Αναφορά του Δημάρχου Μυκόνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου για τη δρομολόγηση λύσεων σχετικά με την πάταξη παράνομων πράξεων και της εγκληματικότητας στο νησί

“Δεν λάβαμε ούτε απάντηση για στελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας”

Στη Δικαιοσύνη κατέφυγε ο Δήμαρχος Μυκόνου προκειμένου να ζητήσει τη δρομολόγηση λύσεων σχετικά με την αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των Σωμάτων Ασφαλείας στο νησί με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας και των παράνομων ενεργειών από ομάδες Ρομά, μετά από αναπάντητες συνεχείς παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδια Αρχή και Υπουργείο, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου.

Ο Κώστας Κουκάς προχώρησε στην κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου το βράδυ της 31ης Ιουλίου, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για μη επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας και του Λιμενικού στο νησί των ανέμων, σε μία περίοδο που όχι μόνον φθάνουν εκατομμύρια επισκέπτες στο νησί για να απολαύσουν με ασφάλεια τις διακοπές τους, αλλά παρατηρείται κι έξαρση του φαινομένου των αξιόποινων πράξεων από ομάδες Ρομά, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει.

Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει ενταθεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε και στην “Κοινή Γνώμη”, την ίδια στιγμή που η Μύκονος, όπως κάθε καλοκαίρι, αποτελεί την βιτρίνα της χώρας και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει “πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού” με μέριμνα της Πολιτείας.

Νέα απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Αναπάντητο αίτημα της Δημοτικής Αρχής

Η απόφαση του κ. Κουκά προέκυψε σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Μυκόνου στις 9 Ιουλίου του 2018 με θέμα “Συζήτηση περί της αστυνόμευσης και της πάταξης παράνομων δραστηριοτήτων και εγκληματικότητας στο νησί της Μυκόνου”, όπου και όπως φαίνεται στο περιεχόμενο της αναφοράς προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, “αποφασίσθηκε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, η παρέμβαση του Δήμου Μυκόνου προς τις αρμόδιες αρχές για την καλύτερη αστυνόμευση του νησιού αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες αλλοδαπών Ρομά {…}”.

Η εν λόγω συνεδρίαση δε, ακολούθησε των οκτώ εγγράφων – παρεμβάσεων προς τα Αρχηγεία των αρμόδιων Αρχών και προς τα αρμόδια Υπουργεία, αφού στο σύνολό τους έμειναν χωρίς απάντηση.

“Υπήρξε συνεχής αλληλογραφία και παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής στα αρμόδια Υπουργεία, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και μόνο για το έτος 2018 έχουμε αποστείλει τις κάτωθι επιστολές, με τις οποίες ζητάμε την άμεση στελέχωση του Α.Τ. Μυκόνου και του Λιμεναρχείου αλλά και την αύξηση των πεζών περιπολιών” αναφέρει ο Κώστας Κουκάς, απαριθμώντας με σαφήνεια τις παρεμβάσεις που έγιναν εντός του τρέχοντος έτους.

Α. Η με αριθμ. πρωτ. 884/05-02-2018 επιστολή με θέμα «Άμεση ανάγκη στελέχωσης του Α.Τ. Μυκόνου, ιδίως για την τουριστική περίοδο», με αποδέκτη τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, συγκοινοποιούμενη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στην Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά, στον Αργηγό της ΕΛ.ΑΣ., στο Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Ν. Αιγαίου, στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Αιγαίου, στο Α.Τ. Μυκόνου, στους Βουλευτές Ν. Κυκλάδων.

Β. Η με αριθμ. πρωτ. 4632/16-05-2018 επιστολή με θέμα «Αυξημένες ανάγκες πεζής και εποχούμενης περιπολίας για την τουριστική σεζόν 2018», με αποδέκτες τον Διοικητή του Α.Τ. Μυκόνου, τον Λιμενάρχη Μυκόνου, συγκοινοποιούμενη στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου και στην 6η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ. – Ε. ΑΚΤ. Γ. Η με αριθμ. πρωτ. 5483/12-06-2018 επιστολή με θέμα «Άμεση ανάγκη για απόσπαση αστυνομικών στο Α.Τ. Μυκόνου – Παροχή διαμονής», με αποδέκτη τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, συγκοινοποιούμενη στην Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά, στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, στο Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Ν. Ελλάδος, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, στο Α.Τ. Μυκόνου και στους Βουλευτές Ν. Κυκλάδων. Δ. Η με αριθμ. πρωτ. 5772/19-06-2018 επιστολή με θέμα «Αυξημένες ανάγκες πεζής και εποχούμενης περιπολίας για τη θερινή σεζόν 2018» με αποδέκτη τον Διοικητή του Α.Τ. Μυκόνου, συγκοινοποιούμενη στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Αιγαίου. Ε. Η με αριθμ. πρωτ. 5810/19-06-2018 επιστολή με θέμα «Αυξημένες ανάγκες πεζής και εποχούμενης περιπολίας για τη θερινή σεζόν 2018» με αποδέκτη τον Λιμενάρχη Μυκόνου, συγκοινοποιούμενη στην 6η Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. ΣΤ. Η με αριθμ. πρωτ. 6218/29-06-2018 επιστολή με θέμα «Άμεση ανάγκη για απόσπαση αστυνομικών με εμπειρία στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας στο Α.Τ. Μυκόνου – Παροχή διαμονής – Α’ ΥΠΟΜΝΗΣΗ» με αποδέκτη τον Αργηγό της ΕΛ.ΑΣ., συγκοινοποιούμενη στην Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά, στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, στο Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Ν. Ελλάδος, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Αιγαίου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, στο Α.Τ. Μυκόνου και στους Βουλευτές Ν. Κυκλάδων. Ζ. Η με αριθμ. πρωτ. 7142/30-07-2018 επιστολή με θέμα «Αυξημένη άμεση ανάγκη για ρύθμιση της κυκλοφορίας στη διασταύρωση Μαούνα – Φάμπρικα» με αποδέκτη τον Διοικητή του Α.Τ. Μυκόνου, συγκοινοποιούμενη στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Αιγαίου. Η. Η με αριθμ. πρωτ. 7156/30-07-2018 επιστολή με θέμα «Αυξημένη άμεση ανάγκη για ρύθμιση της κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού αρμοδιότητάς σας από τον Τούρλο προς τη Χώρα» με αποδέκτη τον Λιμενάρχη Μυκόνου.

 

Δεν καλύπτονται οι ανάγκες με τη σημερινή δύναμη

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμαρχος Μυκόνου σημειώνει ξεκάθαρα πως, δεν καλύπτονται οι ανάγκες αστυνόμευσης με τη σημερινή δύναμη της Αστυνομίας, όπως αυτή έχει προκύψει για το καλοκαίρι του 2018 στο νησί, αφού οι αξιόποινες πράξεις των Ρομά, όπως (Επαιτεία – Εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων, Κλοπές από ανήλικους και ενήλικους Ρομά, Απειλή και εκφοβισμός πολιτών, Διατάραξη οικιακής ειρήνης – Φθορά ξένης ιδιοκτησίας, Φθορά δημοτικών κτιρίων- Κατάληψη δημοτικών χώρων και Διακίνηση – Εμπορία Ναρκωτικών Ουσιών) αυξάνονται σοβαρά.

“Μετά τις ανωτέρω προσπάθειές μας για την πρόληψη και την καθιέρωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, δεν λάβαμε καμία έγγραφη απάντηση σε κανένα έγγραφό μας και με μεγάλη προσπάθεια και επιμονή ο Δήμος Μυκόνου παρέχει δωρεάν στέγαση σήμερα σε 18 αποσπασμένους αστυνομικούς για όλο το διάστημα της απόσπασής τους που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως και έξι μήνες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των φιλοξενούμενων αστυνομικών κυμαίνεται στα 18-20 άτομα” σχολιάζει στην αναφορά του.

Ο ίδιος σημειώνει δε, πως, “Οι ανάγκες του νησιού δε δύναται να καλυφθούν με τον ανωτέρω αριθμό αποσπασμένων αστυνομικών σε συνδυασμό με τους μόνιμους υπηρετούντες, γι΄ αυτό και η εικόνα της εγκληματικότητας στο νησί μας παρουσιάζει αυξανόμενους ρυθμούς αντί να καταστέλλεται αποτελεσματικά”.

 

Έχουμε πίστη στην Ελληνική Δικαιοσύνη”

Μιλώντας στην εφημερίδα για την ανωτέρω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου, ο Κώστας Κουκάς δήλωσε πως, “Το νησί της Μυκόνου αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό προσφέροντας τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και προσφέροντας δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους” κι ως εκ τούτου, “Η εικόνα του νησιού αποτελεί τη βιτρίνα της χώρας και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού”.

Ωστόσο, δεδομένου πως, “Οργανωμένες ομάδες Ρομά προχωρούν σε πλείστες παράνομές πράξεις” εξήγησε πως αυτές οι ομάδες “δεν έχουν θέση στον τόπο μας”. Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Καλούμε την Πολιτεία να παρέμβει άμεσα προκειμένου, το φαινόμενο να εκλείψει στο νησί μας” και στην ανωτέρω κατεύθυνση, “Προσφύγαμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη έχοντας πίστη σε αυτήν προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για τη μη επαρκή στελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού μας”.

 

 

Σχετικά αρχεία: