Συνάντηση εργασίας για την ανάδειξη και δημοσιοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης του εκπαιδευτικού κτιρίου του Μουστακείου Κληροδοτήματος

Προοπτικές αξιοποίησης του Μουστακείου κτιρίου

  • Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2018 - 12:30

To Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση εργασίας - workshop στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία διοργανώθηκε από το Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων, σε συνεργασία με το Κληροδότημα Π.Λ. Μουστάκα, με αντικείμενο την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού κτιρίου του Μουστακείου Κληροδοτήματος στην Πίσω Μεριά της Άνδρου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από το Κληροδότημα Π.Λ. Μουστάκα το μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής κ. Δημήτριος Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου, το μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής ο κ. Ιωάννης Ξανθός, Δικηγόρος και η κα. Βασιλική Αναγνωστοπούλου, Δικηγόρος του Κληροδοτήματος. Επίσης παρόντες ήταν ο κ. Γεώργιος Σπέης, Μηχανικός, κοινωνικός ανθρωπολόγος, ερευνητής & συγγραφέας λαϊκού πολιτισμού, η κα. Μαρία Ψαρρού, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, η κα. Ελένη Πολίτου, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού Άνδρου, ο κ. Ευάγγελος Παπαδάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο κ. Τάσος Δημαλέξης Δρ. Βιολογίας, ο κ. Νικόλαος Κουτσιανάς, ιδρυτής εταιριών Apivita & Apigea, κ. Λάζαρος Θεόφιλος, συνεργάτης Κληροδοτήματος.

Η συνάντηση περιλάμβανε τις παρακάτω εισηγήσεις:

  • Το μέλλον του Μουστάκειου Κληροδοτήματος και η σύνδεσή του με τον αγροδιατροφικό τομέα της Άνδρου. Δημήτρης Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου, Μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μουστάκειου Κληροδοτήματος.
  • Παρουσίαση της ως τώρα διαβούλευσης και των συμπερασμάτων της. Σωτήρης Μπόλης, Σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων, Project manager Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων.
  • Η βιωσιμότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των προτάσεων. Παναγιώτης Πάτρας, Εμπειρογνώμονας ανάπτυξης της υπαίθρου, Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων.
  • Μέλι και μελισσοτουρισμός στην πράξη. Θανάσης Αθανασάκης, Παραγωγός μελιού, Επισκέψιμο βιολογικό μελισσοκομείο ΔΙΑΣ, Κεφαλλονιά.
  • Γαστρονομικές κοινότητες και η γαστρονομία στο πιάτο σας! Γιώργος Πίττας, συγγραφέας περί γαστρονομίας, Ιδρυτής Greek Gastronomy Guide.

Στη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων κατατέθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου, αναφέρθηκαν τα μειονεκτήματα όπως το υψηλό κόστος συντήρησής του, η μεγάλη απόσταση από το λιμάνι και η δυσκολία στην αλλαγή χρήσης, και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε σχέση με την παράδοση και την δυναμική της περιοχής (ναυτική σχολή, χυμοποιείο, παραγωγή τυριού vegan με λεμόνι και όχι πυτιά, χώρος εκπαίδευσης στελεχών τουρισμού, πρόβλεψη για κοιτώνες εκπαιδευτών  κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προγράμματα LIFE που εφαρμόζονται στην περιοχή της Άνδρου και αφορούν την επαναχρησιμοποίηση των αναβαθμίδων με σκοπό τη βιωσιμότητα της περιοχής καθώς και στις δυνατότητες αξιοποίησης  χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 (Μέτρο 16 «Συνεργασία», τοπικό πρόγραμμα LEADER /CLLD).

Ενδιαφέρουσες για την αξιοποίηση του κτιρίου του  Μουστάκειου Κληροδοτήματος ήταν η παρουσίαση του κ. Αθανασάκη με το παράδειγμα του επισκέψιμου μελισσοκομείου καθώς και του κ. Πίττα ο οποίος  πρότεινε το κτίριο να σχετιστεί με την ανάδειξη του κυκλαδίτικου γαστρονομικού πολιτισμού με έμφαση στην τοπική γαστρονομία, λειτουργώντας ως έδρα της “Τοπικής γαστρονομικής κοινότητας” και ως σηματοδότης του πολιτιστικού και τουριστικού προφίλ της περιοχής.

Συνοψίζοντας τις απόψεις και τις ιδέες  που διατυπωθήκαν  ο κ. Λοτσαρης  αναφέρθηκε στην Ανδριώτικη συνεργασία, στην ανάγκη κάλυψης των λειτουργικών εξόδων, στα δεδομένα και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν  από τα προγράμματα LIFE και στον σκοπό του κτιρίου που είναι η εκπαίδευση.

Καταλήγοντας το εκπαιδευτικό κτίριο του Μουστάκειου Κληροδοτήματος θα πρέπει να είναι βιώσιμο, να ικανοποιεί ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, να ενισχύει την ταυτότητα της περιοχής.

Με βάση τις προτάσεις των δυο συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και τα αποτελέσματα – συμπεράσματα που θα συναχθούν από την υλοποίηση της 3ης συνάντησης στην Άνδρο, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018,  θα εκπονηθεί η μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του εκπαιδευτικού κτιρίου του Μουστάκειου Κληροδοτήματος.