Ο Δήμος Πάρου και το Πυροσβεστικό σώμα ενημερώνουν και συμβουλεύουν

  • Τρίτη, 31 Ιουλίου, 2018 - 15:23

Λόγω  της θερινής περιόδου και της επικείμενης αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 4 /2012 και με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010, οι ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός οικισμών και σε απόσταση μέχρι εκατό  (100) μέτρων από τα όρια τους, έχουν την μέριμνα για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού τους.

 

Παρακαλούμε όπως καθαρίσετε το οικόπεδο σας από οποιοδήποτε εύφλεκτο υλικό  μπορεί να δημιουργήσει πυρκαγιά, όπως οι μπάλες σταχιού, καθώς λόγω της ξηρής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τις ελλείψεις βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα, εγκυμονεί υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά.

 

Σε περίπτωση αδιαφορίας και μετά από τις σχετικές συστάσεις, επιβάλλεται  πρόστιμο πενήντα (50)λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου και βεβαιείται εις βάρος τους ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό, ενώ υποβάλλεται και μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα .

 

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι τα φυτικά υπολείμματα που θα προκύψουν από τον καθαρισμό των οικοπέδων σας , είστε υποχρεωμένοι να τα μεταφέρετε με δικά σας μέσα στο ΧΥΤΑ Πάρου, όπου πραγματοποιείται θρυμματισμός φυτικών υπολειμμάτων για επαναχρησιμοποίηση τους από τους πολίτες ή διάθεσή τους σε επιτρεπτούς αποδέκτες.

 

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας για την αποφυγή τυχόν συμβάντων που μπορεί να προκαλέσουν δημόσιο κίνδυνο. Ακολουθούν σχετικές οδηγίες

 

 

Για την αποτελεσματικότερη προετοιμασία του Δήμου Πάρου και των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών έχει συνταχθεί και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σχέδιο ετοιμότητας και ενεργειών για την αντιμετώπιση κινδύνων και εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων, Χιονοπτώσεων και Παγετού, Σεισμικών Φαινομένων, Θαλάσσιας Ρύπανσης και Πυρκαγιών,   καθώς και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.

            Αντικειμενικοί στόχοι του Μνημονίου είναι ο προσδιορισμός των ρόλων και των  αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων Φορέων αναλόγως τη φάση κινητοποίησης και η συντονισμένη δράση αυτών στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης και της αναγγελίας για την έγκαιρη κινητοποίηση του μηχανισμού με στόχο την καταπολέμηση τους σε αρχικό στάδιο.