Δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ για το εργατικό ατύχημα στην Τήνο

"Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά"

  • Κυριακή, 13 Μαΐου, 2018 - 14:10

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στην απόφαση των εργαζομένων στα απορριμματοφόρα του Δήμου Τήνου να μην ανέβουν σε οχήματα που δεν έχει  πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους.

Καθοριστική ήταν από την πρώτη στιγμή η παρέμβαση της παράταξης της ΔΑΣ ΟΤΑ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

  • με ανακοίνωσή της στις 30/4/2018 ανέδειξε την πραγματική αιτία του  εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στην Τήνο με αποτέλεσμα να το θάνατο δυο εργαζόμενων και τον τραυματισμό ενός (με τον ένα από τους τρεις να είναι συμβασιούχος απλήρωτος από τον Ιούνη του 2017): «Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΕΕ και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλειά μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας. Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα».
  • Αντιπροσωπεία της ΔΑΣ ΟΤΑ στις 3 και 4 Μάη επισκέφτηκε το νησί, παρευρέθηκε στις κηδείες των εργαζομένων που έχασαν την ζωή τους στο εργατικό δυστύχημα. Επισκέφτηκε τους χώρους του αμαξοστασίου και αποκάλυψε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και στα οχήματα του δήμου και στις συνθήκες εργασίας. Πραγματοποίησε  παράσταση στη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα στο Δήμαρχο , όπου έθεσε όλα αυτά τα ζητήματα απαιτώντας να πάρει άμεσα μέτρα προκειμένου να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Του δήλωσε ότι μαζί με τη κυβέρνηση έχει τη κύρια ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του.
  • Έστειλε επιστολή  προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Η επιστολή στον υπουργό

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει τα εξής:

«Κύριε υπουργέ η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων φέρει ακέραια την ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα. Είναι καθαρό, τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Οι 30 νεκροί συνάδελφοι μας δεν ήταν θύματα της “κακιάς ώρας” ή της “κακιάς στιγμής” όπως προσπαθείτε να μας πείσετε. Ήταν θύματα της δικής σας πολιτικής που θέλει να βλέπει ως κόστος την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει κόκκινο δεν φταίνε οι συνάδελφοι. Φταίτε εσείς.

Για το ότι τα οχήματα δεν περνούν τους απαραίτητους ελέγχους. Φταίτε εσείς.

Το ότι οι συνάδελφοι μας δεν διαθέτουν τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Φταίτε εσείς.

Απαιτούμε:

  • Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες.
  • Ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών σύμφωνα με τους κανονισμούς να μην κινείται κανένα όχημα.
  • Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν την λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Διασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού για κάθε εργασία με πλήρη συστήματα ασφαλείας».

Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα με τη χρήση μόνο όσων μηχανημάτων  πιστοποιήθηκαν κατάλληλα για χρήση και των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί δείχνουν στην πράξη  την αναγκαιότητα  να περάσουμε σε αντεπίθεση με την  οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία μας, με ταξικό προσανατολισμό, χωρίς εφησυχασμούς, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φόβο.         

Ετικέτες: