Εξώδικη διαμαρτυρία του Δημάρχου Τήνου προς τον ΔΕΔΔΗΕ

Οι διακοπές ρεύματος στην Τήνο οδήγησαν σε εξώδικο

Οι συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί της Τήνου αποτέλεσαν και την αιτία πρόκλησης περιορισμού της υδροδότησης της, καθώς έθεσαν σε υπολειτουργία τις μονάδες αφαλάτωσης του νησιού.

Συνεχείς διακοπές ρεύματος προκάλεσαν ένα ντόμινο προβλημάτων στο νησί της Τήνου, καθώς δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες υδροδοτούν το νησί, γεγονός που είχε ως συνέπεια να σημειώνονται παράλληλα και πολύωρες διακοπές νερού, ειδικά εν μέσω θερινής περιόδου, με τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών.

Όπως ενημέρωσε σχετικά την «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος Τήνου, Ι. Σιώτος, πολύ πριν την εκδήλωση των συγκεκριμένων προβλημάτων είχε αποστείλει έγγραφο προς τον ΑΔΜΗΕ, στο οποίο ζητούσε ενημέρωση σχετικά με την σύνδεση της Τήνου με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς μετά την ηλεκτρική διασύνδεση της Σύρου, έχουν γίνει ανακοινώσεις για τα λοιπά νησιά που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό, όχι όμως και για την Τήνο, η οποία συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται από το Λαύριο μέσω Άνδρου.

Για το θέμα αυτό έχει κανονιστεί συνάντηση για τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τα γεγονότα όμως να την προλαβαίνουν, με τον Δήμαρχου Τήνου να προβαίνει σε αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας προς τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η οποία κοινοποιείται τόσο προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όσο και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ενώ ανάλογη καταγγελία κατέθεσε και στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Τα προβλήματα υδροδότησης

Η υπολειτουργία των αφαλατώσεων, λόγω των συνεχών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση της Τήνου, δεν επέτρεπε την συνεχή αναπλήρωση των δεξαμενών από το νερό που καταναλωνόταν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη πολύωρων διακοπών και στην υδροδότηση ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να επανατροφοδοτηθούν επαρκώς οι δεξαμενές.

Το νησί διαθέτει για την υδροδότηση του 4 αφαλατώσεις και μία γεώτρηση, εκ των οποίων η μεγάλη αφαλάτωση, που υδροδοτεί την πόλη της Τήνου, των 1.000 παραγόμενων κυβικών την ημέρα, υπέστη βλάβη, λόγω των συνεχών διακοπών ρεύματος, με αποτέλεσμα να κρατηθεί ανενεργή για δύο ημέρες, μέχρι την αποκατάσταση της.

Στο σύνολο τους οι αφαλατώσεις, η ποσότητα νερού που παράγουν ημερησίως φτάνει περί τις 3.500 κυβικά, που όμως από τις συνεχείς διακοπές ρεύματος έπεσε η παραγωγή τους σε μόλις 170 κυβικά, γεγονός που δεν επέτρεπε την ομαλή υδροδότηση του νησιού, με τον φόβο να προκληθεί ακόμα και γενικευμένο blackout στην ύδρευση.

Σε όλη αυτή την δυσχερή κατάσταση την οποία υποχρεώθηκε να βιώσει το νησί, κοπιώδης και συνεχής ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε από το Τμήμα Ύδρευσης του Δήμου Τήνου, προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατό οι δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσε η ιδιότυπη αυτή ηλεκτρική και υδάτινη ομηρία στην οποία βρέθηκε το νησί.

Όπως αναφέρεται σχετικώς στην εξώδική διαμαρτυρία προς τον ΔΕΔΔΗΕ «Ο Δήμος Τήνου διαθέτει, για την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του νησιού, μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες τροφοδοτούνται για τη λειτουργία τους με ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, λόγω της πρωτοφανούς στα χρονικά λειψυδρίας που αντιμετώπισε το νησί το περασμένο έτος, ο Δήμος Τήνου αναγκάστηκε ήδη από αρχές Αυγούστου να μισθώσει επιπλέον μονάδα αφαλάτωσης για την κάλυψη των αυξημένων εποχικών αναγκών, ενόψει της αθρόας προσέλευσης τουριστών και προσκυνητών στο νησί. Γίνεται, έτσι, αντιληπτό πως τη δεδομένη στιγμή η μόνη πηγή άντλησης νερού για τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού είναι οι μονάδες αυτές αφαλάτωσης. Ωστόσο, και ενώ η αρμόδια Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου καταβάλλει καθημερινώς υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού, παρά ταύτα τις τρεις τελευταίες μέρες, ήτοι από το Σάββατο 25 Αυγούστου έως και σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου, έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενες διακοπές στην παροχή του ρεύματος καθώς και συνεχείς διαταραχές στην ποιότητα της τάσης αυτού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προκληθούν συνεχείς διακοπές και σοβαρές επιπλοκές στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, με περαιτέρω συνέπεια τη μη παραγωγή νερού ύδρευσης και μάλιστα στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου όπου το νησί παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπο με πρωτοφανή λειψυδρία. Έτσι, ο Δήμος Τήνου αναγκάστηκε ήδη να εκδώσει δύο δελτία τύπου, στις 26 και 27 Αυγούστου, ενημερώνοντας τους πολίτες πως «λόγω σοβαρών επιπλοκών και δυσλειτουργιών σε όλες τις μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες προκλήθηκαν από τις συνεχόμενες γενικές διακοπές ρεύματος, θα λάβουν χώρα σήμερα (αφορά και στις δύο μέρες) σταδιακές διακοπές στην παροχή ύδατος στην πόλη της Τήνου». Τονίζεται δε ότι σε περίπτωση συνέχισης των διακοπών αυτών συντρέχει μεγάλος και βάσιμος κίνδυνος να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στις μονάδες αφαλάτωσης με ό,τι περαιτέρω αυτό συνεπάγεται για την παροχή νερού ύδρευσης στους πολίτες και επισκέπτες του νησιού». 

Συχνό φαινόμενο η διακοπή της παροχής ρεύματος

Η κακή συντήρηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, όσον αφορά στον καθαρισμό του, ο οποίος επιβάλλεται να διενεργείται ειδικά τη θερινή περίοδο, που η σκόνη που κατακάθεται σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία προκαλεί βραχυκυκλώματα, αποτελώντας και τον κύριο λόγο των προκαλούμενων προβλημάτων.

Χαρακτηριστική η αναφορά στο εξώδικο του Δημάρχου Τήνου ότι «Σημειωτέον πως η κατάσταση αυτή της πλημμελούς παροχής ρεύματος στο νησί δεν εμφανίστηκε φέτος για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή αλλά και εντός του χειμώνα, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της διακοπής της παροχής ρεύματος στο νησί. Φυσικά, τα ανακύπτοντα από τις συνεχείς αυτές διακοπές προβλήματα ποικίλλουν τόσο το καλοκαίρι που το νησί δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, όσο και το χειμώνα όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι αυξημένες… Επειδή, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4001/2011 και Κώδικας Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ), η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη συντήρηση του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη, αποδοτική και ασφαλής λειτουργία του. Ειδικότερα, υποχρεούται να διασφαλίζει την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών και απαιτήσεων σχεδιασμού, λειτουργίας και συντήρησης του Δικτύου και να μεριμνά για την επίτευξη των στόχων απόδοσης για τη δραστηριότητα της Διανομής, όσον αφορά μεταξύ άλλων στις απώλειες, στην αξιοπιστία τροφοδότησης, στην ποιότητα τάσης και στην ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών. Έτσι, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. οφείλει να προβαίνει σε κάθε αναγκαία εύλογη ενέργεια για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του Δικτύου, υπό συνήθεις ή έκτακτες συνθήκες και να λειτουργεί το Δίκτυο κατά τρόπο ώστε να διατηρείται η λειτουργική και τεχνική αρτιότητα αυτού».

Διασφάλιση της συνεχούς ηλεκτροδότησης

Αιτιολογώντας την αντίδραση του ο Δήμαρχος Τήνου αναφέρει στο εξώδικο του «Επειδή, περαιτέρω, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας του Καταναλωτή, ο παρέχων υπηρεσίες ευθύνεται για κάθε περιουσιακή ζημία ή ηθική βλάβη που προκάλεσε παράνομα και υπαίτια, με πράξη ή παράλειψή του, κατά την παροχή αυτών στον καταναλωτή.

Επειδή, λόγω συνεχών αμελειών και παραλείψεών σας, υφιστάμεθα συνεχείς διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τη δυσλειτουργία και τη δημιουργία επιπλοκών στις μονάδες αφαλάτωσης, με περαιτέρω συνέπεια τη μη παραγωγή νερού ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων μας.

Επειδή, λόγω των ανωτέρω, αφενός πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία του Δήμου μας απέναντι τόσο στους πολίτες του όσο και στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας και αφετέρου οι κάτοικοι στερούνται επαρκούς ποσότητας νερού, λόγω των εξαναγκασμένων διακοπών στην υδροδότηση από την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου».

Βάσει των προαναφερόμενων εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του «για την προπεριγραφείσα παράνομη αθέτηση των υποχρεώσεών σας για συνεχή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλοκών και δυσλειτουργιών στις μονάδες αφαλάτωσης και, περαιτέρω, τη μη παραγωγή νερού προς διανομή στους κατοίκους του νησιού».

Καλεί δε τον ΔΕΔΔΗΕ να προβεί «σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστούν τα αυτονόητα, ήτοι αξιόπιστη και συνεχής τροφοδότηση του νησιού με ηλεκτρικό ρεύμα, υπό συνήθεις ή έκτακτες συνθήκες». 

Ετικέτες: