Σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ η Μύκονος στρέφεται σε “πράσινες” λύσεις σε σχέση με το μείζον κυκλοφοριακό πρόβλημα, που εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες

“Φιλοσοφία που διαμορφώνει λύσεις”

Σε ένα ακόμη βήμα, σε σχέση με τη βελτίωση του κυκλοφοριακού στο νησί, αυτή τη φορά, με μακροπρόθεσμο σχέδιο, για τη δημιουργία ενός συστήματος βιώσιμης κινητικότητας, προχωρά, σύμφωνα με πρόσφατη απόφασή του ο Δήμος Μυκόνου.

Πολλές είναι οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει, τόσο η παρούσα, όσο και προηγούμενες δημοτικές αρχές, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το κυκλοφοριακό σύστημα για το νησί της Μυκόνου, καθώς η τεράστια τουριστική κίνηση κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, φαίνεται να είναι, παρά τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές στο οδικό δίκτυο και την πολιτική που ακολουθείται, μη διαχειρίσιμη μακροπρόθεσμα.

Προκειμένου η Μύκονος, να ξεφύγει από τις πρόχειρες λύσεις και να υιοθετήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την κατάρτιση κυκλοφοριακού σχεδίου τέτοιου, που αφενός να προστατεύει οδηγούς και πεζούς και αφετέρου να ακολουθεί την παγκόσμια και ευρωπαϊκή γραμμή για την βιώσιμη κινητικότητα, ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη της συνεργασίας του με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, τον κύριο ελληνικό ερευνητικό φορέα στον τομέα των Μεταφορών, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους πανευρωπαϊκά, ο οποίος εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο της ίδιας φιλοσοφίας, μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ έχει συνάψει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Δυσκολία στη μετακίνηση, ρύποι και κίνδυνος ατυχημάτων

Στην εισήγησή του, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, σημειώνει, πως “το νησί μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, εμφανίζει μία διαρκώς αυξανόμενη πορεία του τουριστικού ρεύματος και ενισχύει συνεχώς τη διεθνή του κατάταξη μέχρι των δημοφιλέστερων παγκόσμιων προορισμών. Ο ολοένα και αυξανόμενος όμως όγκος των επισκεπτών κατευθύνει αδιαμφισβήτητα με ποικίλους και διάφορους τρόπους στην επιβάρυνση του υπάρχοντος οδικού δικτύου”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κουκά, “ο μεγάλος όγκος των οχημάτων, επιβατικών και δικύκλων, που κυκλοφορούν σε όλη την έκταση του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με κορύφωση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, λειτουργεί ως ο βασικός μοχλός της αύξησης του χρόνου μετακίνησης εντός του οδικού δικτύου, της δημιουργίας έντονου μποτιλιαρίσματος και της αύξησης της πιθανότητας να προκληθούν ατυχήματα”.

Όλες οι παραπάνω συνιστώσες που συμβάλλουν στη δημιουργία του κυκλοφοριακού προβλήματος έχουν, όπως τονίζει ο Δήμαρχος, ως βασική επίπτωση, εκτός από την αύξηση της εκπομπής αέριων ρύπων και την έλλειψη οδικής ασφάλειας, ως προς όλους τους μετακινούμενους, καθώς και τους πεζούς.

“Στον τομέα των μεταφορών, η βιώσιμη κινητικότητα, η οποία αποτελεί προτεραιότητα που προωθείται τα τελευταία χρόνια, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε οικονομικό επίπεδο μέσω και των χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και στην Ελλάδα, μέσω του Πράσινου Ταμείου και των δράσεων που ακολουθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς φορείς, αποτελεί μία προσέγγιση που έχει ως βασική αρχή την εύκολη, γρήγορη, περιβαλλοντικά φιλική και ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων”, επισημαίνει ο κ. Κουκάς, τονίζοντας, πως “δεν αποτελεί μία άμεσα τεχνικά εφαρμόσιμη λύση, αλλά αποτελεί τη φιλοσοφία που ήδη διαμορφώνει λύσεις στην Ευρώπη, μέσω της ασφαλούς και ήπιας μετακίνησης, με βάση την οποία διαμορφώνονται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα κυκλοφοριακά μοντέλα και τα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα”.

Η Μύκονος οφείλει να δράσει”

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος τόνισε, ότι “η Μύκονος, ως παγκόσμιος προορισμός, οφείλει να δράσει και να ενστερνιστεί τη φιλοσοφία που έχει χαράξει και προωθεί στον τομέα των μεταφορών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Κατά συνέπεια, “προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Μυκόνου, με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), χωρίς οικονομική επιβάρυνση, προκειμένου ο Δήμος μας να διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των μεταφορών, να αντλήσει χρήματα μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα μεταφορών, να συμβάλλει από την δική του πλευρά στον τομέα της έρευνας μέσω της συνεργασίας του και με άλλους ερευνητικούς φορείς και να υιοθετήσει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στη «Βιώσιμη Κινητικότητα»”.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου, η συνεργασία θα περιλαμβάνει δράσεις τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης από ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ προς το Δήμο Μυκόνου, όπως και συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο, για μόχλευση πόρων από εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία ή χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση έργων και πρωτοβουλιών και ερευνητικών δράσεων που εντάσσονται στους κοινούς στόχους των δύο φορέων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, στο εν λόγω μνημόνιο προβλέπεται επίσης η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ προς τα στελέχη του Δήμου Μυκόνου, όπως επίσης και πρόσθετες δράσεις που θα οριοθετηθούν στο μέλλον, μετά από κοινή απόφαση των δύο φορέων.

Προς αυτή την κατεύθυνση συντάχθηκε το προταθέν μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Μυκόνου με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων μεταφορών, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτελεί, όπως κατέληξε ο κ. Κουκάς, “την έναρξη μίας πολύ σημαντικής συνεργασίας που αφορά στην ένταξη της Μυκόνου στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη”.