα τριάμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και το μόνο έργο που έχει να επιδείξει αφορά σε προτάσεις και εντάξεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών που ήδη ολοκληρώθηκαν στη θητεία της. Από εκεί και μετά τέλμα.
Η Άνδρος, με τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα νησιά, έχει αφεθεί παραμελημένη και στην τύχη της. Όραμα ανάπτυξης και στρατηγικό σχέδιο απλά δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο μικροκομματικά συμφέροντα, υποκρισία, ιδιοτέλεια και πλήρης αδυναμία διαχείρισης έστω της καθημερινότητας.
Αφορμή για το κείμενο αυτό δεν είναι άλλη από το φλέγον για την Άνδρο ζήτημα της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ (αποκλειστικά) στην Πλούσκα και τα τόσα πολλά ψέματα που έχουν ειπωθεί για το θέμα αυτό, ενόψει μάλιστα της επικείμενης συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ.
Διανύουμε τον 7ο χαμένο χρόνο για το νησί μας από τότε που ξεκίνησε αυτό το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο και συνεχίζεται με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε εναλλαγές ρόλων. Οι λογικές όμως είναι ίδιες.
Για να μη συμπεριλάβουμε και τα προηγούμενα 20 χρόνια που πάνω κάτω τα ίδια πρόσωπα ήταν αυτά που έφεραν σε αδιέξοδο το νησί μας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Και το αποτέλεσμα είναι να εξακολουθεί μέχρι και σήμερα η Άνδρος μας να ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα, έλλειψη σχεδιασμού και υποδομών, καίριων για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της και έτσι να υπολείπεται σε σχέση με άλλα νησιά.
Είκοσι (20) χρόνια άστοχων επιλογών, παλινδρομήσεων, υπόγειων μεθοδεύσεων και εσφαλμένων αποφάσεων, αναζητούν τώρα «εξιλαστήρια θύματα» για να δικαιολογήσουν την ανικανότητα και την ανεπάρκειά τους, με όχημα άλλοτε τη δημαγωγία και την απόκρυψη της αλήθειας ή με τη στρέβλωσή της κατά το δοκούν και άλλοτε τον απροκάλυπτο εκφοβισμό των αδειοδοτουσών Αρχών.
Τελικά τα «εξιλαστήρια θύματα» και τους «εχθρούς» του τόπου τους εντόπισαν, στις λύσεις, όμως, αστόχησαν, καθώς η πολιτική διαχείριση δεν μπορεί να βασίζεται στο ψέμα και τη δημαγωγία, στην οποία επιδόθηκαν πρόσφατα ορισμένοι τοπικοί πολιτικοί, κρατικοί υπάλληλοι και ο κίτρινος τύπος που συμπλέει μαζί τους.
Υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των δημοτών μας, που νομίζουν ότι δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ η αλήθεια και η επιχειρούμενη από αυτούς στρέβλωσή της. Πλανώνται όμως πλάνην οικτράν αν ακόμη πιστεύουν ότι μπορούν να δημαγωγήσουν και να φιμώσουν τους δημότες μας, ιδίως εφόσον οι ίδιοι αυτοδιαψεύσθηκαν και μάλιστα δημόσια, όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε παρακολουθεί τα τοπικά δρώμενα, τον ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Άνδρου της 12.11.2015 (βλ. απόφαση υπ’ αρ. 226/2015, Α.Δ.Α.: ΩΚΝ7ΩΨΙ-4ΕΩ), ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να ζητήσει την εκπόνηση «ανεξάρτητης» υδρολογικής μελέτης-έρευνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτό δεν συνέβη ποτέ.
Αντιθέτως, ανατέθηκε η εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο πρόσωπο (που ακόμη δεν έχουμε καταλάβει με ποια κριτήρια επελέγη αυτό), μια αμφιλεγόμενη απευθείας ανάθεση, που με το ζόρι εκρίθη σύννομη από την Επιτροπή του άρθρου 152 Ν. 3463/2006 και αφού προηγουμένως η Αποκεντρωμένη την είχε απορρίψει δύο φορές.
Δεσμεύθηκε δημόσια ότι θα παραμείνουν και θα εξακολουθούν να λειτουργούν οι τρεις υδρευτικές γεωτρήσεις του Μπατσίου και ότι θα αποσύρει από τον φάκελο της μελέτης το πρωτοκολλημένο έγγραφο του πρώην Δημάρχου Γλυνού. Αυτό ζήτησαν με ομόφωνες αποφάσεις και τα τοπικά συμβούλια του Μπατσίου και του Γαυρίου. Όμως, ο Δήμαρχος «ξέχασε» τις δεσμεύσεις του, αγνόησε τους δημότες και τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και το έγγραφο αυτό ή «το χαρτί» «ενός ανθρώπου», όπως τα χαρακτηρίζει ο κ. Σουσούδης, εξακολουθεί να παραμένει στο φάκελο.
Εντελώς «συμπτωματικά» δε, κατά τους ισχυρισμούς του Δημάρχου, η μία από τις τρεις γεωτρήσεις επλήγη προσφάτως από κεραυνό και έτσι οι δύο από τις τρεις γεωτρήσεις που υδρεύουν το Μπατσί δεν λειτουργούν και εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Τυχαίο και αυτό; Αδιαφορία; Ή μήπως δείχνει ότι η πραγματική βούληση του Δημάρχου είναι να παύσουν να λειτουργούν οι γεωτρήσεις αυτές και έτσι είναι αδιάφορο αν αυτές καταστράφηκαν και δεν έχει νόημα να τις συντηρεί και να τις
επισκευάζει; Ιδού και το σχετικό δημοσίευμα με καταγγελία τριών τοπικών συμβούλων: "Τι γίνεται με τις γεωτρήσεις του Μπατσίου;"
Εντελώς τυχαίο επίσης είναι ότι ο δημόσιος λειτουργός που γνωμοδοτεί για το ρέμα της Πλούσκας, ο ίδιος παρεμβαίνει ανοικτά σε δημόσιο διάλογο σε τοπικό site υποστηρίζοντας τις θέσεις του, ο ίδιος κρίνει τη μελέτη του υδρογεωλόγου θέτοντας 19 καυτά ερωτήματα προς απάντηση, ο ίδιος υπάλληλος ανακαλεί το έγγραφο με τα σχετικά ερωτήματα προκειμένου να τα απαντήσει, όχι ο ελεγχόμενος μελετητής, αλλά ο ίδιος (!) και ο ίδιος πάλι υπάλληλος καλείται να αποφασίσει και ψηφίσει στο ΠΕΣΠΑ για τον ΧΥΤΥ. Τέτοιες συμπτώσεις…
Κλείνοντας θα δανειστώ το εξής ρητό «Το να λες ψέματα συνήθως επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, γιατί ο ψεύτης ωθείται να συνεχίζει τις αυταπάτες και να λέει καινούργια ψέματα για να καλυφθεί» και κατά τον Νίτσε «Δεν με ενοχλεί που είπες ψέματα, με ενοχλεί που από δω και πέρα δεν μπορώ να σε πιστέψω».
Δεν θα μπω στη διαδικασία να υπερασπισθώ τον εαυτό μου από τις επιθέσεις, την κινδυνολογία και τη λασπολογία που δέχομαι αυτό τον καιρό από τον Δήμαρχο και τους υπερασπιστές του (ευτυχώς είναι λίγοι). Δεν θα απολογηθώ, γιατί επιδιώκω να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και να προστατευθούν οι Ανδριώτες από εσφαλμένες επιλογές και μεθοδευμένες αποφάσεις, ειδικά στο φλέγον θέμα των απορριμμάτων, καθώς, λόγω της επερχόμενης συζήτησής του στο αρμόδιο όργανο της Αποκεντρωμένης, έχει εξαπολυθεί ένα κύμα απειλών και τρομολαγνείας, ώστε να εγκριθεί, υπό πίεση, η χωροθέτηση στην Πλούσκα.
Θα συνεχίσω να καταγγέλλω τα κακώς κείμενα με το όποιο πολιτικό κόστος, πιστός στον ρόλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ρόλος που μου επιβάλλει να επιδιώκω τη διαφάνεια και τον έλεγχο της διοικητικής δράσης, είτε αυτή αφορά τη δημοτική αρχή Σουσούδη, είτε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και στελέχη τους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του νησιού μας.
Η ενασχόλησή μου με τα δημοτικά δρώμενα δεν είναι αυτοσκοπός για εμένα, αλλά διάθεση προσφοράς και επιδίωξης λύσεων προς όφελος ό λ ω ν των δημοτών της Άνδρου.
Δείτε τα σχετικά βίντεο στο σύνδεσμο:
http://androstiszoismas.blogspot.gr/2018/02/blog-post_12.html
Γιάννης Γ. Καπάκης Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης