Στο στόχαστρο πολιτών και δημοτικής αντιπολίτευσης η δημοτική αρχή του Δ. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σχετικά με τις ενέργειές της για την κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών του νησιού

“Κάτοικοι και επιχειρηματίες κουράστηκαν από την ανικανότητα”

Συνεχίζεται η αναστάτωση, που έχει προκληθεί εδώ και περίπου δύο μήνες στο νησί της Νάξου, αναφορικά με την λειψυδρία και τις πολιτικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής, για τη διαχείρισή της, οι οποίες έχουν προκαλέσει πλήθος έντονων αντιδράσεων, από τους πολίτες, που παραμένουν στις επάλξεις, φοβούμενοι ότι η κακοδιαχείριση θα επιφέρει την ξηρασία.

Μετά την σφοδρή αντιπαράθεση, ανάμεσα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Νάξου, με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε σχέση, τόσο με την εκμετάλλευση γεώτρησης, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, για μεταφορά νερού στις παράλιες περιοχές, όσο και με τη γενικότερη έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού, τα πνεύματα συνεχίζουν να είναι οξυμένα.

Πιο συγκεκριμένα, παρά την δέσμευση, από πλευράς της δημοτικής αρχής, για εκμετάλλευση των γεωτρήσεων των ορεινών, μόνο ως υποστηρικτική λύση, προς ενίσχυση των πολυπληθέστερων περιοχών, οι κάτοικοι καταγγέλλουν, πως η άντληση νερού πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση και μάλιστα με πίεση και ροή πολύ μεγαλύτερη της προβλεπόμενης.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εξαπολύει σφοδρότατη επίθεση, λόγω της αδυναμίας της δημοτικής αρχής, αφενός να εξηγήσει την έλλειψη νερού, ειδικά μετά τις πολυετείς προειδοποιήσεις και αφετέρου την έλλειψη σχεδιασμού, για την κάλυψη των αναγκών, χωρίς την θέση σε κίνδυνο του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού και υδατικού πλούτου του νησιού.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, “Πολίτες για τα Νησιά μας”, του Βασίλη Βρούτση και “Νησιωτική Πολιτεία” του Νίκου Μαϊτού, έχουν πολλές φορές εγκαλέσει τη δημοτική αρχή, σχετικά με την επιμονή της στη διάνοιξη γεωτρήσεων, αντί να αναζητηθούν λύσεις περισσότερο βιώσιμες και ακίνδυνες για τον υδροφόρο ορίζοντα, όπως η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης.

Συσπείρωση και κινητοποιήσεις πολιτών

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των ορεινών περιοχών της Νάξου, ενάντια στη χρήση των υδάτινων πόρων για κάλυψη των αναγκών των τουριστικών και πολυπληθέστερων περιοχών στα πεδινά, εκφράστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή, με αφορμή τα προβλήματα λειψυδρίας, κατά το τέλος του καλοκαιριού, όσο και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της εκμετάλλευσης της γεώτρησης του Άη-Λιά, όπου οι κάτοικοι εμφανίστηκαν κάθετοι, φοβούμενοι λόγω της συνεχούς άντλησης των υπόγειων υδάτων, το ενδεχόμενο αυτά να... στερέψουν, φέρνοντας ξηρασία και καταστροφή της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου και των μελών της δημοτικής αρχής, για εκμετάλλευση των γεωτρήσεων ως επικουρικής λύσης, του προβλήματος λειψυδρίας των κεντρικών περιοχών, με συνετή χρήση, καταγγέλθηκαν περιπτώσεις υπεράντλησης, με αποτέλεσμα σωλήνες υδροδότησης να σπάζουν, πίεση άντλησης που να ξεπερνά τις 14 ατμόσφαιρες, όπως επίσης και φαινόμενα καταστροφής οικιακών θερμοσιφώνων, λόγω της μεγάλης πίεσης.

Προκειμένου να σταματήσουν τις κινήσεις της δημοτικής αρχής, οι πολίτες πραγματοποίησαν συνεχιζόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας και κατάληψης του χώρου των γεωτρήσεων, με τις αστυνομικές δυνάμεις του νησιού, να σπεύδουν για τη διατήρηση της τάξης, ενώ υποβλήθηκε και επώνυμη καταγγελία, από 15 πολίτες, προς την Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αιτούμενοι την πραγματοποίηση ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής όγκος νερού, που αντλήθηκε από τις γεωτρήσεις στο διάστημα από 17 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, την ύπαρξη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, καθώς και το όριο αποληψιμότητας. Αυτά, σε μία προσπάθεια, να ασκηθεί πίεση, ώστε η χρήση των γεωτρήσεων να πραγματοποιείται σε συνετό πλαίσιο, χωρίς κίνδυνο για την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα.

Επιπλέον, με βάση τη φημολογία, που θέλει το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, να έχει προγραμματίσει τη διάνοιξη πέντε(!) ακόμη γεωτρήσεων στις αγροτικές περιοχές, οι κάτοικοι των χωριών, με απανωτές γενικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν συντονισμένα, προκειμένου η γεώτρηση του Άη-Λια να σταματήσει να λειτουργεί, και το νερό να χρησιμοποιείται μόνο για τις ανάγκες της περιοχής, να συνεχίσουν τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, αλλά και να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα, που θα μεριμνούν για τον συντονισμό των δράσεων των πολιτών.

Σπαταλήθηκαν εκατομμύρια σε εργολαβίες αμφίβολης συντήρησης”

Σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή, σχετικά με τη διαχείριση των θεμάτων της υδροδότησης, τόσο σήμερα, όσο και διαχρονικά, εξαπέλυσε και η “Νησιωτική Πολιτεία” του Νίκου Μαϊτού, με ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την παράταξη της μειοψηφίας, “η μειωμένη βροχόπτωση των τελευταίων χρόνων, πέρα απ΄ τα προβλήματα που συσσώρευσε γενικά στους τομείς οικονομίας και στη κοινωνία γενικότερα, πέρα απ τα προβλήματα που δημιούργησε μεταξύ των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων ορεινών και πεδινών περιοχών με ευθύνη του Δήμου, έδωσε και την ευκαιρία να αποκαλυφθεί η πλήρης ανεπάρκεια της υπό φυγή δημοτικής αρχής, τόσο στον τομέα της πρόβλεψης και της πρόληψης, όσο και στον τομέα του σχεδίου βασικών έργων υποδομής για το νησί μας”.

Εξηγώντας περαιτέρω, σημειώνεται, πως “πριν περίπου δυόμιση χρόνια παρήγγειλαν και παρέλαβαν οι ίδιοι μια μελέτη από την ΕΥΔΑΠ η οποία είχε την εξής πεντακάθαρη διαπίστωση: Από το νερό που φεύγει από τις πηγές υδροδότησης του Δήμου, μόνο το 50% τιμολογείται. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50%, είτε χάνεται λόγω διαρροών του συστήματος μεταφοράς του, είτε υπάρχουν παράνομες συνδέσεις που δεν τιμολογούνται, είτε και τα δύο”.

Όπως συμπεραίνεται, “αν συμβαίνει το πρώτο (διαρροές), τότε σε απλά ελληνικά, αν είχαμε συντηρήσει σωστά το δίκτυο, τότε θα υπήρχε η διπλάσια ποσότητα νερού στους ταμιευτήρες μας και σήμερα, παρά την έλλειψη βροχοπτώσεων, δεν θα αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα. Αν συμβαίνει το δεύτερο (κλοπή), τότε η σύλληψη της θα έφερνε τον διπλασιασμό των ήδη υπαρχόντων τελών ύδρευσης – αποχέτευσης και μάλιστα χωρίς να απαιτηθεί καμία αύξηση, και θα μπορούσαμε ακόμα και με ιδίους πόρους (και πάρα από την κρατική χρηματοδότηση η οποία υπήρχε μέχρι και το τέλος του 2017) να είχαμε δώσει λύση στο πρόβλημα μέσω των αφαλατώσεων που ήδη λειτουργούν με επιτυχία στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Αν συμβαίνουν και τα δύο, τότε ο συνδυασμός των λύσεων θα είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα”.

Απαντώντας στο ερώτημα “Τι συνέβη στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”, η παράταξη του Νίκου Μαϊτού τονίζει, πως “επί 8 χρόνια τώρα σπαταλήθηκαν εκατομμύρια σε εργολαβίες αμφίβολης συντήρησης των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, μεταξύ των οποίων μεγάλο ποσοστό με απευθείας αναθέσεις, ή με διαγωνισμούς με σχεδόν ανύπαρκτες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών, ή τη δημιουργία νέων”.

Παρ’ όλα αυτά, “ακόμα και όταν υπήρξε χρηματοδότηση από τους κρατικούς πόρους για τη δημιουργία αφαλατώσεων, εμείς, σε αντίθεση με όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, κρατούσαμε ομπρέλα κατά την έκφραση και του νυν Περιφερειάρχη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού αντί για μια ολοκληρωμένη μελέτη, εμείς στέλναμε μπακαλόχαρτα”.

Φτάνοντας στο σήμερα, υπογραμμίζεται, πως “τώρα ετοιμάζονται να φέρουν αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης, με πρόσχημα το κόστος λειτουργίας των αφαλατώσεων. Αυξήσεις που θα πέσουν στις πλάτες επαγγελματιών αλλά και απλών νοικοκυριών, με πρόσχημα την έστω και καθυστερημένη εγκατάσταση αφαλατώσεων ή τη μίσθωση γεωτρήσεων που από τη μια μεριά φέρνει τεράστιο κόστος, αλλά απ΄την άλλη μπορεί να δίνει και ψήφους”.

“ΟΧΙ κύριοι. Αυτή η αύξηση θα είναι όλη δική σας. Θα οφείλεται στη δική σας ανικανότητα, στη δική σας λογική περί εργολαβιών, απευθείας αναθέσεων κ.λπ. Στη δική σας ψηφοθηρική πολιτική που το μόνο που κάνει είναι να συσσωρεύει έξοδα στη πλάτη του κόσμου. Κι αντί το σύνολο των πρωτεργατών και συνυπεύθυνων αυτής της κατάντιας, να σκύψουν το κεφάλι, να ζητήσουν συγνώμη από τον κόσμο και να γυρίσουν σεμνά και ταπεινά στο σπίτι τους, έχουν το θράσος (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) να στέκονται μπροστά στον κόσμο και να τον «απειλούν» με την επανεμφάνιση - συνέχειά τους στις επόμενες δημοτικές εκλογές”, διαμηνύει η παράταξη της “Νησιωτικής Πολιτείας”, καταλήγοντας ωστόσο, πως “την απάντηση θα τους τη δώσει ο ίδιος ο κόσμος. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες αυτού του νησιού που κουράστηκαν από την ανεπάρκεια, τα ψέματα, την αυθάδεια και την ανικανότητα τους”.