Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Μ. Βουτσίνου για τις φθορές στα δέντρα του Γαλησσά

Επηρμένη αντιμετώπιση των φθορών

Με αποπροσανατολιστική διάθεση εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μ. Βουτσίνος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τις φθορές που προκλήθηκαν στα παραθαλάσσια δέντρα στην παραλία του Γαλησσά, κατά την πρόσφατη διαδικασία καθαρισμού της παραλίας.

Με εύκολες μεταθέσεις του θέματος από την πραγματική του διάσταση σε πιο ελαφριά αντιμετώπιση και με υπαινιγμούς περί εμμονικής κριτικής σε όποιες ενέργειες αφορούν στον Γαλησσά, ο Αντιδήμαρχος δεν μπόρεσε να κρύψει την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα περιβάλλοντος, με νωπή ακόμη την υπόθεση εκρίζωσης των σκίνων στην ίδια περιοχή προ έτους, η οποία βρίσκεται στο στάδιο δικαστικής διερεύνησης.

Το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την ελάσσονα μειοψηφία, από την πλευρά της οποίας αν και είχε εγγράφως ζητηθεί να παραστεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά, για να δώσει απαντήσεις, όσο και ο κηπουρός του Δήμου, προκειμένου να αποτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε, δεν υπήρξε η σχετική ανταπόκριση, με τη Δημοτική Αρχή να αρκείται στην παροχή ενημέρωσης από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας.

Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων

Όσον αφορά στο ότι «ενοχλούνται κάποιοι για ότι και να γίνει (στον Γαλησσά)», όπως υποστήριξε ο κ. Βουτσίνος και επειδή με το θέμα που προέκυψε πέρυσι με την άκρως παράνομη εκρίζωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, όσο και με την φετινή νέα πρόκληση καταστροφής στα συγκεκριμένα δέντρα ασχολήθηκε και ανέδειξε μόνο η «Κοινή Γνώμη», καλό θα ήταν ο κ. Αντιδήμαρχος να μην θεωρεί ότι με μισόλογα που φωτογραφίζουν εμμονές μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις.

Όταν αναδεικνύονται δημοσιογραφικά παράνομοι, παράτυποι ή κακοί χειρισμοί από τους έχοντες θέσεις ευθύνης, με βλαπτικό αποτέλεσμα για το κοινωνικό σύνολο και για το περιβάλλον της οποιαδήποτε περιοχής, αυτό γίνεται προκειμένου να αναδειχθεί, ο υπό ενστάσεις, τρόπος που ασκούν τα καθήκοντα τους και προς υπεράσπιση των όσων οι ίδιοι, «ελαφρά τη καρδία», καταστρέφουν.

Αλλού το πρόβλημα αλλού οι αναφορές

Πέραν αυτού, ο Αντιδήμαρχος έκανε αναφορά στο κλάδεμα των αρμυρικιών, όπως αυτό γίνεται κάθε χρόνο, την περίοδο της άνοιξης, συγκρίνοντας το ήπιο κλάδεμα που πραγματοποιήθηκε στα δέντρα των παραλιών της Σύρου σε σχέση με τις πιο έντονες ενέργειες που γίνονται στα δέντρα παραλιών γειτονικών νησιών, προσκομίζοντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες, ενώ τόνισε ότι υπήρξε η σχετική αδειοδότηση για την συγκεκριμένη ενέργεια.

Άστοχη, αν όχι σκόπιμα παραπλανητική, η σχετική αναφορά του Αντιδημάρχου, όταν δεν υπήρξε η παραμικρή αμφισβήτηση για τη νομιμότητα κλαδέματος των δέντρων, αλλά αντιθέτως υπήρξε παραδοχή λήψης της σχετικής άδειας από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία και φυσικά η καταστροφή των αρμυρικιών επ’ ουδενί δεν σχετίζεται με το κλάδεμα τους.

Παράλληλα δε, καλό θα ήταν ο κ. Βουτσίνος, αφού επέδειξε τόση σπουδή για την προσκόμιση φωτογραφιών από άλλα νησιά, να προσκόμιζε και τις φωτογραφίες που καταγράφουν τις φθορές που προκλήθηκαν στα δέντρα στο δικό του νησί, οι οποίες ήδη είχαν δημοσιοποιηθεί, για να γίνει η πραγματική σύγκριση, που ο ίδιος επικαλέστηκε.

Η ανάδειξη του θέματος βαφτίστηκε διαφωνία

Σε ότι αφορά στον καθαρισμό που πραγματοποιήθηκε στην παραλία με το συγκεκριμένο μηχάνημα, ο Αντιδήμαρχος, πιστός σε μία ξεπερασμένη λαϊκίστικη πολιτική προσέγγιση, επιχείρησε και αυτό να το παρουσιάσει ως εμμονική αντιμετώπιση, λέγοντας ότι «κάποιοι, το γεγονός ότι ήρθε για πρώτη φορά ακτοκαθαριστής στη Σύρο, ενοχλήθηκαν. Τι να κάνουμε. Είμαστε 28 χιλ. κάτοικοι σε αυτό το νησί…πάντα κάποιοι θα διαφωνούν».

Σε ότι αφορά στην «Κοινή Γνώμη», η οποία και ανέδειξε το θέμα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν διατυπώθηκε η παραμικρή διαφωνία ως προς τον καθαρισμό, αλλά στο ότι δεν μπορεί η μία ενέργεια, για τον κάθε σκοπό που αυτή εξυπηρετεί, να προσφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα, λειτουργώντας παράλληλα επιβαρυντικά σε κάτι άλλο, το οποίο αντιθέτως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με περισσότερη ευαισθησία.

Αναφερόμενος ο κ. Βουτσίνος στην καταγγελία ιδιώτη προς τη Δασική Υπηρεσία, δύο υπάλληλοι της οποίας μετέβησαν στο σημείο της παραλίας, είπε ότι «από την αυτοψία δεν προέκυψε ότι έγινε κάποια καταστροφή περιβαλλοντική ή κάποια βλάβη στην ανάπτυξη των δέντρων».

Σχετικά με τη διαπίστωση της κατάστασης από τους υπαλλήλους της αρμόδιας Υπηρεσίας, εκ μέρους του ιδιώτη που προχώρησε στην καταγγελία και υποδέχθηκε τους δύο υπαλλήλους στο σημείο, υποστηρίχθηκε ότι η αυτοψία περιορίστηκε στα καλάμια που κόπηκαν κατά το πέρασμα του μηχανήματος ακτοκαθαρισμού, τα οποία δεν αποτελούν περιβαλλοντικό στοιχείο άξιο προστασίας και όχι στις εκτεταμένες φθορές των δέντρων.

Εμφανή δείγματα πολιτικής αλαζονείας

Η δε απαξίωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, με τρόπο που έχει αποδείξει ότι γενικώς αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα, έγινε περισσότερο εμφανής όταν υποστήριξε ότι «Εάν γρατζουνίστηκε κάποιο δέντρο ή αν βγήκε έξω μία ρίζα από τις εκατό που έχει το κάθε δέντρο ή αν έσπασαν δύο τρία κλαδιά, αυτό δεν είναι ούτε περιβαλλοντική καταστροφή ούτε επηρέασε στην ανάπτυξη κανενός δέντρου, για να κάθομαι εγώ σήμερα να απολογούμαι στην ελάσσονα μειοψηφία».

Μόνο που η απολογία προϋποθέτει την ύπαρξη κατηγορητηρίου, με τον κ. Βουτσίνο να προδίδεται από τα ίδια του τα λεγόμενα, όταν οι αναφορές του στο θέμα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν στο πλαίσιο μία απλής ενημέρωσης εκ μέρους του.  

Κατέληξε δε αναφέροντας με έμφαση ότι κάθε έργο γίνεται κατόπιν απαίτησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, όμως πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν όμως μικρές μειοψηφίες και αντιδραστικά άτομα να καθορίσουν την πολιτική μιας Δημοτικής Αρχής και τον τρόπο ζωής μιας κοινωνίας».

Μόνο που η έπαρση της εξουσίας, δεν αφήνει περιθώρια αναγνώρισης και διάκρισης των φωνών που αντιτίθενται σε ενέργειες εξυπηρετήσεων και ελέγχου των αυθαίρετων παρεμβάσεων των διοικούντων, υιοθετώντας μία αντιμετώπιση παρωχημένων πολιτικών αποπροσανατολισμού.