Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Καταγγελία για την κακοποίηση ιπποειδών στη Σαντορίνη

  • Πέμπτη, 16 Αυγούστου, 2018 - 10:50

Με τη παρούσα επιστολή αναφερόμαστε στo γνωστό βίντεο κακοποίησης ιπποειδούς που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη και έχει γίνει viral στο Instagram.

Εμφανίζεται ο αγωγιάτης να χτυπάει με όλη του δύναμη και επανειλημμένα στο κεφάλι το ζώο με ένα μακρύ αντικείμενο. Σημειωτέον δε όπως φαίνεται για να επιτύχει όσο καλύτερα αυτό που επιθυμεί ο δράστης εμφανίζεται να χρησιμοποιεί όλο του σώμα και να κάνει βήματα προς τα πίσω ώστε να «πάρει φόρα» και με τον τρόπο αυτό να επιφέρει κάθε φορά όσο το δυνατόν πιο ισχυρά χτυπήματα μπορεί στο ανυπεράσπιστο ζώο. H πρόθεση του αγωγιάτη είναι καταφανής και το αποτέλεσμα της παράνομης, βασανιστικής και βίαιης συμπεριφοράς του είναι η κακοποίηση του ζώου.

Το αδίκημα δε θεωρείται ιδιαιτέρως ειδεχθές τόσον λόγο της έντασης που λαμβάνουν χώρα τα αναιτιολόγητα χτυπήματα και του μένους που έχει ο δράστης αλλά και κυρίως καθόσον έχει ολοκληρωθεί από τον ίδιο τον αγωγιάτη ο οποίος είναι εντεταλμένος και έχει αναλάβει τη φύλαξη και τη φροντίδα του ζώου. Αντ’ αυτού δε και ενώ έχει ιδιαίτερη και εκ του νόμου υποχρέωση να φροντίζει για την ασφάλεια του ζώου είναι αυτός ο ίδιος που κακοποιεί ένα ζώο που έχει στη φροντίδα του!!!

Το βίντεο έχει ληφθεί από τον Clyde Delong, ο οποίος το δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Instagram στις 14/11/2017 , μετά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη. Ως γνωστόν έχει κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου, αποτελώντας αδιάψευστο αποδεικτικό υλικό και συγχρόνως καταφανή παρανομία – κακοποίηση του ζώου για το οποίο η διεθνής κοινότητα αναμένει μία απάντηση από τις αρμόδιες αρχές.

Τα πραγματικά περιστατικά όπως φαίνεται να έχουν λάβει χώρα συνιστούν την πραγμάτωση του αδικήματος της ενεργητικής κακοποίησης ζώου κατ’ εξακολούθηση με φυσικό αυτουργό τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του. Το συμβάν δε αυτό της συστηματικής πρόκλησης σωματικής βλάβης στο ζώο έχει ως αποτέλεσμα το τραυματισμό και τη βλάβη της υγείας του ζώου δημιουργώντας συγχρόνως στο ζώο και βαριά ψυχολογική κακοποίηση. Καθώς φαίνεται έχει υποστεί τέτοια βία το συγκεκριμένο ζώο που θεωρεί μάταιη οποιαδήποτε άμυνα έτσι δεν αντιδρά πλέον στο πόνο που υφίσταται και υπομένει αδιαμαρτύρητα τα αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Επειδή δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον στη χώρα μας αυτού του είδους τις εικόνες ακραίας και άδικης βίας εις βάρος ενός ανυπεράσπιστου ζώου.

Επειδή μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο ζώο εξακολουθεί να υφίσταται τη κακοποίηση αυτή.

Και επειδή δεν θέλουμε να σταθούμε στην διεθνή κατακραυγή που έχουν κατά καιρούς προκαλέσει παρόμοιες πράξεις εναντίον των ζώων στο νησί της Σαντορίνης

Επειδή η κακοποίηση ζώου είναι πλημμέλημα βάσει του αρ. 16 παρ. 1 που ορίζει ότι «απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού» και 20 παρ. 2 του Ν.4039/12, που ορίζει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

Επειδή όπως ορίζει η παρ. 1 του αρ. 19 του ν. 4039/2012 με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική.

Επειδή οι παραβατικές συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες δεν είναι απλώς μία πληγή για τη χώρα μας και προσβάλουν τον πολιτισμό μας, αλλά διαιωνίζουν τη κακοποίηση ανυπεράσπιστων ζώων που υποφέρουν μαρτυρικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΑΜΕ

Άμεση ενημέρωση σχετικά με το αν έχει ασκηθεί ήδη δίωξη αυτεπάγγελτα εναντίον του δράστη, ως ο νόμος ορίζει, καθώς ο εντοπισμός του από τις τοπικές Αρχές είναι κάτι απόλυτα εφικτό και αν το ζώο έχει οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο.

Άλλως και σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε για τις νόμιμες ενέργειές σας άμεσα καθόσον μεν ο κίνδυνος της ζωής του ζώου είναι διαρκής, καθημερινός, ακατάπαυστος και ο ιδιοκτήτης/συνοδός του ακατάλληλος.

 

Συννημένα παραθέτουμε:

  1. Το εν λόγω video :

https://www.instagram.com/p/BbfcPd1HA97/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=i4g0ikw95zzt

  1. Την υπ’ αρ. πρωτ. 1837/108300/2.8.2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «Προστασίας των Ιπποειδών εργασίας»

https://pfpo.gr/wp-content/uploads/2018/08/prostasia_ippoi020818.pdf