Το ΤΑΙΠΕΔ «ανοίγει» τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και του «Ξενία Κύθνου» από ιδιώτες

Από τον… Όθωνα, στους επενδυτές

Της Ευαγγελίας Κορωναίου
  • Δευτέρα, 2 Απριλίου, 2018 - 06:19

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός, αναφορικά με την αξιοποίηση του ακινήτου «Ξενία Κύθνου», καθώς και των υπολοίπων εγκαταστάσεων του ξενοδοχιακού συγκροτήματος και των ιαματικών πηγών, που βρίσκονται στο νησί της Κύθνου, από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ανακοίνωσε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ακίνητο «Ξενία Κύθνου». Το ακίνητο «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» αφορά σε οικόπεδο έκτασης 7.018,40 τ.μ. με δύο ιαματικές πηγές και κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα υδροθεραπευτήριο, όπως επίσης και ένα ημιτελές κτίριο για υδροθεραπείες.

«Νέο κεφάλαιο στην προσέλκυση επενδύσεων»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου για 99 έτη. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση και θα ξεκινήσει στις 2 Απριλίου 2018 με την ανάρτηση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς στην ιστοσελίδα του Ταμείου, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11/6/2018.

Στο ίδιο δελτίο Τύπου δε, αναφορά γίνεται στη μακρά ιστορία της Κύθνου, όσον αφορά στις ιαματικές πηγές και την λουτροθεραπεία. Στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών με μαρμάρινους λουτήρες, ενώ από το 1845 η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία στο νησί.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος, δήλωσε σχετικά, πως «με την αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου της Κύθνου ανοίγουμε νέο κεφάλαιο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναδεικνύοντας άγνωστες ομορφιές της χώρας μας και αναβαθμίζοντας ιστορικά κτίρια. Παράλληλα γινόμαστε πόλος έλξης για τον ποιοτικό τουρισμό και προσδίδουμε στην ανάπτυξη μια νέα προοπτική».

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά τη γνώση της ύπαρξης των ιαματικών πηγών από την αρχαιότητα, την σπουδαιότητα και τον θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών της Κύθνου διαπίστωσαν πρώτοι οι γερμανοί ιατροί και χημικοί, που κατέφτασαν στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα. Κατόπιν δικών τους συστάσεων και μετά από επιστημονική μελέτη, οικοδομήθηκε η δεξαμενή της πηγής των Αγίων Αναργύρων το 1838, αφού πρώτα, το 1830 και το 1833, πραγματοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις που απέδειξαν τις ιαματικές δυνατότητες των πηγών. Τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών, όπως προαναφέρθηκε, είχε αναλάβει ο βασιλικός αρχιτέκτονας Χριστιάνος Χάνσεν (Christian Hansen), σε συνεργασία με τον βοηθό του, Laurent, ο οποίος ήταν και αυτός, που μετά την έγκριση των σχεδίων με βασιλικό διάταγμα, προχώρησε στην κατασκευή τους. Το κτίσμα του Υδροθεραπευτηρίου ολοκληρώθηκε το 1857 και ενώ αργότερα κατασκευάστηκε και το παρακείμενο κεραμοσκεπές νεοκλασικό κτίριο, με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.

«Αλλάζουν τα δεδομένα του τουρισμού στο νησί»

Ευχάριστη εξέλιξη για το νησί κα την τουριστική του ανάπτυξη, χαρακτηρίζει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και του ακινήτου «Ξενία», ο δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, η αξιοποίηση του φυσικού αυτού πλούτου της Κύθνου, υπήρξε επιδίωξη της δημοτικής αρχής, από την αρχή της θητείας της, ενώ μάλιστα, σε αρχικό στάδιο, βούλησή της ήταν οι πηγές και το κτιριακό συγκρότημα, να έλθουν στην κυριότητα του Δήμου, ωστόσο αυτό αποδείχτηκε ανέφικτο. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει, η αξιοποίησή τους, μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κρίνεται επωφελής για την κοινωνία του νησιού και την τουριστική του ανάπτυξη εν γένει, καθώς έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον, από σοβαρούς και επιτυχημένους επενδυτές.

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Γαρδέρης, «στόχος αυτής της διοίκησης, από το 2014 ήδη, όταν ξεκινήσαμε, ήταν, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Πιτσιόρλα, η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων, καταλήξαμε στο διά ταύτα. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε και βρίσκεται εν εξελίξει, ενώ απ’ ό,τι γνωρίζω υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και κυρίως επενδυτές του εξωτερικού».

Όπως εξήγησε, το έκδηλο ενδιαφέρον, σχετικά με την αξιοποίηση του «Ξενία» και των πηγών, ήταν προφανές και σε ημερίδα επενδυτών, στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής. «Τις προάλλες, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήμουν ομιλιτής σε ημερίδα, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου κι εκεί παρέστησαν αρκετοί επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών», ανέφερε, εκφράζοντας την πίστη, πως θα υπάρξει αίσια έκβαση στο θέμα, ώστε να δοθεί πνοή στο νησί γενικότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαρδέρη, «αναμφίβολα θα προσελκύσει κόσμο, καθώς πλέον θα μιλάμε για μία μονάδα, που θα λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο. Δεν θα είναι κάτι το εποχιακό. Εξαρτάται, βέβαια, πάντα από το πλάνο του κάθε επενδυτή και τη στοχοθεσία του, προκειμένου να πούμε με σιγουριά τι θα σημαίνει αυτή η αξιοποίηση για το νησί. Πάντως, σίγουρα αλλάζουν τα δεδομένα, όσον αφορά στο κομμάτι “τουρισμός” στην Κύθνο και στην προσέλευση επισκεπτών. Πόσο δε μάλλον, στην κατεύθυνση του ιαματικού τουρισμού».

Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης, πως και από την πλευρά του Δήμου Κύθνου, έχουν υπάρξει και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ενέργειες, προκειμένου να προωθηθεί και να επικοινωνηθεί ο φυσικός πλούτος και οι πόροι του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πηγές. «Εμείς πάντα κοιτάζουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, άσχετα αν δεν είμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ. Δεν παύει όμως να είναι πάνω στον τόπο μας και να μας ενδιαφέρει η αξιοποίησή του. Άλλωστε, είμαι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, ακριβώς για αυτό το λόγο. Όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούμε να δώσουμε μία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο. Επιδιώξαμε στην αρχή, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να το φέρουμε στην κατοχή του Δήμου, ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό και ως εκ τούτου, εγκαταλείψαμε αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε, πως το καλύτερο δυνατό σενάριο, για τις πηγές, είναι η αξιοποίησή του από έναν ιδιώτη επενδυτή».

Τέλος, ο κ. Γαρδέρης έκλεισε, υποστηρίζοντας, πως «σε γενικές γραμμές, είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχουν αρκετοί σοβαροί και αξιόλογοι επενδυτές, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο ακίνητο και να “εκτοξεύσουν” τον τουρισμό στην Κύθνο, που ήδη έχει αναπτυχθεί και κινείται με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια».

Ετικέτες: