Δημόσια ενημέρωση της επικεφαλής του συνδυασμού “Δύναμη Προόδου” για τις εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα του νησιού

Παραίτηση της αντιπολίτευσης στον Δήμο Κιμώλου

  • Τετάρτη, 1 Αυγούστου, 2018 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 1 Αυγ. 2018 - 20:00

Με μία δημόσια ενημέρωση η επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Δύναμη Προόδου», Αργυρώ Λογοθέτη, αντιπολίτευση στο Δήμο Κιμώλου, επεξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, στοχοποιώντας ευθέως τον Δήμαρχο για τις πρακτικές που ακολουθεί, οι οποίες και οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αντίδρασης και διαμαρτυρίας.

Όπως ενημερώνει σχετικά η κ. Λογοθέτη, κατά τη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου 2018 υπέβαλε προφορικά την παραίτησή της από το αξίωμα της δημοτικής συμβούλου, την οποία στη συνέχεια κατέθεσε και γραπτώς.

Με έμφαση επισημαίνει ότι η παραίτηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη λιποταξίας ή όπως αλλιώς επιλέξει οποιοσδήποτε κακοπροαίρετος να την ερμηνεύσει. Αντιθέτως αποτελεί ύστατη πράξη αντίδρασης και διαμαρτυρίας για την απαξιωτική στάση και αντιμετώπιση που έχει υιοθετήσει, εξ αρχής, ο Δήμαρχος και τα μέλη της παράταξής του απέναντι στο έργο και το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Στάση ή οποία είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα χρόνια τώρα να παρεμποδίζεται η τέλεση των καθηκόντων της αντιπολίτευσης, παρά τις έντονες και συνεχείς επισημάνσεις και διαμαρτυρίες της τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς.

Δηλώνει για τις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής έναντι της αντιπολίτευσης ότι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκρύψουν έγγραφα, να παρέχουν ελλιπή πληροφόρηση και ενημέρωση, να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και πολλά άλλα, γεγονός που προκαλεί το ερώτημα, αλήθεια τί φοβόντουσαν ή τι ήθελαν να αποκρύψουν;

Χαρακτηριστικές ενέργειες

Πιο συγκεκριμένα ως παράταξη μέχρι τη στιγμή της παραίτησης:

α. Είχαμε ζητήσει αντίγραφο του βιβλίου εισερχομένων ώστε να έχουμε πλήρη ενημέρωση για τα εισερχόμενα έγγραφα στο Δήμο και μας αρνήθηκαν ζητώντας να αιτηθούμε συγκεκριμένα έγγραφα διότι υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Προσωπικά δεδομένα σε δημόσια έγγραφα πρώτη φορά συναντώ. Και εν πάση περιπτώσει δεν μας ενδιέφεραν ποτέ τα προσωπικά δεδομένα του Δημάρχου. Εμείς ζητήσαμε να έχουμε πληροφόρηση για τα επίσημα έγγραφα που αφορούν τα θέματα του δήμου ώστε να επιτελέσουμε με τον καλύτερο τρόπο το έργο μας και όχι για να κάνουμε κουτσομπολιό πεζοδρομιακού ή κομμωτηριακού επιπέδου.

β. Είχαμε καταθέσει προφορική πρόταση και ζητώντας επανειλημμένως να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία συνεδρίασης μία φορά το μήνα ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι εργάζονται ή και κατοικούν εκτός νησιού, (τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στις δύο παρατάξεις άλλωστε), ώστε να παρίστανται στις συνεδριάσεις πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ δεκτό. Δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία με την αιτιολογία ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Εναλλακτικά είχαμε ζητήσει να λαμβάνουν την πρόσκληση, τα μέλη που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, δέκα ημέρες νωρίτερα από την ημέρα της συνεδρίασης ώστε να προγραμματίζουν εγκαίρως τις μετακινήσεις τους. Ούτε αυτό όμως έγινε δεκτό. Αντιθέτως είχαν οριστεί συνεδριάσεις ακόμα και σε ημέρες κατά τις οποίες τα πλοία ήταν δεμένα λόγω απεργίας.

γ. Είχαμε ζητήσει επανειλημμένως να μας δίνονται εγκαίρως και όχι τελευταία στιγμή, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που αφορούν τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στις συνεδριάσεις και κυρίως ότι έχει να κάνει με οικονομικά στοιχεία. Κάτι που φυσικά ποτέ δεν έγινε.

δ. Είχαμε ζητήσει να έχουμε πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, στην σχετική προπαρασκευαστική διαδικασία κατάρτισής του οποίου ποτέ δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε καταθέτοντας τις προτάσεις μας και είχαμε διαμαρτυρηθεί εντόνως πολλάκις για την ελλιπή και μη έγκαιρη πληροφόρηση και αποστολή στοιχείων ώστε να επιτελέσουμε τον νομοθετικά κατοχυρωμένο και υποχρεωτικό ελεγκτικό ρόλο μας ως οφείλαμε.

ε. Είχαμε αιτηθεί γραπτώς στοιχεία και έγγραφα τα οποία είτε δεν μας δόθηκαν ποτέ είτε μας δόθηκαν επιλεκτικά.

στ. Είχαμε καταθέσει επανειλημμένως τη διαφωνία – ένστασή μας στην τακτική των απευθείας αναθέσεων με απόφαση δημάρχου, πρακτική την οποία ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμαρχος.

ζ. Είχαμε οριστεί ως μέλη επιτροπών παραλαβής έργων, εργασιών κ.λ.π. οι οποίες δεν λειτούργησαν ποτέ ή τουλάχιστον εμείς δεν κληθήκαμε ποτέ σε καμία συνεδρίασή τους και δεν έχουμε υπογράψει ποτέ κανένα σχετικό πρακτικό.

η. Είχαμε καταθέσει προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν ή δεν τέθηκαν καν σε συζήτηση όπως η πρότασή μου να αιτηθεί ο Δήμος στο Δ.Σ. του Αφεντακείου Ιδρύματος, την παραχώρηση του ακινήτου στο νησί, με σκοπό την επαναλειτουργία του γηροκομείου. Πρόταση την οποία εδώ και περίπου ένα χρόνο κατέθεσα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόταση, την οποία ουδέποτε προώθησε ο Δήμαρχος αποφασίζοντας μόνος του. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα διάβασα ότι το Δ.Σ. του Αφεντακείου Ιδρύματος έχει έρθει σε συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμο για την αλλαγή χρήσης. Εμείς ουδέποτε κληθήκαμε σε ανάλογη συνάντηση ούτε μας ζητήθηκε να καταθέσουμε την άποψή μας με οποιονδήποτε τρόπο, προφορικό ή γραπτό.

Προφανώς η συμμετοχή μας κρίθηκε περιττή ή μη θεμιτή. Αλήθεια, ποιος φοβάται την διαφάνεια και το δημόσιο διάλογο σε ένα τόσο σημαντικό θέμα;

θ. Είχαμε θέσει εξ αρχής και πολλάκις το θέμα της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών. Και αυτό όμως έχει πέσει στο κενό. Σημειωτέον ότι από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει καμία απομαγνητοφώνηση ούτε έχουμε κληθεί να υπογράψουμε ποτέ κανένα πρακτικό συνεδρίασης ούτε της Οικονομικής Επιτροπής ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εμείς είμαστε καθαροί”

Η παράταξη της αντιπολίτευσης, αιτιολογώντας μάλιστα τη στάση της και αναλύοντας πλήρως τις θέσεις της, ανέφερε πως, “Εξ αρχής της εκλογής μας δηλώσαμε ότι θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον τόπο υιοθετώντας μια στάση δημιουργικής και όχι στείρας αντιπολίτευσης όπως γινόταν ως τότε για το θεαθήναι. Και αυτό πράξαμε εντοπίζοντας και επισημαίνοντας προβλήματα τόσο καθημερινά π.χ διαρροές στο δίκτυο αποχέτευσης κ.α. όσο και λειτουργικά”.

Επισημαίνοντας μάλιστα πως για σημαντικά θέματα, στην πρόσφατη συνεδρίαση, δεν έλαβαν τα μέλη της απαντήσεις, η επικεφαλής, γνωστοποίησε την απόφαση της παραίτησής τους.

“Εμείς δεν τα έχουμε κάνει πλακάκια με κανέναν ούτε ειδικευόμαστε σχετικά με άλλα δομικά υλικά. Είμαστε καθαροί” ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα της αφαλάτωσης, προσθέτοντας γενικότερα πως, “Στην πορεία μας έως σήμερα επιδιώξαμε να έχουμε ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο. Αυτό φαίνεται τόσο από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τα θέματα που ήρθαν για συζήτηση και λήψη αποφάσεων και τον τρόπο που τα ψηφίσαμε ή όχι, όσο και από τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει άλλοτε προφορικά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και άλλοτε γραπτά”.

Ως εκ τούτου και “με αφορμή τα γεγονότα της 14ης Απριλίου, μετά την άρνηση του δημάρχου και των συμβούλων του να συζητήσουμε και να λάβουμε αποφάσεις για τα παρακάτω μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν το νησί μας: α. Εγκατάσταση της μονάδας Αφαλάτωσης, β. Αίτηση αλλαγής χρήσης του κτιρίου του Αφεντακείου Ιδρύματος, γ. Νεοσύστατος φορέας διαχείρισης Πάρκου Κυκλάδων, δ. Γεωθερμία, ε. Αποπεράτωση λιμανιού Ψάθης, στ. Απομαγνητοφώνηση Πρακτικών”, η ίδια συμπλήρωσε πως, “το ποτήρι ξεχείλισε και μη δυνάμενη να συνεχίσω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να παρέχω τις υπηρεσίες μου οι οποίες απορρέουν από το αξίωμα αυτό, υπ’ αυτές τις συνθήκες, υπέβαλλα την παραίτησή μου και κάλεσα όλα τα μέλη της παράταξής μου τα οποία συμμετείχαν ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο να πράξουν το ίδιο”.

Η ανακοίνωση της παράταξης κλείνει δε, διευκρινίζοντας πως, “Όπως έχω ενημερώσει τα μέλη της παράταξής μου στην περίπτωση που κάποιο μέλος επιλέξει να παραμείνει ή να αποδεχτεί τη θέση Δημοτικού Συμβούλου, έχοντας κάθε δικαίωμα να το πράξει άλλωστε, τότε θα πρέπει να το κάνει ως ανεξάρτητο και όχι ως μέλος της Δύναμης Προόδου”.