Συντήρηση πριν την κατάρρευση του Φάρου Λιβάδας Τήνου

  • Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, 2018 - 06:24

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις υποτυπώδους συντήρησης του Φάρου της Λιβάδας Τήνου, οι οποίες έγινα κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας των φίλων του φάρου, ως ένα πρώτο δείγμα του αποτελέσματος της κινητοποίησης τους για τη διάσωση του.

Το εκατόχρονο και πλέον φαρικό κτίσμα που βρίσκεται στο Β.Α. άκρο της Τήνου, στο ακρωτήριο Παπάργυρας, ο Φάρος της Λιβάδας, απειλείται με κατάρρευση, λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης και της επίδειξης πλήρους αδιαφορίας, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες δεν φάνηκαν ικανές να δραστηριοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς για την απαιτούμενη συντήρηση.

Ο φάρος ανεγέρθηκε το 1910 και για 60 χρόνια λειτουργούσε με φαροφύλακες, ενώ η εγκατάλειψη του την τελευταία 40ετία, οδήγησαν σε εκτεταμένες φθορές των δομικών στοιχείων, όχι μόνο στο εσωτερικό του κτίσματος αλλά και στην πρόσοψη του, όπως μαρτυρούν οι αποκολλήσεις μαρμάρινων πλακών που τον κοσμούσαν, οι οποίες είναι εμφανείς στην είσοδο του.

Μία κινητοποίηση ξεκίνησε από πέρυσι από μέλη πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, οι οποίοι ξεκίνησαν μία εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο ενημέρωσης όσο και οικονομικής υποστήριξης εκ μέρους των πολιτών της Τήνου για την κάλυψη των εργασιών συντήρησης του φάρου.

Οι πρώτες παρεμβατικές ενέργειες ήδη έχουν γίνει, με τους φίλους του φάρου να ενημερώνουν για τις εκτελούμενες εργασίες, όπως το εσωτερικό σοβάτισμα των οροφών, η κάλυψη των παραθύρων με κόντρα πλακέ θαλάσσης και η πλήρης αποκατάσταση του μικρού παραθύρου του πύργου, το οποίο βάφτηκε και αντικαταστάθηκαν τα σπασμένα τζάμια.

Για τον προγραμματισμό δε των εργασιών που έπονται, σύμφωνα με την ενημέρωση, πρόκειται να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από την πτώση των μαρμάρων, στο επάνω μέρος της πόρτας εισόδου, όπως και η επίστρωση της ταράτσας με ελαστομερές μονωτικό, εργασία την οποία αναλαμβάνει η Υπηρεσία Φάρων του Π. Ν.