Ανοιχτά εκπαιδευτικά σεμινάρια, για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών, παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός παραλιών στο Δήμο Μυκόνου

«Να επαναφέρουμε την καθαρότητα των νερών»

Την επιμόρφωση των νέων, αλλά και των παλαιότερων, σχετικά με την ιδιαίτερη σημασία της διατήρησης της καθαριότητας, τόσο στις παράκτιες περιοχές, όσο και στις θάλασσες, επιδιώκει ο Δήμος Μυκόνου, με τη συνδιοργάνωση υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών.

Στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αυριανών πολιτών, με απώτερο σκοπό την παγίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε την – για ακόμη μία φορά – συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία All For Blue, μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθούν ανοικτά εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπως επίσης υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός παραλιών.

Περιβαλλοντική δράση και οφέλη στην… προβολή

Προκειμένου ο Δήμος Μυκόνου να προάγει τα κοινωνικά συμφέροντα και τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα των κατοίκων του και ιδιαίτερα των παιδιών, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση, για συνδιοργάνωση δράσεων της All For Blue, με εκπαιδευτικά σεμινάρια και παράκτιο / υποβρύχιο καθαρισμό στον Δήμο Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα, η διοργάνωση περιλαμβάνει:

  • Από δύο έως τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε νηπιαγωγεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, ναυτικούς ομίλους, κατασκηνώσεις, ανοιχτά προς όλους

  • Έναν ολοήμερο παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό σε παραλία επιλογής του Δήμου

  • Παρουσίαση του διακριτικού σήματος του Δήμου στο πρόγραμμα των δράσεων, καθώς και στην ιστοσελίδα του All For Blue, ως επίσημος υποστηρικτής

  • Καταγραφή των δράσεων από επαγγελματικό συνεργείο σε βίντεο, το οποίο ο Δήμος μπορεί να δημοσιοποιήσει, τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του, όσο και στα social media

  • Επαγγελματίες δύτες, από την All For Blue, οι οποίοι θα μεταβούν στο Δήμο Μυκόνου, για τον υποβρύχιο καθαρισμό

  • Αναμνηστικά μπλουζάκια, για όλους τους εθελοντές, που θα συμβάλλουν στον καθαρισμό

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δήμου Μυκόνου, τα σεμινάρια που διοργανώνονται, στόχο έχουν:

  • Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά

  • Να ενημερώσουν για το βυθό και τα πλάσματά του

  • Να έρθουν οι συμμετέχοντες όσο πιο κοντά γίνεται στον υποβρύχιο κόσμο

  • Να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για το περιβάλλον

Η διάρκεια των σεμιναρίων αναμένεται να είναι περίπου 90 λεπτά, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν δίπλωμα παρακολούθησης, από παγκόσμιο οργανισμό. Οι δε συμμετέχοντες και στον καθαρισμό, μπορούν να λάβουν ένα ακόμη δίπλωμα, δωρεάν, ως επισφράγιση της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας.

Καταμέτρηση, διαχωρισμός και καταγραφή των απορριμμάτων

Αξίζει να σημειωθεί, πως η All For Blue είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Μύκονο, καθώς, αφενός η ιδρύτριά της, κ. Κατερίνα Τοπούζογλου, δραστηριοποιείται στο νησί, ενώ τα μέλη της έχουν συμβάλλει ξανά, ενεργά, με τη βοήθεια εθελοντών, στην απομάκρυνση απορριμμάτων από τις παραλίες του νησιού των ανέμων.

Η AllForBlue είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρία και ως αποστολή της, έχει την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. «Με τους παραλιακούς και υποβρύχιους καθαρισμούς μας φιλοδοξούμε να επαναφέρουμε την καθαρότητα των νερών – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς της γης. Με τα εκπαιδευτικά μας σεμινάρια στοχεύουμε να ενημερώσουμε τις μελλοντικές γενιές για την τεράστια σημασία των καρχαριών σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα που κινδυνεύει, προετοιμάζοντας έτσι τους αυριανούς πολίτες για μία μεγάλη πρόκληση: Τη διατήρηση της μεγαλύτερης πηγής ζωής στον πλανήτη», επισημαίνουν τα μέλη στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί, εκπληρώνονται, με την οργάνωση καθαρισμών παραλιών και θαλασσών σε συνεργασία με την παγκοσμίου δράσης εταιρία «Project Aware», Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και Δημόσιους Φορείς, με καινοτόμες τακτικές που αποσκοπούν στην πλήρη καταμέτρηση, τον επιμελή διαχωρισμό και την επίσημη καταγραφή των σκουπιδιών που συλλέγονται, σε παγκόσμια βάση δεδομένων.

Οι παράκτιοι καθαρισμοί πραγματοποιούνται όχι μόνο από τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, αλλά και από εθελοντές, μαθητές, δημότες, ενώ οι υποβρύχιοι καθαρισμοί, από την κ. Τοπούζογλου προσωπικά, σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες δύτες. Οι συμμετέχοντες (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, δημότες, εθελοντές και επαγγελματίες) συγκεντρώνονται στην τοποθεσία προς καθαρισμό, όπου πραγματοποιείται ο καθαρισμός της παραλίας με γάντια μίας χρήσης και ειδικές απόχες. Κατόπιν, τα απορρίμματα που έχουν εξαχθεί από τη θάλασσα συγκεντρώνονται, ζυγίζονται και καταγράφονται, ενώ αολουθεί επιμελής διαχωρισμός σκουπιδιών ανά είδος (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κλπ.) με τη βοήθεια των εθελοντών και του συνεργαζόμενου Φορέα. Τα σκουπίδια συγκεντρώνονται ξεχωριστά και μεταφέρονται στον ενδεδειγμένο τόπο, προκειμένου να ανακυκλωθούν, με τη βοήθεια του Δήμου.