Σφοδρή κριτική στο Δήμαρχο Σερίφου από τη Λαϊκή Συσπείρωση

“Απύθμενο θράσος από έναν “ετερόφωτο” Δήμαρχο”

  • Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15

Έντονη κριτική στον Δήμαρχο Σερίφου ασκεί η δημοτική αντιπολίτευση της Λαϊκής Συσπείρωσης, με βάση τα στοιχεία που αφορούν στον προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα του 2017.

Η κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου αναφέρεται σε προηγούμενες δηλώσεις του Δημάρχου του νησιού, Αντώνη Αντωνάκη, στην “Κοινή Γνώμη”, σχολιάζοντας τα λεγόμενά του ως ανακόλουθα σε σχέση με την άσκηση διοίκησης από πλευράς του.

Ιδού το έργο της Δημοτικής Αρχής Σερίφου για το 2017”

Ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίζονται στην αρχή κάθε χρόνου από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου αποτελούν τον καθρέπτη της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή του νησιού. Ιδιαίτερη αξία έχει όμως, να διαβάζει κανείς το Τεχνικό Πρόγραμμα μετά την λήξη του, γιατί αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής για τη χρονιά που έληξε. Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχίζοντας και φέτος την προσπάθειά της για αντικειμενική ενημέρωση του λαού του νησιού μας, για το έργο που εκτελέσθηκε από το Δήμο Σερίφου το 2017 δίνει στη δημοσιότητα απολογιστικά στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος 2017 και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Στον πίνακα εμφανίζονται τα έργα που είχαν προγραμματισθεί και εκείνα που υλοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα ποσά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα έργα που είχαν προϋπολογισθεί από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα αφού έτσι κι αλλιώς, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, από τα 6.000.000 ευρώ, που είχαν εγκριθεί με δικαιούχο το Δήμο Σερίφου, δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σερίφου προέβλεπε να διατεθεί συνολικά ποσό 1.500.000 ευρώ. Για το 2017 προέβλεπε να διατεθεί για έργα ποσόν 464.000 ευρώ και τελικά διατέθηκε το ποσόν των 86.000 ευρώ μόνο.

Συγκεκριμένα το προαναφερόμενο ποσό δαπανήθηκε για τα εξής έργα:

Δεξαμενή στο Γάνεμα 15.500 ευρώ, Προμήθεια Αεριστήρων 7.950 ευρώ, Συντήρηση Οδικού Δικτύου 15.600 ευρώ, Συντήρηση Αγροτικών Δρόμων 10.200 ευρώ, Διαμόρφωση χώρου Στάθμευσης Χώρας 29.760 ευρώ, Κατασκευή Αντιπλημμυρικών (Λιβαδάκια) 7.000 ευρώ.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται 42 ακόμα κωδικοί έργων με μηδενική δαπάνη.

Δήμαρχος Σερίφου: Η Λαϊκή Συσπείρωση προκαλεί αναταραχή και φόβο στο προσωπικό, και δε μας αφήνει να ασχοληθούμε με το παραγωγικό μας έργο”

Δύο συνεντεύξεις στην εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ της Σύρου έδωσε ο Δήμαρχος Σερίφου, 10 και 18 Ιανουαρίου 2018.

Γεμάτος κομπασμό και στις δύο συνεντεύξεις του ο Δήμαρχος Σερίφου μεταξύ άλλων, ως αιτία της μη παραγωγής έργου στο νησί, αναφέρει ότι:

Οι καταγγελίες τις αντιπολίτευσης δημιούργησαν καθυστερήσεις και προβλήματα. Απέσπασαν την προσοχή της Δημοτικής Αρχής από το ουσιαστικό και παραγωγικό της έργο. Καλλιέργησε αίσθηση φόβου και αναταραχής στο προσωπικό του Δήμου.

Με λίγα λόγια η ανυπαρξία έργου στο νησί, οφείλεται στις πρακτικές της αντιπολίτευσης η οποία εμποδίζει τη Δημοτική Αρχή να παράγει έργο. Δημιουργεί καθυστερήσεις, προβλήματα και αποσπά την προσοχή της Δημοτικής Αρχής απ’ το έργο της. Προκαλεί αίσθηση φόβου και αναταραχής στο προσωπικό του Δήμου.

Για όσους δεν ζουν στο νησί και διαβάζοντας τα όσα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ενδεχομένως να τον “λυπηθούν”, αφού αφήνει να εννοηθεί ότι έχει να κάνει με μια αντιπολίτευση “τρομοκράτη”.

Για όσους μένουν και δραστηριοποιούνται στο νησί γέλια, αγανάκτηση και οργή μπορεί να προκαλέσει ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι η αντιπολίτευση “σκορπώντας φόβο και τρόμο”, ακόμα και στο προσωπικό του Δήμου, τους εμποδίζει να υλοποιήσουν το έργο τους.

Χρειάζεται απύθμενο θράσος από έναν “ετερόφωτο” και αποτυχημένο στη συνείδηση του λαού της Σερίφου Δήμαρχο, για άλλη μια φορά, να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αλλά να επιδιώκει να φορτώσει στην αντιπολίτευση την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και την ευθυγράμμισή του με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Λέξη δεν είπε ο Δήμαρχος στις συνεντεύξεις του για την υποχρηματοδότηση των Δήμων.

Λέξη δεν ακούστηκε από τον Δήμαρχο για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική έναντι των Δήμων αφού έχουν ορκιστεί να την υλοποιούν.

Λέξη για τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες σε βάρος του νησιού και των κατοίκων του.

Λέξη για τις ευθύνες τους για την διάλυση των υποδομών του νησιού (ύδρευση, αποχέτευση κ.λ.π.).

Λέξη για την κατάρρευση των σχολικών κτιρίων.

Λέξη για τη μη απορρόφηση ούτε 1 ευρώ από τα 6.000.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί, με δικαιούχο το Δήμο Σερίφου, από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Λέξη για την πληρωμή 90.000 ευρώ σε πρόστιμα, μέσα σε ένα χρόνο από το ταμείο του Δήμου, οφειλόμενα στην ανεπάρκεια τους.

Λέξη για τη διοικητική κατάρρευση του Δήμου.

Λέξη για την κατάρρευση Δημοτικού κτιρίου.

Λέξη για τη διαφυγή εσόδων και φοροδιαφυγή από τη Λιμενική ζώνη Λιβαδιού.

Λέξη για τα μη εισπραχθέντα προηγουμένων ετών, που μαζί με τα διαγραφέντα, έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ.

Λέξη για την ανικανότητα τους να εκδίδουν και να εισπράττουν, τακτικά τους λογαριασμούς νερού και αποχέτευσης.

Λέξη για τη λειτουργία του Σφαγείου, το οποίο έχουν παραλάβει από το 2010.

Όσο για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου ο Δήμαρχος, το χαρακτηρίζει διαδικαστικό.

Υπενθυμίζουμε ότι και για το θέμα των εισπράξεων του Δημοτικού Λεωφορείου, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, είχε ισχυρισθεί, ότι την υπόθεση είχε “σκηνοθετήσει” ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στέλνοντας τους οδηγούς σε δίκη για υπεξαίρεση.

Για το Δήμαρχο πέρα βρέχει

Για την ανυπαρξία έργου στη Σέριφο δεν χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει πολύ για να αντιληφθεί. Είναι ορατό διά “γυμνού οφθαλμού” και από παντού έρχονται μηνύματα ανυπαρξίας έργου:

Από τους παράγοντες του επαρχείου και της περιφέρειας.
Από Δημοτικούς Συμβούλους που με κοινή επιστολή τους έχουν επισημάνει την ανυπαρξία έργου.
Από την πρώην αντιδήμαρχο η οποία σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, είχε καλέσει το Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του.
Από Δημοτικό σύμβουλο που έχει επισημάνει αδυναμίες στην λογιστική και την οικονομική λειτουργία του Δήμου.
Από εργαζόμενους που με επιστολές τους επισημαίνουν αδυναμίες στη Λειτουργία του Δήμου.
Για το Δήμαρχο όμως “πέρα βρέχει”, η αντιμισθία να πέφτει και τα πανηγύρια να αβγατίζουνε.
Για όλα φταίει η αντιπολίτευση.

Για το προσωπικό

Καλά θα κάνει ο Δήμαρχος να αφήσει εκτός αντιπαράθεσης το προσωπικό του Δήμου στο οποίο, όπως ισχυρίζεται, η αντιπολίτευση δημιουργεί φόβο και αναταραχή.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλλίτερα απ’ τον καθένα την Διοικητική “κατάρρευση” του Δήμου και τις αδυναμίες στη λειτουργία του, αφού πολλές φορές για μια υπογραφή ψάχνουν στα εορτολόγια, στα πανηγύρια και στις άλλες σας ασχολίες για να σας εντοπίσουν.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε με βάση τον όρκο που δώσαμε, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ανθρώπων που ζουν, δουλεύουν και δραστηριοποιούνται στη Σέριφο.