Τιμητική βράβευση για τον Δήμο Άνδρου στα «Greek Green Awards 2018»

  • Δευτέρα, 5 Μαρτίου, 2018 - 13:19

Βραβείο στην κατηγορία «προστασία περιβάλλοντος-προστατευόμενες περιοχές» απέσπασε ο Δήμος Άνδρου, στο πλαίσιο της απονομής των Βραβείων της Αυτοδιοίκησης «Greek Green Awards 2018» με θέμα «Βέλτιστες Πρακτικές Οργανισμών και Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία».

Η τιμητική αυτή διάκριση για τον Δήμο μας δόθηκε την πρώτη ημέρα της έκθεσης «Verde Tec», σε ειδική εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης βράβευσαν τις βέλτιστες πρακτικές από τους ΟΤΑ για την εφαρμογή Τεχνολογιών Περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κυκλική οικονομία.  

Ο Δήμος Άνδρου βραβεύτηκε για τις δράσεις του στον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας πράσινων υποδομών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού και των κατοίκων του και το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σούσουδης, o οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι στο “Verde Tec Forum ” που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά. Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δήμου Άνδρου και των δημοτών του, την επιτροπή αξιολόγησης των “GREEN GREEK AWARDS 2018” για αυτήν την τιμητική διάκριση, που μας κάνει υπερήφανους και μας γεμίζει με δύναμη να συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας». Παράλληλα, ο κ. Σουσούδης έδωσε συγχαρητήρια στους εμπνευστές και οργανωτές αυτής της καταπληκτικής έκθεσης γιατί, όπως είπε: «… μέσα από την απονομή βραβείων για τις βέλτιστες πρακτικές των δήμων μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε δίπλα στις εξελίξεις».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Άνδρου έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή, με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως τόνισε ο κ. Σουσούδης, ο Δήμος Άνδρου έχει, ήδη, υποβάλει πρόταση στον Ε.Ο.Χ. και μέσα στις μελλοντικές δράσεις του συμπεριλαμβάνεται η υποβολή νέων προτάσεων.

Το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018, δεύτερη ημέρα της έκθεσης «Verde Tec», παρουσίασε εισήγηση, εκπροσωπώντας τον Δήμο Άνδρου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου κα Ελένη Πολίτου, μιλώντας στην ενότητα με θέμα «Από τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην κυκλική οικονομία». Η κα Πολίτου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που πραγματοποιείται στην Άνδρο και αφορά την επανακαλλιέργεια των αναβαθμίδων με στόχο την τόνωση του πρωτογενή τομέα.

«Το έργο αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση για επανακαλλιέργεια, ενός εξέχοντος στοιχείου του μεσογειακού τοπίου, των αγροτικών αναβαθμίδων, που είναι πανελληνίως γνωστές ως πεζούλες και στην Άνδρο ως αιμασιές. Άμεσος σκοπός του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών (οικονομικών, πολιτισμικών, οικολογικών) που θα προκύψουν από μια τέτοια προοπτική. Να δημιουργηθεί και εφαρμοσθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το λειτουργικό σχήμα “Συμμετοχική Επιστασία Γης”, με σκοπό την παραγωγή τοπικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε αναβαθμίδες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η 2η διεθνής έκθεση «Verde Tec» πραγματοποιήθηκε το τριήμερο από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου 2018, στο εκθεσιακό κέντρο ΜΕC της Παιανίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της ΚΕΔΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Παρόντες εκ μέρους της Κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων, υπηρεσιακοί παράγοντες της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν ενεργά στο συνεδριακό πρόγραμμα του «Verde Tec Forum».