Σε Σίφνο, Μήλο και για λίγες ώρες στη Σύρο η φιλοξενία των 54 παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Γιαλουδιά Σίφνου

Φιλοξενία με τρεις... στάσεις στις Κυκλάδες

Ιστιοπλοϊκό σκάφος, που μετέφερε 54 παράτυπους μετανάστες, ανάμεσά τους και ένα ανήλικο παιδί, εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη θαλάσσια περιοχή της Σίφνου, ενώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταγωγής τους σε hotspot, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες για τη φιλοξενία τους σε Μήλο, αλλά και Σύρο.

Η σχετική ενημέρωση, για τον εντοπισμό του σκάφους, από το Λιμενικό Σώμα αναφέρει τα εξής:

“Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη πενήντα τεσσάρων (54) αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σίφνου, μεσημβρινές ώρες χθες, για την ύπαρξη ενός σκάφους, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Σίφνου, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Στο σημείο κατέπλευσε το Ε/Ρ-Α/Κ ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΙ'' Σ.Σ. 35 με επιβαίνων στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή του όρμου ''ΓΙΑΛΟΥΔΙΑ'' ν. Σίφνου, ένα ιστιοφόρο σκάφος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς επιβαίνοντες, ενώ λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν τμηματικά στην παρακείμενη ακτή, πενήντα τέσσερις (54) αλλοδαποί.

Οι ανωτέρω, άνδρες εκ των οποίων ένα (01) παιδί, επιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Καμάρες ν. Σίφνου.

Από το Λιμενικό Σταθμό Σίφνου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος”.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υπάλληλοι της Λιμενικής Αρχής Σίφνου, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Σίφνου, οι οποίοι μερίμνησαν για τη μεταφορά με ασφάλεια των 53 ανδρών και του παιδιού, που επέβαιναν στο σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε στην περιοχή Γιαλουδιά, στο λιμάνι του Καμαρίου. Το ιστιοφόρο μεταφέρθηκε και προσδέθηκε σε προβλήτα του λιμένα.

Στο σημείο, από τα πρώτα λεπτά μετά τον εντοπισμό των μεταναστών, βρέθηκαν στο χώρο του λιμένα ο Δήμαρχος Σίφνου, κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο, κ. Γεώργιο Σταυριανό, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες, αλλά και να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί.

Επιπλέον, τόσο από τους τοπικούς φορείς της Σίφνου, όσο και από κατοίκους μεμονωμένα, παρασχέθηκαν ρούχα και κουβέρτες. Πιο συγκεκριμένα, προς συνδρομή των μεταναστών έσπευσαν μέλη του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σίφνου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, του Συλλόγου Γυναικών Σίφνου “Το Σμάρι” και άλλων. Επίσης, με ενέργειες του Επάρχου Π.Ε. Μήλου, κ. Νίκου Βενάκη, εξασφαλίστηκε και η διατροφή τους.

Στη συνέχεια και αφού διαπιστώθηκε η καλή υγεία των μεταναστών, ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης, παρ’ όλα αυτά, λόγω υποστελέχωσης, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κατόπιν συνεννοήσεως, μεταξύ των αρμοδίων, το πρωί της Τρίτης, οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν με το πλοίο της Hellenic Seaways, Ε/Γ-Ο/Γ ΑΡΤΕΜΙΣ, στο νησί της Μήλου, όπου παρελήφθησαν από τα άτομα της Λιμενικής Αρχής και του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης.

Δεδομένης της έλλειψης κατάλληλων χώρων για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, οι 54 άνθρωποι φιλοξενήθηκαν στα στέγαστρα αναμονής επιβατών, στο λιμάνι του Αδάμαντα, όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενώ τους παρασχέθηκαν επίσης είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό, νερό και κλινοσκεπάσματα, με ενέργειες τόσο του Επάρχου, όσο και των τοπικών Συλλόγων και φορέων.

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, οι Αρχές της Μήλου οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει το σχηματισμό της δικογραφίας, την οποία και αποστέλλουν στον Εισαγγελέα, που είθισται να απόσχει από την άσκηση ποινικής δίωξης. Εν συνεχεία περιέρχεται στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ώστε να κινηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης και η απόφαση, σχετικά με τον χώρο (hotspot), όπου πρόκειται να παραμείνουν οι μετανάστες, έως την απέλασή τους.

Στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας, προβλέπεται σήμερα, Τετάρτη, η μεταφορά τους στη Σύρο, μέσω του “ΑΡΤΕΜΙΣ”, για ολιγόωρη παραμονή, ώστε να επιβιβαστούν στο Ε/Γ-Ο/Γ BLUE STAR 1, με προορισμό κάποιο εκ των hotspot, που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, με τις πρώτες πληροφορίες, να θέλουν τη μεταγωγή τους στη Λέρο ή την Κω.

“Έχουμε ενημερωθεί, ότι οι μετανάστες θα έρθουν εδώ νωρίς το βράδυ, με το «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα έχουν μία ολιγόωρη παραμονή στη Σύρο και στη συνέχεια, με πλοίο της εταιρείας Blue Star, που θα πραγματοποιεί το προγραμματισμένο δρομολόγιο, θα μεταβούν στη Λέρο. Λογικά, δεδομένου, ότι η παραμονή τους θα είναι μόνο για λίγη ώρα, θα φιλοξενηθούν κάπου κοντά στο λιμάνι”, δήλωσε ο υπεύθυνος για το θέμα Αντιδήμαρχος, κ. Μάριος Βουτσίνος, ενώ ο ακριβής τόπος φιλοξενίας, καθώς και η ασφαλής μεταγωγή τους προς και από το λιμάνι της Ερμούπολης, αποτελούν αρμοδιότητα της Λιμενικής Αρχής Σύρου.

Σημειώνεται, ότι το φωτογραφικό υλικό έχει ληφθεί από τοπικά μέσα της Σίφνου και της Μήλου.

Ετικέτες: