Στη συνέχιση της κατακόρυφα ανοδικής πορείας του νησιού στην τουριστική αγορά, με στόχευση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, ευελπιστεί ο Δήμαρχος Πάρου

Ποιότητα ζωής, περιβάλλοντος και προϊόντος

Πρόθεση της δημοτικής αρχής η συμμετοχή όλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το τουριστικό μέλλον του νησιού

“Κόκκινο” χτυπά φέτος η τουριστική κίνηση στο νησί της Πάρου, με τη δημοτική αρχή να στοχεύει σε - από κοινού με πολίτες και επιχειρηματίες - χάραξη πορείας για μεγαλύτερη άνοδο, με παράλληλη μέριμνα για τη διατήρηση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα.

Ρεκόρ 35ετίας “έσπασε” φέτος η Πάρος, με κατακόρυφη αύξηση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών αφίξεων, το οποίο την κατατάσσει πλέον σε έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκοσμίως. Δεδομένης της τάσης ανόδου του αριθμού των επισκεπτών, η δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη να επιχειρήσει να διαχειριστεί εγκαίρως το ζήτημα με τρόπο τέτοιο, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα, τόσο του τουριστικού προϊόντος, όσο και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με σεβασμό στο περιβάλλον και το χαρακτήρα του νησιού.

Στόχευση στη διεύρυνση της σεζόν

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος σημειώνει, πως “η χρονιά φέτος είναι πάρα πολύ καλή. Μάλιστα, καταφέραμε να έχουμε συγκριτικά στοιχεία 35ετίας και το 2018 η Πάρος διανύει την πιο επιτυχημένη της τουριστική σεζόν, τόσο αναφορικά με τις αεροπορικές αφίξεις, όσο και τις ακτοπλοϊκές”.

Καταλυτικό ρόλο στην “άνθιση” της επισκεψιμότητας κρίνει ο Δήμαρχος ότι διαδραματίζει το νέο αεροδρόμιο του νησιού, του οποίου η ολοκλήρωση σηματοδότησε το άνοιγμα της Πάρου και σε διεθνείς πτήσεις, υποστηρίζοντας, πως το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί δικαίωση, όσων επεδίωξαν πάση θυσία την υποστήριξη του έργου αυτού.

Παράλληλα, ο κ. Κωβαίος τονίζει, πως “η σεζόν έχει διευρυνθεί περίπου έναν μήνα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, αυτή την εποχή, τον Σεπτέμβριο, συνήθως, τα προηγούμενα χρόνια, είχε αρχίσει να νεκρώνει η τουριστική περίοδος, φέτος βρίσκεται ακόμη ζωντανή και ακμάζουσα. Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου η κίνηση φαίνεται να κρατάει αρκετά καλά”. Όπως συμπληρώνει, “ο στόχος μας είναι ακριβώς αυτός, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς η χωρητικότητα και δυναμικότητα των νησιών μας είναι συγκεκριμένη. Όταν όλοι οι επισκέπτες συνωστίζονται τον Αύγουστο, δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να απολαύσουν το ίδιο καλά την εμπειρία, ενώ παράλληλα δημιουργείται αφόρητη πίεση στις υποδομές, στο κυκλοφοριακό κλπ”.

Ενίσχυση των υποδομών και αλλαγή νοοτροπίας

“Ο Δήμος Πάρου έχει δώσει προτεραιότητα, σε ό,τι αφορά στις υποδομές”, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος, αναφέροντας ενδεικτικά, πως “στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται δύο αφαλατώσεις. Μεριμνούμε για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, για τη σωστή διαχείριση του νερού, βρίσκουμε τρόπους να βελτιώνουμε τις λιμενικές μας εγκαταστάσεις, ακόμη και το αεροδρόμιο, προσπαθούμε να βρούμε λύση και για το κυκλοφοριακό. Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό ειδικότερα, φέτος έγιναν μετρήσεις μέσα στην “καρδιά” του καλοκαιριού, σε πάνω από τριάντα διαφορετικά σημεία της πόλης – σε αντίθεση με παλαιότερες μετρήσεις που είχαν λάβει υπόψη μόνο πέντε σημεία – προκειμένου να ενσκήψουμε περισσότερο στο θέμα και να βρεθεί λύση”.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα αυξανόμενα προβλήματα από το αυξημένο, αλλά συσσωρευμένο τουριστικό ρεύμα προς το νησί το καλοκαίρι, ο Δήμαρχος επισημαίνει πως «“στρίβουμε το τιμόνι” και μιλάμε πια για ποιοτικό τουρισμό, για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με κύρια επιδίωξή μας, όμως, την αειφορία και τη διατήρηση του χαρακτήρα του νησιού, του περιβάλλοντος και της παραδοσιακότητάς του”. Όπως πρόσθεσε, “σκοπός μας είναι πρωτίστως να επεκταθεί η τουριστική περίοδος, με ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός και ο φυσιολατρικός και αμέσως μετά η αναβάθμιση των υποδομών, με κύριο γνώμονα την εδραίωση ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος”.

Σε ερώτηση, αν θεωρεί πως η παρούσα δημοτική αρχή έχει συμβάλει στην επιτυχημένη τουριστική πορεία της Πάρου, ο κ. Κωβαίος σχολιάζει, πως “πολλές φορές με τα λόγια, μπορεί ο καθένας να περιγράψει μία κατάσταση όπως θέλει. Την ουσία όμως, την αλήθεια, τη λένε μονάχα οι αριθμοί και τα στοιχεία”.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε, πως “έχουμε ένα πρότζεκτ στα σκαριά, προκειμένου να μπορεί ο εν δυνάμει επισκέπτης να βλέπει από την οθόνη ενός κινητού να βλέπει το νησί μας τρισδιάστατα, σαν να βρίσκεται εκεί. Να είναι προετοιμασμένος από την πατρίδα του, για το τι θα δει και πώς θα προγραμματίσει τις διακοπές του”, ενώ ερωτώμενος αν με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται η ανάγκη του τουρίστα να αποτυπώσει τις ομορφιές του νησιού, χωρίς να μεταβεί στο σημείο, απάντησε, πως “καλή είναι η εικονική πραγματικότητα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη μαγεία της πραγματικής επίσκεψης στην Πάρο”.

Πολίτες, επιχειρηματίες και Δήμος στο ίδιο “τραπέζι”

Με έμφαση ο Δήμαρχος Πάρου, υποστηρίζει, ότι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σχετικά με το μέλλον του νησιού, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, ο Δήμος δεν πρέπει και δεν επιθυμεί να είναι μόνος, τονίζοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής πολιτών και επιχειρηματιών στο διάλογο αυτό.

Όπως σημειώνει, “κάθε φορά, πριν τη σεζόν, αλλά και μετά υπάρχει διάλογος. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει διαβούλευση για τον προγραμματισμό της επερχόμενης σεζόν και στη δεύτερη για τον απολογισμό της. Πιστεύω, όμως, ότι τώρα που το νησί μας έχει αλλάξει τελείως τη ρότα του στον τουριστικό χάρτη, πρέπει να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας με τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, ώστε να χαράξουμε από κοινού πορεία, σε ό,τι αφορά στο μέλλον του τόπου και επίσης, με τον κάθε πολίτη”, επισημαίνοντας, πως ο προγραμματισμός οφείλει να αφορά σε όλο το χρόνο και όχι μεμονωμένα στην τουριστική περίοδο. “Οι επισκέπτες έρχονται για να απολαύσουν το νησί κάποιες μέρες, ενώ εμείς ζούμε εδώ και η ποιότητα της ζωής μας πρέπει να είναι αυτή που οφείλει να είναι”. Επιπλέον, υπογραμμίζει και την ανάγκη ανάληψης ευθύνης από τους πολίτες, καθώς με τη δική τους συμμετοχή στις αποφάσεις, καθώς και με τη δική τους συμμόρφωση στα αποφασισθέντα, θα ενθαρρύνουν και τους επισκέπτες να σέβονται και να ακολουθούν, στηρίζοντας την προσέγγιση της αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας “από μέσα προς τα έξω”.

Σχετικά με τον προγραμματισμό, στον οποίο προτίθεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή, ώστε να προετοιμαστεί το νησί για το επόμενο καλοκαίρι, ο κ. Κωβαίος τόνισε, πως “το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, ουσιαστικά είναι να ακούσουμε. Να ακούσουμε τους επαγγελματίες, τους πολίτες. Εμείς έχουμε όραμα, έχουμε πράγματα στη σκέψη μας, από κει και πέρα όμως θα διαβουλευτούμε με τους συμπατριώτες και να συναποφασίσουμε. Διότι, οποιαδήποτε απόφαση και να ληφθεί, αν δεν γίνει αποδεκτή, ανεξάρτητα με το πόσο καλή μπορεί να είναι, δεν έχει νόημα και δεν λειτουργεί”.

Σημείωσε μάλιστα, πως “έχουμε μπροστά μας πολλά πράγματα να κάνουμε, ξεκινώντας ήδη από τέλος Σεπτεμβρίου ή και αρχές Οκτωβρίου, αναλόγως με την πορεία της τουριστικής κίνησης. Ξεκινάμε, με βάση την αλλαγή της νοοτροπίας, σε ό,τι αφορά στις στοχεύσεις για την τουριστική πορεία της Πάρου. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας κάνει το νησί πρώτο προορισμό της Ευρώπης, ωστόσο στη συνέχεια, πρέπει να βρούμε τη “φόρμουλα” αυτή, προκειμένου να διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας, την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και την ποιότητα του περιβάλλοντος και της παράδοσης”, ενώ έκλεισε, δεσμευόμενος, πως “στο διάλογο θα συμπεριληφθούν όλοι ανεξαιρέτως. Όλοι έχουμε ευθύνη, όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις”.

Ετικέτες: