Κατά 360.000 ευρώ αυξήθηκε η τακτική επιχορήγηση του ΔΑΠΠΟΣ από τον Δήμο Θήρας

Αναβάθμιση δράσεων και βελτίωση αποτελεσμάτων

Την αύξηση της ετήσιας επιχορήγησής του από τον Δήμο Θήρας, κατά 360.000 ευρώ, αιτήθηκε ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης, για το 2019, δικαιολογώντας το αίτημα αυτό, με μία συνολική παρουσίαση των προγραμματιζόμενων εκδηλώσεων.

Την ανάπτυξη των πολιτιστικών, αλλά και μεγάλων αθλητικών δράσεων, επιδιώκει εδώ και αρκετά χρόνια η πολιτική διοίκηση του νησιού της Σαντορίνης, μέσω της προσέλκυσης μεγάλων ονομάτων της μουσικής σκηνής και του ευρύτερου καλλιτεχνικού φάσματος, αλλά και τη στήριξη αθλητικών εκδηλώσεων διεθνούς χαρακτήρα, που σίγουρα ταιριάζει με την τουριστική ταυτότητα του νησιού. Επιτυχημένα παραδείγματα, αποτελούν τα Ηφαίστεια, το Φεστιβάλ Στρογγύλη, το Santorini Experience, το WKF Santorini Cup, κλπ.

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου ο ΔΑΠΠΟΣ να συνεχίσει να στηρίζει τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, που διοργανώνονται αποκλειστικά και μόνο για τον κόσμο της Σαντορίνης, όπως τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ “ΔΑΠΠΟΣ League”, στα οποία συμμετέχουν οι αθλητικοί σύλλογοι του νησιού, οι παραστάσεις και εκδηλώσεις των τοπικών συλλόγων, τα εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, που λειτουργούν όλο το χρόνο, καθώς επίσης και οι περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων, με στόχο τη δημιουργία ενσυνείδητων πολιτών, αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Οργανισμός αιτήθηκε την αύξηση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησής του από το Δήμο Θήρας, με 360.000 ευρώ περισσότερο, απ’ότι το 2018. Αξίζει να σημειωθεί, πως το προτεινόμενο ποσό, βρίσκεται αρκετά κοντά με το ποσό με το οποίο επιχορηγήθηκε συνολικά ο ΔΑΠΠΟΣ το 2018, με έκτακτες επιχορηγήσεις, πλέον της τακτικής.

Θεσμική αιτιολόγηση του αιτήματος

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου και Προέδρου του ΔΑΠΠΟΣ, κ. Ελευθέριου Τζούρου, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η τρέχουσα νομοθεσία, σχετικά με τα δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, “μεταξύ των πόρων (εσόδων) των δημοτικών ΝΠΔΔ περιλαμβάνεται η ετήσια τακτική ή τυχόν έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου. Η τακτική είναι αυτή που προβλέπεται από τη συστατική πράξη του νομικού προσώπου, ενώ η έκτακτη χορηγείται κατ’ εξαίρεση για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες δεν ανακύπτουν τακτικά, δηλαδή κάθε χρόνο.

Κατά την ισχύουσα συστατική πράξη του ΔΑΠΠΟΣ, όπως ανέφερε, η τακτική ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Θήρας προς τον ΔΑΠΠΟΣ ανέρχεται ανά έτος τουλάχιστον στο χρηματικό ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00 €). Αναφέρεται δε, ρητά στο σκέλος που αφορά τους πόρους του Ν.Π.Δ.Δ. ότι: «Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Θήρας να αποφασίσει τη χορήγηση μεγαλύτερης επιχορήγησης, εφόσον κατά το συγκεκριμένο έτος, ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. παρουσιάσει σχέδιο με προγραμματισμένες εκδηλώσεις, η προϋπολογισθείσα δαπάνη των οποίων υπερβαίνει αυτές του προηγούμενου έτους, τουλάχιστον κατά 10%.».

Συνεπώς, το ελάχιστο ποσό που μπορεί ο δήμος Θήρας να επιχορηγεί κάθε έτος τον ΔΑΠΠΟΣ ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείει την καταβολή μεγαλύτερου ποσού, με την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο έτος ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. θα παρουσιάσει σχέδιο με προγραμματισμένες εκδηλώσεις, η προϋπολογισθείσα δαπάνη των οποίων υπερβαίνει αυτές του προηγούμενου έτους, τουλάχιστον κατά 10%.

Εμπλουτισμός πολιτιστικής, αθλητικής και περιβαλλοντικής δραστηριότητας

Όπως συμπλήρωσε στο αίτημά του, κατά το έτος 2018 ο Οργανισμός επιχορηγήθηκε με 800.000 ευρώ ήτοι κατά 300.000 ευρώ πλέον της συστατικής του πράξης με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.

Ως εκ τούτου, “πέραν της υλοποίησης και του εμπλουτισμού του προγράμματος εκδηλώσεων που αναφέρεται στις πλείστες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός βάση της συστατικής του πράξης σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, για το επόμενο έτος, ήτοι το 2019, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις και δομές και να υποστηρίξουμε βέλτιστα την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη”.

Ταυτόχρονα “είναι επιθυμία μας να αναπτύξουμε περιβαλλοντικές δράσεις για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης κυρίως στη νεολαία σε συνεργασία και με την υποστήριξη περιβαλλοντικών συλλόγων, Μ.Κ.Ο. και ενώσεων πολιτών που αναπτύσσουν δράσεις σε σχέση με το περιβάλλον στην επικράτεια του δήμου Θήρας”, σημείωσε ο κ. Τζούρος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, “επιθυμούμε να φέρουμε εις πέρας ένα πρόγραμμα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Θήρας, συλλόγους και φορείς. Μέλημα μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να παρακολουθήσουν ποικίλου ύφους εκδηλώσεις και τους χειμερινούς μήνες, όταν παύει η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα από τους άλλους φορείς. Ο Οργανισμός, καλείται λοιπόν να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο για την ικανοποίηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, ώστε σε άμεση συνέργεια με το Δήμο Θήρας να υπάρξει ενιαία στρατηγική στον ευαίσθητο αυτό τομέα, για καλύτερη οργάνωση, αναβάθμιση των δράσεων και των εκδηλώσεων και βελτίωση των αποτελεσμάτων. Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία μας με τους τοπικούς και όχι μόνο, συλλόγους και φορείς, για τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συνθήκη που αποσκοπεί στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών”.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζούρος υποστήριξε, πως “σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, η υλοποίηση δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Και στόχος μας είναι να διοργανωθούν εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού. Μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά, εκδηλώσεις ποικίλου ύφους, συνεργασία με καλλιτέχνες που έχουν ρίζες από το νησί, διοργάνωση του 6ου μουσικού φεστιβάλ Στρογγύλη, συναυλία για τα Ηφαίστεια 2019, αποκριάτικη γιορτή, συμμετοχή και συντονισμός δράσεων για το Χριστουγεννιάτικο χωριό, Santorini experience, προγράμματα μαζικού αθλητισμού και συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους για την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων κλπ., θα συνθέσουν μια γιορτή πολιτισμού και αθλητισμό”.

Επεσήμανε επίσης, παρουσιάζοντας την αιτιολόγηση του επιπλέον ποσού του αιτήματος, με κοστολογημένες δράσεις (βλ. Πίνακα 1), πως “στο κόστος εκτός των αμοιβών των καλλιτεχνικών σχημάτων περιλαμβάνονται οι δαπάνες διαμονής, μετακινήσεων, προωθητικών δραστηριοτήτων και εκτυπώσεων, έξοδα προβολής, ηχητικής και φωτιστικής κάλυψης, έξοδα διαμόρφωσης χώρου κ.α.”

“Προκειμένου λοιπόν να εκπονηθεί και τελεστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άρτια για το έτος 2019 και να εμπλουτιστεί με επιπλέον δράσεις/δομές, προτείνω να εισηγηθούμε στο Δήμο Θήρας την αύξηση του ποσού της τακτικής χρηματοδότησης έτους 2019 κατά τριακόσιες εξήντα χιλιάδες ευρώ (360.000,00€) καθώς όπως εύλογα γίνεται κατανοητό η προϋπολογισθείσα δαπάνη τους υπερβαίνει αυτή του προηγούμενου έτους”, ανέφερε διατυπώνοντας το αίτημα προς το Δήμο.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης του ΔΑΠΠΟΣ, κατά πλειοψηφία, καθώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, κ.κ. Αντώνης Σιγάλας, Μαρία Αργυρού και Κίτσου Σοφία, καταψήφισαν την πρόταση του κ. Τζούρου.

 

Ετικέτες: