Σήμερα η έναρξη του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο με αφίξεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Περιφερειακό Συνέδριο με απουσίες και κινητοποιήσεις

Χωρίς τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα και με παρουσία διαδηλωτών στους δρόμους της Ερμούπολης, θα πραγματοποιηθεί το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο, σήμερα και αύριο, με κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται στο νησί προκειμένου να συζητηθεί η “υπόθεση” της παραγωγικής ανασυγκρότησης στον ιδιαίτερο νησιώτικο χώρο του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στις Κυκλάδες.

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων κι έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έρχεται απροκάλυπτα να δηλώσει την υποβάθμιση της Σύρου, αφού όχι μόνον υπήρξε διάσπαση του Περιφερειακού Συνεδρίου εκ μέρους της κυβέρνησης, με την έναρξή του να γίνεται στη Ρόδο, αλλά συνεχίστηκε η ίδια προκλητική στάση, καθώς η διεξαγωγή του στις Κυκλάδες ξεκίνησε από τη Νάξο την 1η Ιουνίου.

Βάσει του επίσημου προγράμματος που έχει γνωστοποιηθεί για το διήμερο της 5ης και 6ης Ιουνίου, στη Σύρο θα βρίσκονται στελέχη της κυβέρνησης, Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς, ενώ την κεντρική εκδήλωση του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στο νησί, θα “κλείσει” με την ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή αύριο, στις 6 το απόγευμα έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Ερμούπολης, πολλοί Σύλλογοι, Σωματεία και κομματικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προκειμένου να διαδηλώσουν υπέρ των διεκδικήσεων και των αιτημάτων τους.

Πρέπει εξ αρχής να σημειωθεί, πως, αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα ισχύσουν και τις δύο ημέρες διεξαγωγής του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο, στο πλαίσιο των προβλεπομένων των σχετικών πρωτοκόλλων των αρμόδιων Αρχών, με φόντο την παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

 

Υπουργικές αφίξεις με φόντο τη νησιωτικότητα και “κλείσιμο” από τον Γ. Δραγασάκη

Ειδικότερα, η κήρυξη της έναρξης του Περιφερειακού Συνεδρίου πραγματοποιείται σήμερα στις 17.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Ερμής”, με τις δύο ομιλίες του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου.

Αμέσως μετά, στις 18.00 θα πραγματοποιηθούν οι δύο πρώτες παράλληλες απογευματινές συνεδρίες. Η πρώτη θα γίνει στο ξενοδοχείο “Ερμής” με θέμα “Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο”, όπου και θα μιλήσουν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας, ο ΓΓ Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο ΓΓ Λιμένων, Χρήστος Λαμπρίδης καθώς και ο ΓΓ Αιγαίου, Γιάννης Γιανέλλης – Θεοδοσιάδης.

Η δεύτερη παράλληλη συνεδρίαση θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (18.00 – 21.00) και θα αφορά στα Πολιτισμικά αγαθά, το τουριστικό προϊόν και τις αθλητικές υποδομές.

Σε αυτήν την απογευματινή συνεδρία θα τοποθετηθούν η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής. Σημειώνεται πως οι παρεμβάσεις των προσκεκλημένων φορέων θα ακολουθήσουν των ανωτέρω ομιλιών.

Επιπλέον, την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, παρομοίως θα αναπτυχθούν οι συνεδρίες και στους δύο χώρους του ξενοδοχείου “Ερμής” και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Πιο αναλυτικά, το διάστημα 11.00 – 14.00 στο ξενοδοχείο “Ερμής” θα υπάρξει η μεσημβρινή συνεδρία για τις υποδομές και τις πολιτικές στην Υγεία, στην οποία θα μιλήσουν ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο αναπληρωτής ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα, με ομιλητές τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, τον Υφυπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα και τον ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή.

Μετά από το διάλειμμα μισής ώρας, στις 14.30 ξεκινούν οι δύο απογευματινές συνεδρίες, οι οποίες και θα διαρκέσουν ως τις 17.30.

Στο ξενοδοχείο “Ερμής” θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία για την ενεργειακή πολιτική, την περιβαλλοντική προστασία και τη δημόσια περιουσία, με ομιλητές τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη καθώς και τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργού, Σωκράτη Φάμελλο, ενώ θα τοποθετηθούν η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και ο ειδικός γραμματέας υδάτων, Ιάκωβος Γκανούλης.

Ταυτόχρονα, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων θα υπάρξει η συζήτηση για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη δημόσια διοίκηση, με ομιλητές τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και τον ΓΓ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Έως και την έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που θα ακολουθήσει στις 18.30 στο θέατρο “Απόλλων”, έχει προβλεφθεί χρόνος για διμερείς συναντήσεις. Το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στις Κυκλάδες, θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 19.30.

 

Διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις για την παρουσία του “κυβερνητικού θιάσου”

Υποδοχή με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις επιφυλάσσει ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας στα κυβερνητικά στελέχη, με αρκετά Σωματεία, Συλλόγους, παρατάξεις της αντιπολίτευσης και μέλη εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών ομάδων και πλευρών να έχουν ανακοινώσει ήδη το “ραντεβού” τους για το απόγευμα της Τετάρτης (18.00) στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Ειδικότερα, μέχρι χθες, αργά το απόγευμα που “έκλεισε” το σημερινό φύλλο, σε κινητοποίηση καλούσε η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Κυκλάδων, επισημαίνοντας λακωνικά στη ανακοίνωσή της πως, “Διαδηλώνουμε μαζί με τους άλλους εργαζομένους ενάντια στις κυβερνητικές φιέστες, για την ανατροπή της πολιτικής συνέχισης των μνημονίων”.

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και το περιεχόμενο του κοινού καλέσματος αγωνιστικής διαμαρτυρίας που εξέδωσαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και ΤΔ ΠΕΤ- ΟΤΕ Κυκλάδων για το απόγευμα της Τετάρτης (18.00) στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

“Έρχεται και στη Σύρο ο κυβερνητικός θίασος για το 15ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, για να προπαγανδίσει το παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης»” σημειώνουν μεταξύ άλλων, τονίζοντας επιπλέον στην ανακοίνωσή τους πως, Η κυβέρνηση έχει υπογράψει συγκεκριμένους αντιλαϊκούς στόχους μέχρι το μακρινό 2060” κι ως εκ τούτου, όπως προσθέτουν “Εμείς, ως σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, αρνηθήκαμε από την αρχή την όποια συμμετοχή μας τόσο στις προπαρασκευαστικές όσο και σ’ αυτές καθαυτές τις εργασίες του συνεδρίου”. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δε, “Πρόκειται για ένα συνέδριο που, ενώ παρουσιάζεται με μανδύα αριστεροπασπαλισμένο με μπόλικη δήθεν "κοινωνική πολιτική", στόχο έχει να βάλει μπροστά στο φουλ τις μηχανές για να σπρώξει δυναμικά μπροστά την ανάπτυξη, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό, την Ενέργεια, το Εμπόριο, τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες”. Πρόκειται όπως συμπληρώνουν παρακάτω για ένα συνέδριο “που μεταφράζεται σε διαχείριση εξαθλίωσης της ζωής μας, αφού ούτε καν διανοούνται ν' αλλάξουν τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα, παρά μόνο προς το χειρότερο”.

Ασκώντας καυστική κριτική στη στάση της κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο, θέτουν επί τάπητος συγκεκριμένα παραδείγματα. Ιδιαιτέρως θίγουν και το θέμα των μετακινήσεων στο νησιώτικο χώρο, εξηγώντας πως, “Η μετακίνηση, ακτοπλοϊκή ή αεροπορική των νησιωτών, είναι πανάκριβη και όποτε βολεύει το ακτοπλοϊκό μονοπώλιο ή την αεροπορική εταιρεία. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι στο πλαίσιο της φαγωμάρας μεταξύ των εφοπλιστικών εταιρειών, εμποδίστηκε η δρομολόγηση επιπλέον πλοίων στις γραμμές των Κυκλάδων. Άλλωστε εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα έχουν αποδοθεί στους ακτοπλόους εφοπλιστές ως επιδοτήσεις στις λεγόμενες άγονες γραμμές, ενώ ετοιμάζονται και άλλες με το πρόσχημα του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου»”. Οι ίδιοι απευθυνόμενοι “στα λαϊκά στρώματα και στα μέλη σωματείων και συλλόγων”, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας “ανάπτυξη όχι στα μέτρα των λίγων”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος εκπέμπει και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καλώντας με τη σειρά του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τετάρτης (18.00) στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τονίζοντας σε γενικό επίπεδο πως, “Τη «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζουν κυβέρνηση, κόμματα των μνημονίων, βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες, τη ζούμε κάθε μέρα. Είναι ανάπτυξη για τους λίγους και προϋποθέτει τσακισμένα δικαιώματα για τους πολλούς. Για μας, ανάπτυξη σημαίνει μετρήσιμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων στη βάση της κάλυψης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι πολιτικές που αφορούν αποκλειστικά τα ποσοστά κερδοφορίας μεγάλων επιχειρήσεων”.

Υποστηρίζοντας πως θεωρούν “εμπαιγμό” τον “δήθεν διάλογο” που επιδιώκει η κυβέρνηση γνωστοποιούν τέλος, πως, “Ενώνουμε τη φωνή μας και με τους εργαζόμενους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου που αγωνιούν για τη διατήρηση της ειρήνης και με τους οποίους τίποτα δεν μας χωρίζει, αντίθετα μας ενώνουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα και αγώνες ενάντια στους πολεμοκάπηλους και όσους πλουτίζουν σε βάρος των πολλών”.

Σε κινητοποίηση καλεί και ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) ταυτόχρονα με τις προαναφερθείσες πλευρές και Σωματεία, προτάσσοντας τις ανάγκες της Σχολής τους όσον αφορά στην ομαλή πορεία τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως επισημαίνουν τα προβλήματα που βιώνουν σε επίπεδο μη λύσης του χρόνιου προβλήματος της στέγασής τους στο νησί, αποτελούν συνέπεια της μη δυνατότητας εξασφάλισης πόρων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις τεράστιες περικοπές σε καιρούς μνημονίων, δηλώνοντας ακόμη πως τάσσονται κατά των μνημονιακών πολιτικών συνολικά. “Η ιεράρχηση των επιχειρηματικών αναγκών για αύξηση των κερδών τους μέσα στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, πάνω από τις λαϊκές ανάγκες, έχει φτάσει σε σημείο να υποχρηματοδοτούνται και να υπολειτουργούν η Υγεία και η Παιδεία, ενώ παράλληλα δαπανώνται υπέρογκα ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, πλειστηριάζονται οι πρώτες κατοικίες συμπολιτών μας, ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά και οι δημόσιοι χώροι” σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Φοιτητικός Σύλλογος, θίγοντας ειδικότερα και τα θέματα που συνδέονται με το στρατόπεδο της Σύρου, το οποίο υπήρχε υπόσχεση παλαιότερα να δοθεί προς ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. “Η τρέχουσα Δημοτική Αρχή, και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν συμφωνήσει στην αξιοποίηση του στρατοπέδου κυρίως από ιδιώτες, παραχωρώντας μόνο ένα μικρό τμήμα του στο πανεπιστήμιο, που δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές μας ανάγκες, και αρπάζοντας στην ουσία την υπόλοιπη δημόσια έκταση από την τοπική κοινωνία” δηλώνουν κατηγορηματικά, ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή τους. “Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο αγώνας απέναντι σε όσους εφαρμόζουν πολιτικές που δυσχεραίνουν τις ζωές μας. Παλεύουμε για α. Αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία, β. Αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης - δωρέαν σίτιση/στέγαση, υποδομές που να καλύπτουν το εύρος των ακαδημαϊκών, και μη, αναγκών μας, γ. Πτυχία με αξία και δ. Αξιοποίηση του στρατοπέδου από το πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία”.

Tέλος, η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στη Σύρο κάνει λόγο για “άφιξη του κυβερνητικού θιάσου στο νησί της Σύρου”, υποστηρίζοντας πως, κόντρα σε όσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά κλιμάκια περί “δίκαιης ανάπτυξης”, “η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του αστικού συστήματος”.

Παρομοίως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σύρου γνωστοποιεί πως θα συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τετάρτης στις 6 το απόγευμα, αφού όπως υποστηρίζει “Είναι η εξοργιστική ρητορεία μιας «ανάπτυξης» δίπλα και ταυτόχρονα με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την παράδοση της λαϊκής κατοικίας σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους και την μετατροπή της χώρας σε ένα σύγχρονο εργασιακό «Άουσβιτς»”.

Όπως σημειώνει καταλήγοντας, “Ο κόσμος της εργασίας δεν έχει θέση σε κυβερνητικές φιέστες εξαπάτησης του λαού. Υπό αυτή την προοπτική θεωρούμε, ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κρίσιμη την κοινή δράση των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς του νησιού και απευθύνουμε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ανένταχτους αγωνιστές) για συντονισμό και δράση με σκοπό τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που καλούν πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και σωματεία την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 18.00”.

 

Ερμούπολη: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το Περιφερειακό Συνέδριο και στο πλαίσιο της παρουσίας και παραμονής των κυβερνητικών στελεχών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατά το τρέχον διήμερο, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με την αστυνομική δύναμη της Σύρου να έχει ενισχυθεί όχι μόνον από τα άλλα νησιά του Ν. Αιγαίου, αλλά και από την Αθήνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αφίξεις αστυνομικών δυνάμεων εντάσσονται στο πλαίσιο των προβλεπομένων για την ασφάλεια των προσώπων της κυβέρνησης (Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων), βάσει των οποίων λειτουργεί η πλευρά της Αστυνομίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την τάξη στη λειτουργία της πόλης και την απρόσκοπτη διεξαγωγή των συνεδριών τόσο στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, όσο και στο ξενοδοχείο “Ερμής” και στο θέατρο “Απόλλων”.

Ιδιαίτερο προγραμματισμό έχει και η Λιμενική Αρχή Σύρου με ευθύνη της το παραλιακό μέτωπο και ειδικότερα κατά τις πρωινές – σημερινές - αφίξεις των προσώπων της κυβέρνησης, αλλά και κατά τη διεξαγωγή των κινητοποιήσεων το απόγευμα της Τετάρτης.

Προς ενημέρωση δε, της τοπικής κοινωνίας σχετικά με προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα που θα ισχύσουν σήμερα και αύριο έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις από την Αστυνομία, τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Σχετικά με τις αλλαγές στην “καρδιά” της πόλης, επισημαίνονται τα παρακάτω: “Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στη Σύρο κατά τη διεξαγωγή του «15ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση». Ειδικότερα δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση: α) την 05-06-2018 και από ώρες 16:00 έως 22:00 πέριξ του δημοτικού θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ», β) την 05-06-2018 και από ώρες 16:00 έως 23:00 έξωθεν του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, γ) την 06-06-2018 και από ώρες 11:00 έως 23:00 πέριξ του δημοτικού θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και δ) την 06-06-2018 και από ώρες 15:00 έως 21:00 επί των οδών Σουρή, Απόλλωνος και πλατείας Τσιροπινά. Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα Επισήμων, ΕΛ.ΑΣ., Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. και Λ.Σ.”.

Επιπλέον, εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου και βάσει της απόφαση του Λιμενάρχη Σύρου, γνωστοποιούνται τα παρακάτω: “Απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων στους xώρους  όπου αυτή  προβλέπεται, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την υφιστάμενη οριζόντια και κάθετη σήμανση, στην πλατεία Κανάρη, από Τρίτη 5-6-2018 και ώρα 06:00 έως  Πέμπτη 7-6-2018  και ώρα 06:00.”.