Φίλια πυρά προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από τον Πρόεδρο της Δημ.Τ.Ο. ΝΔ Θήρας

Υπόλογη η Περιφέρεια για το οδικό δίκτυο της Σαντορίνης

  • Τετάρτη, 8 Αυγούστου, 2018 - 06:18

Η κακή συντήρηση του οδικού δικτύου θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νησί της Σαντορίνης, καθώς σε καθημερινή βάση σημειώνονται τροχαία ατυχήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά ιδιαίτερα για τους χιλιάδες επισκέπτες.

Για αυτό το «καυτό» θέμα πήρε θέση και ο Πρόεδρος της Δημ.Τ.Ο. ΝΔ Θήρας, Δαρζέντας Ματθαίος, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «φίλια πυρά», καθώς και οι δύο πλευρές είναι κοινής αφετηρίας πολιτικού χώρου, γεγονός που δεν απέτρεψε τη διατύπωση έντονων επισημάνσεων ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Σαντορίνης «δε φαίνεται να συμβαδίζει και να συμπεριλαμβάνεται στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας».

Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Ματθαίος, με γνώμονα το συμφέρον του νησιού, αλλά και την προάσπιση των ανθρώπινων ζωών, «θα πρέπει όλοι να αναζητήσουμε τάχιστα λύσεις, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε το Δήμαρχο, Νίκο Ζώρζο, στον οποίο έθεσε το πρόβλημα, για το οποίο ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές πως το θέμα του οδικού δικτύου ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Δαρζέντας δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση να αποστείλει επιστολή προς την Περιφέρεια, που έχει και την πλήρη αρμοδιότητα, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Κ.Γ.» ο κ. Δαρζέντας «Οι δρόμοι του νησιού είναι σε άθλια κατάσταση. Είπαμε να κάνουμε υπομονή, να δούμε τι θα γίνει, πότε θα ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το οδικό δίκτυο. Όμως, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και πρέπει κάτι να γίνει άμεσα. Κάτι πρέπει να κάνουμε για τον τόπο μας. Καλούμε την Περιφέρεια ή ακόμα και κάποιο οποιοδήποτε υπουργείο είναι αρμόδιο, να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Η Σαντορίνη είναι ένα νησί παγκοσμίου φήμης και πρέπει και εμείς με κάποιο τρόπο να το προσέξουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές του».

«Κάνουμε έκκληση προς την Περιφέρεια»

«Η κακοσυντήρηση, οι κακοτεχνίες, καθώς και η ελλιπής σήμανση και συντήρηση της υπάρχουσας σηματοδότησης του οδικού δικτύου Σαντορίνης, που κοστίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας και εξελίσσονται πλέον σε ορατή απειλή, τόσο για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, όσο και για την ίδια την εικόνα ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, αποτελούν πλέον, σύμφωνα τόσο με τις πραγματογνωμοσύνες των αρμοδίων αρχών αλλά και την απλή αυτοψία, μάστιγα για το νησί μας.

Εντοπίζοντας το πρόβλημα, που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού, για ένα νησί όπου η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος (3 εκ. επισκεπτών τον χρόνο) δε φαίνεται να συμβαδίζει και να συμπεριλαμβάνεται στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, η τοπική κοινωνία και η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Θήρας της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και κάνοντας με τη σειρά τους έκκληση στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για την άμεση ένταξη της συντήρησης και ανάπλασης του υπάρχοντος οδικού δικτύου και της ένταξής του στα Αναπτυξιακά Προγράμματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου για την άμεση άντληση των αντίστοιχων πόρων.

Γιατί τόσο η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, όσο και ο καθημερινός πολιτισμός του τουριστικότερου προορισμού στην Ελλάδα, αποτελεί για την τοπική κοινωνία και τη Νέα Δημοκρατία προτεραιότητα και αίτημα αδιαπραγμάτευτο», αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Πρόεδρος της Δημ.Τ.Ο. ΝΔ Θήρας, Δαρζέντας Ματθαίος.

Το θέμα του οδικού δικτύου είχε τεθεί και από την πρώην Έπαρχο

Για την κακή συντήρηση του οδικού δικτύου της Σαντορίνης, είχε αναφερθεί στην «Κοινή Γνώμη» και η Έπαρχος Σαντορίνης, Θεώνη Λειβαδάρου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 20 Ιουνίου 2018.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα ήταν και ένα από τα αρνητικά στοιχεία που η ίδια είχε επισημάνει, καυτηριάζοντας την απόφαση του Περιφερειάρχη να «σπάσει» τη μελέτη του οδικού δικτύου σε δύο τμήματα.

Συγκεκριμένα, η κ. Λειβαδάρου είχε τότε δηλώσει: «Όταν άνοιξε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να ενταχθούν μελέτες για σήμανση σε δίκτυα, το μοναδικό Επαρχείο που κατέθεσε μελέτη ήταν το Επαρχείο της Σαντορίνης, η οποία έγινε κατόπιν δικού μου προγραμματισμού, με έναν μοναδικό υπάλληλο στην Τεχνική Υπηρεσία, την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης μου ζήτησε να κοπεί η μελέτη σε δύο τμήματα. Αυτό γιατί, όπως είπε, το έργο του δρόμου Αεροδρομίου-Οίας έχει πάρει αρκετά χρήματα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ έχουν πιστωθεί επιπλέον σχεδόν 7 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον λόγο που πιστώθηκαν τα χρήματα αυτά, που έχουν πάει και πως από την στιγμή που δεν έχει γίνει κάποια τροποποίηση ή κάποια επέκταση του έργου. Η Σαντορίνη που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, η βιτρίνα της χώρας μας, ζητήθηκε η μελέτη για την συντήρηση του Οδικού της δικτύου να κοπεί σε δύο τμήματα και να προσαρμοστεί στις 500.000 ευρώ, που επιτρέπει συντήρηση μόνο σε ένα τμήμα του οδικού της δίκτυο».