Με ομόφωνη θετική απόφαση του ΠΕΣΠΑ αδειοδοτείται το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία, για την Άνδρο

Άνοιξε ο δρόμος για το ΧΥΤΥ της Άνδρου

  • Δευτέρα, 25 Ιουνίου, 2018 - 06:25

Θετικές εξελίξεις για την υπόθεση του ΧΥΤΥ Της Άνδρου, κατόπιν των εγκρίσεων που έλαβαν οι περιβαλλοντικοί όροι, με τον Δήμο Άνδρου να διατυπώνει την ικανοποίηση του, με παράλληλα αναφορά στις διαδικασίες που έπονται για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Μετά από συνεχή προσπάθεια και πολύ αγώνα,  η πολυπόθητη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου είναι πλέον γεγονός! Ένα έργο που ζητάει η τοπική μας κοινωνία περισσότερα από 25 χρόνια αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Ένα έργο, που είχαμε υποσχεθεί ότι θα φέρουμε εις πέρας με όποιο κόστος. Αυτό το έργο πνοής για το νησί μας, χρειάστηκε πολλά χρόνια διαδικασιών, μελετών, διαβουλεύσεων, γνωμοδοτήσεων, αντιφάσεων, εντάσεων, ενστάσεων, υπομονής, επιμονής, αισιοδοξίας, αλλά κυρίως πίστης στην εξεύρεση λύσης του μεγαλύτερου προβλήματος που ταλαιπωρεί το νησί μας.  

Αλλαγές στη Νομοθεσία (Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων), αλλαγές σε Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, αλλαγή σε χρηματοδοτικά προγράμματα (από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020). Ο χώρος του έργου, με την ομόφωνη απόφαση του ΠΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου κρίθηκε κατάλληλος. Τα μέλη του, αφού έλαβαν υπόψη όλες τις απόψεις και αφού εκτίμησαν όλα τα στοιχεία, αποφάσισαν θετικά για τη χωροθέτηση του έργου.

Τα στοιχεία προέκυψαν από:

1. τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

2. τις επιστημονικές εκθέσεις πανεπιστημιακών καθηγητών κύρους και με εξειδίκευση στο αντικείμενο του έργου, στους οποίους είχε απευθυνθεί ο Δήμος

3. τις επιπρόσθετες ειδικές μελέτες και ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του έργου από τη Δημοτική Αρχή

4. όλες τις θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας

5. τις τεκμηριωμένες απόψεις του Δήμου Άνδρου

Η σημερινή δημοτική αρχή, θέλοντας να εξασφαλίσει τη μέγιστη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την πλήρη και απόλυτη περιβαλλοντική διασφάλιση του έργου, αφού μελέτησε διεξοδικά όλες τις πιθανές εξελίξεις, διενήργησε εκ νέου διαβούλευση για τη θέση του έργου του ΧΥΤΥ το 2014, στην αρχή της θητείας της.

Ο Δήμος Άνδρου μετά την εκ νέου επιβεβαίωση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την ισχυροποίηση, βελτίωση και εμπλουτισμό της υπάρχουσας μελέτης, προχώρησε σε σειρά επιπλέον υποστηρικτικών μελετών/αυτοψιών/ανασκαφών/επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο για ανάλογο έργο. Όλες αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν σήμερα και στον πλέον δύσπιστο την περιβαλλοντική και τεχνική ορθότητα της επιλεγείσας θέσης της χωροθέτησης.

Παράλληλα, διασφαλίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου και έχει κατατεθεί σε επίσημη πρόσκληση του ΕΣΠΑ 2014-2020 τον Δεκέμβριο του 2016 χρηματοδοτική πρόταση για τον ΧΥΤΥ και τη Μονάδα προ-επεξεργασίας απορριμμάτων. Σήμερα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, βρίσκεται σε ανοιχτή διαδικασία η αξιολόγηση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, προκειμένου να διασφαλίσει ο Δήμος τον ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου, προχώρησε το 2016 σε μερικό επανασχεδιασμό με βάση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και το νέο ΠΕΣΔΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους του κυττάρου του ΧΥΤΥ, προς όφελος της ανακύκλωσης, με τη διαλογή στην πηγή και τη μηχανική επεξεργασία προ της υγειονομικής ταφής.

«Αφήνουμε πίσω μας τις πρακτικές και τους «παράγοντες» που μας οδήγησαν σε πολυετείς καθυστερήσεις»

Για την απόφαση αυτή, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης ανέφερε σχετικά:

«Έπειτα από όλες αυτές τις συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, έπειτα από τους κλυδωνισμούς, που υπέστη η δημοτική αρχή για να προχωρήσει σε λύση, αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος, με την ομόφωνη απόφαση του ΠΕΣΠΑ, δρομολογείται, πλέον, οριστικά η λύση του θέματος της χωροθέτησης ΧΥΤΥ Άνδρου με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο και προχωράει απρόσκοπτα η ένταξη του.

Ένα 100% ώριμο έργο μπαίνει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2018 ώστε να γίνει η δημοπράτηση και συμβασιοποίησή του το 2019, για να καταστεί λειτουργικό έως το 2021.

Ευχαριστούμε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου μας, τους αιρετούς και συνεργάτες, οι οποίοι άντεξαν και αψήφησαν τις όποιες δυσκολίες για την εξεύρεση της λύσης. Ευχαριστούμε τις κρατικές υπηρεσίες, τα Υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ- ΓΓ Συντονισμού Αποβλήτων), που με ρεαλισμό, έπραξαν το σωστό και συνέβαλαν θετικά, είτε αρχικά είτε την ύστατη στιγμή στην επίλυση του μείζονος αυτού θέματος για το νησί μας.

Ευχαριστούμε και την αιρετή Περιφέρεια, που στήριξε τις θεσμικές διαδικασίες και αποφάσεις του Δήμου, το μελετητικό γραφείο «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές» με διεθνή εμπειρία στο αντικείμενο, με την τεκμηριωμένη και άρτια τεχνικά και περιβαλλοντικά μελέτη τους, τους ειδικούς καταξιωμένους επιστήμονες καθηγητές κ.κ. Σ. Παυλίδη, Ε. Λέκκα, Κ. Βουδούρη και Α. Ανδρεόπουλο, οι οποίοι στήριξαν με  επιστημονική τεκμηρίωση την αρτιότητα και καταλληλότητα του έργου, τη Νομική Σύμβουλο Δρ Α. Καλλία, που αποδέχτηκε το αίτημά μας και ανέλαβε με απόλυτη επιτυχία την υπόθεση της θεσμικής θωράκισης του Δήμου.

Πρωτίστως, όμως, ευχαριστούμε όλους τους πολίτες και συλλόγους της Άνδρου, που εκφράζοντας τη γνήσια αγωνία τους, διεκδίκησαν από κοινού με τον Δήμο το αυτονόητο για το νησί, ένα νησί καθαρό, με περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, που θα σέβεται τους Ανδριώτες και τους επισκέπτες του.

Προχωράμε και αφήνουμε πίσω μας εκείνες τις πρακτικές και εκείνους τους «παράγοντες» τόσο εντός, όσο και εκτός του νησιού μας, που μας οδήγησαν σε πολυετείς καθυστερήσεις και μας ενέπλεξαν με χρονοβόρα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Προχωράμε στα επόμενα βήματα, έχοντας μαζί μας τον λαό της Άνδρου, για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου πνοής, ενός έργου που διασφαλίζει την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού μας».

Ετικέτες: