Συντονισμένες προσπάθειες για τον μνημειακό πλούτο γλυπτικής και αρχιτεκτονικής της Ερμούπολης

Αναγκαία η διάσωση των Ταφικών Μνημείων

Τι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη διάσωση και διατήρηση των Ταφικών Μνημείων που εκτίθεται στο Ορθόδοξο Νεοκλασικό Κοιμητήριο «Μαυσωλείο» της Ερμούπολης υπογράμμισε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Μαρίζα Αγγελοπούλου.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις εκτεταμένες φθορές των μνημείων με το πέρασμα των ετών, ο οποίες κέντρισαν την προσοχή και το ενδιαφέρον της από την πρώτη κιόλας στιγμής που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

«Η πολιτιστική κληρονομιά μας καταρρέει»

Όπως τόνισε, η σταδιακή καταστροφή έργων τέχνης αρχιτεκτονικής γλυπτικής του 19ου αιώνα, τα οποία αποτελούν πολιτιστικό αγαθό όχι μόνο για την Ερμούπολη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, κατέστησαν επιβεβλημένη την ανάγκη ενεργοποίησης για την εξεύρεση δραστικής λύσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος ήρθε σε επαφή με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών η οποία θα τον βοηθήσει στην επιστημονική τεκμηρίωση ορισμένων πραγμάτων που αφορούν στη διατήρηση των μνημείων. Τα μέλη της προτίθενται, επίσης, να διοργανώσουν μία ημερίδα στην Αθήνα, μέσα στους επόμενους μήνες με προσκεκλημένο τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, ο οποίος θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

Στη συνέχεια, η κ. Αγγελοπούλου επικοινώνησε με τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Αντώνη Συρίγο, ο οποίος εκδήλωσε άμεσα το ενδιαφέρον του. «Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί εξετάσαμε από κοινού το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομάς που καταρρέει. Μάλιστα ο ίδιος κατέθεσε σχετικό ερώτημα στη Βουλή και κατάφερε να αποσπάσει την υπουργική δέσμευση για τις ενέργειες που αναλογούν στο υπουργείο πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος της Επιτροπής Διάσωσης των Ταφικών Μνημείων του Αγίου Γεωργίου κατέστησε γνωστό ότι, αυτή τη στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού τα οποία αναμένουν την επικαιροποιημένη μελέτη για να την εγκρίνουν. «Απομένει λοιπόν να ορισθεί υπάλληλος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ο οποίος θα μεριμνήσει για την συγκρότηση του φακέλλου του έργου, την ανάθεση της μελέτης και την δημοπράτηση του αφού πάρουμε έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία με τον βουλευτή Κυκλάδων τον κ. Αντώνη Συρίγο που με την αποφασιστική του παρέμβαση στη Βουλή έθεσε το επείγον θέμα της διάσωσής τους στην Υπουργό Πολιτισμού. Τον ευχαριστώ δημοσίως εκ βαθέων».

Το «Μαυσωλείο της Ερμούπολης» σε ταινία animation

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπολης αναμένεται να αποτελέσουν και το θέμα μιας μικρού μήκους ταινίας animation, η οποία θα παραχθεί μελλοντικά από μαθητές της πόλης, που θα διδαχθούν σε βασικές τεχνικές pixilation και compositing και θα προσπαθήσουν να αναδείξουν κινηματογραφικά τον μνημειακό πλούτο γλυπτικής και αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων “animasyros” θα πραγματοποιηθεί  στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 εργαστήρι για μαθητές γυμνασίου με θέμα «Το μαυσωλείο της Ερμούπολης» και με εισηγήτρια την κ. Ελένη Μαυρή, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες θα παράγουν μια μοναδική ταινία ανιμέισον μικρού μήκους, χρησιμοποιώντας ιστορικά και αρχιτεκτονικά τεκμήρια για το μνημειακό σύνολο με στόχο την ευαισθητοποίηση της μαθητικής νεολαίας της Σύρου, ώστε να το κάνει ευρύτερα γνωστό στο διεθνές καλλιτεχνικό και γενικό κοινό με σκοπό να παράγει μια μοναδική ανιμέισον μικρού μήκους ταινία, την οποία θα φτιάξουν οι ίδιοι οι μαθητές.

Σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου, η δράση αυτή θα κάνει γνωστά τα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπολης στο ευρύ κοινό και θα ανοίξει το δρόμο στα παιδιά του νησιού για αντίστοιχες δημιουργικές δράσεις που συνδυάζουν τη διασκέδαση με τη γνώση και την ιστορία με τον πολιτισμό του νησιού.